City break? Bukurešt je od ranjenog grada prerastao u turbo modernu prijestolnicu

29/11/2019

Dug, uzak i zavojit put kroz brda s kojih na kraju puca fantastičan pogled na dolinu - to je slavna cesta Transfalgara u Rumunjskoj. Njome se može proći od proljeća do jeseni, jer tada obično napadaju snijegovi.

No, ove godine globalno zatopljenje napravilo je svoje. Polovicom desetog mjeseca temperatre su oko 20 stupnjeva i Transfalgara je prepuna putnika. Planeta Zemlja pati, a mi kažemo kako imamo sreće s vremenom. Pogled s vrha ceste bacio je u “afan” i slavnog Jeremyja Clarksona koji je bio toliko impresioniran da je cestu nazvao najboljom na svijetu.  

Zavojita je i krajolik uz nju je prekrasan, a mi smo dobili i bonus u obliku medvjeda. Odlučio je vidjeti što se događa na cesti i zaustavio promet, dok smo mi razdragani putnici snimali iz svog raspoloživog arsenala za fotkanje. 

2

I onda ulazak u Bukurešt.

Ranjeni grad grozmornog Causescovog režima pretvorio se u modernu prijestolnicu koja živi sto na sat. Ima restorane, kafiće, pivnice i svagdje se jedu sarmale i mici, odnosno sarme i ćevapi - nacionalna rumunjska jela. I pizze naravno, da li ste sumnjali. Rumunji su ludi za pizzama.

3

Zahvaljujući jednoj Juliji, mene je u hotelu J.W. Marriot dočekao cheescake i šampanjac. Veličanstveno hotelsko zdanje gleda na rumunjski parlament. 

Ne znam da li sam ikada vidjela nešto glomaznije. To je naime najveća i najteža administrativna zgrada na svijetu, a režimski gad Nicolae Ceaușescu njome je htio impresionirati svijet i pokazati svima koliko je Socijalistička Republika Rumunjska bogata i moćna. Počeo ju je graditi 1983. i još nije bila završena kad je počela revolucija 1989. i zloglasni Nicu i njegova supruga Elena ubijeni. Bili su toliko omraženi među narodom, da su mnogi Rumunji htjeli da se Parlement sruši kako ne bi podsjećao na despotovu megalomaniju i ekstravagantan život, dok je istovremeno narod jedva preživljavao. 

4

Parlament nije srušen, ali je ostao nedovršen i danas se koristi samo 400 od 1100 soba koliko ima. Može ga se vidjeti iz svemira, veći je od Keopsove piramide, ima 20 katova, od kojih osam pod zemljom. Ima i labirint tajnih tunela koje je Ceaușescu nadobudno dao napraviti u slučaju da mora pobjeći ako dođe do revolucije. Očigledno mu nisu puno pomogli. 

5

Iz Marriota pogled puca i na impresivnu katedralu - kad bude dovršena 2024. godine bit će najviša ortodoksna katedrala na svijetu. Možda da umanji veličinu Parlamenta, jer je odmah do njega. Prošlost je najbolje učiti kroz putovanja, čak i ako ti u školi nije bila najdraža. 

6

A što je još bolje na putovanjima? Pa hotelski doručak, naravno! U J.W. Marriotu imaju takav da ne znaš odakle bi krenuo, a srce mi je skoro preskočilo kad sam vidjela da imaju i pršut od desetak kila koji si sam režeš. Provela sam dobrih pola sata samo pokušavajući izrezati što tanje koju krišku i otkrila da bi to trebalo odobriti kao legitimnu profesiju. Što si po zanimanju? Rezač pršuta. Wow, respect! Ja sam završila neslavno, ali tješim se da sam barem uspjela sačuvati sve prste. 

7

Vrijeme me i dalje služi, divna je jesen, sunce i preko 20 stupnjeva, idelano za obilazak grada. Apsolutno sam oduševljena koliko je Bukurešt moderan, a skoro pola stanovništva se vozi na električnim skuterima koji su posvuda i mogu se iznajmiti. Start je jedan dolar i onda 0.15 centa za 15 minuta. Skinete si aplikaciju imena Lime i vozite na romobilu koji je Segway napravio posebno za Lime. Nisam nikad čula za njih do Bukurešta, ali ako vas bole noge i ne da vam se tabanati cijeli dan, a izbjegavate javni prijevoz i ne želite zagađivati prirodu - električni romobil je zakon. Ali o tome sam već toliko pisala, da stvarno očekujem da se jednog dana pred mojim vratima pojavi zapakirani e-romobil! 

8

Bukurešt ima i najmlađi Old Town na svijetu - star tek desetak godina i tu je gomila restorana, pubova, barova, klopa na svakom koraku, lokalno pivo Ursus, instagram knjižara Cărturești Carusel koja je turbo popularna na Instagramu… Treba ti cijeli jedan dan da se vrzmaš ovuda, a i da odeš u restoran Caru' cu bere, gdje svira rumunjska muzika, konobari lete uokolo, jedeš kao Henrik VIII, a sve u gotičkoj zgradi koju je osmislio austrijski arhitekt Siegfrid Kofczinsky. Restoran je institucija, ogromni su redovi i naravno treba rezervacija. Ali upotrijebiš balkansku snalažljivost i samo samouvereno uđeš unutra, tek toliko da se malo provrzmaš. 

9

Ja se i dalje vrzmam Bukureštom, jer osim svih navedenih čuda, on ima i gomilu - prekrasnih parkova i vrhunske klope! U slijedećem nastavku…

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj