Bukurešt me naučio i hrabrosti, iako nisam bila spremna na to

10/12/2019

U hotelu Radisson Blu nema stepenica. Ideš gore-dolje samo liftom. Znači svaki put moraš ući i izaći u maluzatvorenu kutijicu. Da, i?

Moja prijateljica klaustrofobija nikada se ne vozi liftom. Niti u autu ako iza nema vrata. Ne ulazi u tramvaj ako je gužvetina. Leti avionom ako se nakljuka nekim pilulama i popije vino. Svi oni koji je nemaju ne razumiju, supatnici u ovom trenutku već blijede na pomisao da se mogu kretati isključivo liftom. 

Stojim zato pred liftom i čekam da netko dođe pa da idem s njim. Lako je s recepcije, malo teže s mog kata gdje čekam kao neka potpuna luđakinja. Stisnem nekako zube, gledam u mobitel, znojim se. Vožnja traje 5 sekundi, ali moju fobiju to ne zanima. Drugi dan nakon doručka, sa mnom u lift upada neki dječačić od 6,7 godina. Potpuno je cool, ni ne trepne kad uđe u lift. Tu mi stvarno sine da bi se trebala sabrati. Pa se eto već nakon prvog jutra vozim malo opuštenije gore, dolje. Ne skroz, nećemo pretjerivati. Ali imam petlje ući sama u lift. Nakon što dobro pogledam gdje je gumb za alarm. 

bukurešt 8

Radisson Blu ima fantastičnu lokaciju u centru grada, svuda uokolo su kebabi i pizze pod nosom, kao i gomila kafića .Ali ako hoćete nešto finije i upscale ima Radisson i Ginger Sushi Bar & Lounge gdje možete pojesti vrhunski sushi i popiti sake, kao i šampanjac, a kuha vam chef Phursang Lama iz Nepala. Nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, smjestio se u Bukureštu gdje je do savršenstva doveo svoje škampe u ljutom harissa umaku od papričica. Možete uživati i u ljutim rolicama od lososa, kao i sashimiju. Ginger Sushi je samo jedan od pet restorana i tri bara u hotelu i ako vam dođe da se počastite nečim finim, to je pravo mjesto. 

bukurešt 6

Nakon takve klope, najbolje je prošetati. Bukurešt ima neke od najljepših parkova koje sam vidjela, a jedan od njih je u samom centru - Cismigiu Gardens. Kako je promet kaotičan i glasan, stanovnici Bukurešta bijeg pronalaze u parku gdje ima i jezero, a prekrasan je upravo u jesen. Na 20 minuta hoda je i Herastrau park s jezerom gdje je upravo fantastičan Village Musem. Na 15 hektara se proteže najveći muzej na otvorenom koji postoji na Balkanu i gdje se može vidjeti 60 originalnih kuća, farmi, mlinova i crkava iz rumunjskih pokrajina pa tako na zabavan način možete vidjeti kako je to blo živjeti u Rumunjskoj u prošlosti. 

bukurešt 5

Promenada oko Herastrau parka je popularna još od 19-og stoljeća, a nekad je tamo bila i rezidencija rumunjske kraljevske obitelji. Apsolutno tamo možete provesti cijeli dan, rentati bicikl ili brodić, posjetiti i japanski vrt i uživati u zelenilu. 

bukurešt 4

Bukurešt je definitivno grad koji treba staviti na mapu, jer tu su još i Trg Revolucije i povijest na svakom koraku, koncertna dvorana Romanian Athenaeum gdje se održava gomila festivala, Nacionalni muzej, prerasna arhiterktura. 

bukurešt 3

Osim rumunjskog parlamenta, postoji još jedan rekord koji Bukurešt drži - ima najveći spa na zatvorenom u Eruopi. Bazeni, wellness i umjetni valovi, saune, ludi tuševi koji pršte na sve strane. Therme Bucuresti kroz cijelu godinu održavaju temperaturu od 33 stupnja Celzijusa. Ako ste zimogrozni, ova je inforamcija zlata vrijedna. Osim toga je ovaj gigant od wellnesa jako blizu aerodroma, do njega vozi shuttle bus i karte možete kupiti online da ne čekate u redu. 

bukurešt 2

Možda vam je bitna i informacija da su cijene u Bukureštu otprilike kao u Zagrebu ili niže. Bukurešt je zato friendly opcija tijekom cijele godine. Javite dojmove. 

bukurešt 1

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj