Čarolije Tirola na tisuću načina - organska hrana, Kempinski sauna, povratak krava s godišnjeg…

10/09/2019

Zucker kommt zuletzt - svi znamo za tu staru germansku. Šećer dolazi na kraju. Moje su Alpe tako završile na najbolji mogući način - u hotelu Kempinski Tirol u mjestašcu Jochberg. Kako? Pa jer valjda čovjek zaslužuje tu i tamo taj šećer.

On u Kempinskom dolazi u puno varijanti, a započinje ujutro fantastičnim doručkom. Kao gurman koji uvijek i svagdje želi probati sve lokalno, totalno me oduševila činjenica da se u hotelu služe mast i čvarci. O, da! I to ne samo jedna vrsta. 

Na beskrajnom švedskom stolu nude se vrući pereci sljubljeni sa kobasama i kobasicama, namazima od masti i čvaraka, čvarci, šumsko voće, guščja jetra, hladetina, desetak vrsta sirova, a sve organsko i lokalno s obližnjih farmi i samo mali dio ponude tirolskih oblizeka. Kad tako započnete dan, onda možete sve i svijet je puno ljepše mjesto. Pogotovo Tirol i obližnji Kitzbühel. Zašto baš taj dio?

Zato jer je taj gradić sinonim za glamur u malom, ima glitz i šarm, te pruža luksuz stare škole. Ima fine hotele i kafiće, može se u shopping dizajnerske odjeće i cipela, sve je odmjereno i fino i osjećate se tamo kao jedna prava kozmopolitska i Cosmo djevojka. 

2

Nakon što si priuštite nezaboravan lokalni, tirolski doručak, svakako prošetajte do grada koji je divan u svako doba godine. Čeka vas Pano Café gdje lokalci ispijaju svoju kavicu, a vruća čokolada sa šlagom dobra je ideja u svako doba godine. Baš kao i kolačići Florentines kojima se dobro opskrbiti prije no što se primjerice zaputite na planinarenje. Jer sve to što ste pojeli, treba nekako i potrošiti. Priznajem da mi to ne pada osobito lako - to neprestano pentranje u Alpama. Pogotovo nakon što saznam jednu senzacionalnu vijest.

3

  • Za naše smo goste osmislili poseban program, a to je obilazak ovog dijela Tirola električnim biciklima - priča mi glavni menadžer hotela Kempinski Tirol, Gerhard Bosse, a ja plješćem rukama od sreće, jer je to upravo genijalna ideja za one koji poput mene misle da je svaki osvojen vrhunac bitan, bez obzira kako došao do njega (sad pravi planinari okreću očima). 

Kempinski tako svojim gostima napravi poseban plan, concierge ih dočeka i vodi u obilazak prema njihovim mogućnostima i željama. I na vrhuncu si, a da se nisi premorio i skoro ispustio dušu. Da, ipak sam na kraju išla pješke na vrh Jochberga. Pogled je fascinantan i dugo stojiš i gledaš u beskraj planina i zelenila.

4

Ali ono što je još bolje su krave koje neometano pasu svuda uokolo i imaš osjećaj da si kao u nekom filmu, gdje si ti statista, a krave imaju glavnu ulogu.

Jer nisam imala pojma da u Tirolu životinje idu na godišnji odmor! Svako ljeto preko 180 tisuća konja, krava, koza, ovaca provodi svoj godišnji na preko 2 600 bujnih, alpskih pašnjaka. Odvoze ih kamionima u njihove “ljetnikovce” iz nizina, što je korisno jer popasu ono što buja, a farmeri ne moraju kupovati dodatnu hranu. I na kraju ljeta slijedi nešto me totalno oborilo s nogu - Almabtrieb!

5

To je dan kad se stoka vraća kući, kad svaki gradić u Tirolu (a i šire) slavi, krave se kite cvijećem, hodaju u povorci i obilježava se kraj ljeta. Upravo sada, sredinom i krajem rujna svaki gradić ima svoju feštu i svoj dan. Ako ikako možete, nemojte propustiti. Jer tko još obilježava na tako grandiozan način kraj ljeta! 

Ja sam svoj obilježila još nečim što nikada do sada nisam probala - saunom. Znam, znam, zvuči nemoguće, ali sauna mi je oduvijek pojam skučene, pretrpane mračne prostorije gdje si još k tome gol s nekim nepoznatim ljudima. I gdje moja klaustrofobija divlja.

Dala sam se nagovoriti nakon kupanja u vanjskom bazenu da ipak malo pronjušim. I potpuno se zaljubila.

6

U spa centru Kempinskog ima naime 6 sauna koje sam uspjela nabrojati, a ja sam se skrasila u jednoj gdje mi je bilo idealnih 60 stupnjeva i gdje sam bila sama. Uz sve to, moja sauneta je imala i pogled na Alpe iza kojih se spuštalo sunce. Tih 15 minuta uz miris borova i divan smiraj dana, izliječilo mi je umorna stopala i nahranilo dušu. Otkrila sam cijeli jedan novi svijet, ali nisam sigurna koja će se buduća sauna moći mjeriti s ovom mojom. Čeznem za njom i dan danas. 

Možda joj se vratim na zimu, kad je Tirol isto tako čaroban. 

Krema jet seta okuplja se naime na spektakularnoj skijaškoj utrci Hahnenkammrennen kraj Kitzbühela, a slijedeće godine, točnije 24. siječnja očekuje se preko 80 tisuća ljudi koji će je doći gledati. Zašto? Jer se smatra najzahtjevnijom i najopasnijom rutom cijelog Svjetskog skijaškog kupa. Tisuće stvari za vidjeti iraditi u tom Tirolu, toliko da bih ja već sad eto natrag i gledam kad bih mogla u kalendar strpati taj Almabtrieb. Jodliiiiiiiihiiii!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj