Buđenje okusnih pupoljaka u Bangkoku

20/02/2014

Bangkok nisu samo zabava, cuganje i shemaleovi (iako na Khao San Roadu postoji velika vjerojatnost da vas proguta vrtlog ako predugo ostanete). Bangkok je prije svega prijestolnica hrane. Ni u kojem slučaju ni u koje doba dana ili noći ne može se dogoditi da ostanete gladni

Štandovi s hranom nalaze se u prosjeku na svakih pet metara. Najpopularniji je pad thai, najpoznatije tajlandsko jelo od rezanaca, komadića mesa, bambusovih klica i povrća. Ako ste ga ikada pokušali napraviti kod kuće prema nekom receptu, vjerojatno ste pogriješili. Tajna je u jakom plamenu.

Prije dvije godine odlučila sam ga napraviti za sedmero ljudi nakon povratka iz Tajlanda. Kakva pogreška! Na kraju smo jeli raskuhane rezance s kikirikijem i lukom, oko kojih sam se znojila jedno sat vremena.

riza 2

Ulični kuhari u Tajlandu pad thai u svojim golemim wokovima naprave za nekoliko minuta. Pristojna porcija stoji između 30 i 50 bahta, što je od 6 do 10 kuna. Dodajte ljutog čilija, sojina umaka, drobljenog kikirikija i svih ostalih začina koliko vam srce želi. Ako vam se želudac buni protiv mirisa istoka (kao moj još uvijek), svagdje možete kupiti ražnjiće. Od svinjetine, piletine ili morskih plodova. Ove sam godine pronašla ženu na kraju ulice Rambuttri koja je na štapiće nabola lungić! Kakvog li veselja i sreće!

Palačinke se također peku na svakom koraku. Jedu se s bananama, kokosom, ananasom, mangom, limetom i svim ostalim vrstama voća koje možete zamisliti.
Upravo smo takvom jednom palačinkom od banane jedno jutro počeli gastro turu po Bangkoku moj prijatelj Igi i ja. I to zahvaljujući Mirdi koji je dan prije usred tog kaosa Khao Sana naletio na Paula, promotora gastro ture Taste of Thailand Food Tours.

riza 3

Ideja je ljude u prijestolnici klope voditi po mjestima koja oni nikada sami ne bi otkrili.
Drugi dan smo u devet ujutro onako krmeljavi stajali ispred prve postaje u kvartu Bangrak, iako nam se nikako nije dalo ustati rano.

- Tajlanđani dan najradije počinju slatkim. Zato ćemo probati palačinke s bananama i crni čaj s mlijekom. Stvar je, međutim, u pripremi čaja, koji zovu i teh tarik. Tarik znači doslovno prelijevanje, a oni čaj s mlijekom prelijevaju iz jedne posude u drugu dok ne dobiju pjenu – objasnio nam je naš vodič Jacob koji je jedan od pokretača ideje Taste of Thailand.

- Tajland i hrana idu ruku pod ruku. Različite tajlandske kuhinje pričaju priču o njegovoj povijesti i ljudima. Koncept ove gastro ture nastao je tako što sve što jedemo ima svoju priču. Mi tu priču želimo ispričati na intimniji način i provesti ljude po mjestima gdje možda inače nikada ne bi zašli – rekao je Jacob i dodao da je jedan od najboljih načina učiti o kulturi kroz – jela.

Bangrak, gdje smo počeli našu gastro turu, inače znači “selo ljubavi” i vrvi gastronomskim tajnama. Poput one o pripremi prave čili paste. Tajna je da se sve pravi ručno, a postoje tri vrste čilija – crveni, žuti i zeleni. Svaka od tih čili pasti stavlja se u drugačiji curry.
Nakon curryja išli smo na tržnicu.

riza 4

Njihova je malo drugačija od hrvatske jer je najbolje hodati u – gumenim čizmama. Posvuda je mokro, a na podu su neki čudni ostaci nepoznatog porijekla. No štandovi su vrlo živopisni pa nakon nekog vremena gledate gore, a ne dolje. Svinjske nogice, pileće glave i kandže, najbolji komadi ribe i škampi, sve se to može pronaći na tržnici i cjenkati se za njih, naravno.

Voće je posebna priča i u Tajlandu se osobito cijeni. Durian zovu kraljem voća, iako je ujedno najsmrdljivije voće na svijetu. U ovih godinu i nešto u Aziji nikako ga nisam uspjela zavoljeti. Za razliku od mangosteena koji je božanstven. Izvana je ljubičast, a iznutra izgleda kao češnjak. Ali jako fin i sladak češnjak.

Nakon toga išli smo u prodavaonicu biljnih napitaka koju drži ista kineska obitelj dulje od 70 godina. Možeš odabrati što ti najbolje odgovara (Igi je izabrao napitak za bolji rad mozga, a ja onaj za ljepši ten – svatko ima svoje veselje, hehehe), a prodavaonica je poznata i po fantastičnom soja sosu. Pokrajnjim uličicama došli smo i do troka – neke vrste grada usred grada.

riza 5

U starinskom labirintu drvenih kuća još se živi kao nekada, kladi se glasno i ilegalno usred dana i još je donedavno tu bilo prvo kino u Bangkoku – Prince. Trok živi svoj paralelni život u sjeni Sky Bara, luksuznog i razvikanog bara na 63. katu State Towera, za koji postoji poseban dress code i mala piva stoji 75 kuna.

riza 10

No u troku vrijeme kao da je stalo. I još se može pojesti najbolja pečena patka u gradu. Iz restorana Nai Sang naručuju najbolji hoteli, kao što je Shangri-La u susjedstvu.
Patkica nije bila loša, došla je u kompletu s rezancima i umakom od pečenja.
Nakon toga još malo street fooda – pečene banane i batati sa štanda ispred, gdje se doslovno čeka u redu.

riza 6

I da nam šećer slučajno ne bi pao – posjet jednoj od najpoznatijih slastičarnica: Boonsap, gdje kolače po istoj recepturi prave već 40 godina.
Meni je najbolje sjela ljepljiva riža s nekom vrstom pudinga, a ovo ostalo mi je stvarno imalo okus kao prije 40 godina.

riza 7

Ali tura nije završila slatkim! Slijedila je slavna salata od papaje. Papaja se riba još gotovo nezrela i jede s ljuuuuutim umakom. Ali u restoranu Baan Som Tam papaju su prepržili kao pržene krumpiriće i poslužili je s umakom. Tu sam, međutim, naletjela na svog starog, ljutog i zakletog neprijatelja – cilantro! Ili pak chi, vrsta korijandera, koji mi je toliko odvratan da mi pokvari svako jelo. Postoji čak i klub mrzitelja cilantra – u koji sam učlanjena. U Tajlandu ga obožavaju stavljati u gotovo svako jelo. Ili ga volite ili ga mrzite. Zato radije pitajte u čemu je – prije nego što su vam ga puna usta. Nakon četiri sata ture bili smo već prilično punih trbuha, no za kraj je slijedilo najbolje – kraljevska tajlandska kuhinja u Than Yingu.

Fora je u tome da se sve priprema vrlo pažljivo. Riba nema kostiju, meso je samo probrano, sve je sitno nasjeckano. Kuha se satima. Pripremili su nam kraljevski curry od piletine koji je stvarno bio jedan od najboljih koje sam probala. Okusni pupoljci su definitivno bili zaintrigirani i zadovoljeni. Jedina stvar koja je na kraju priče nedostajala bila je čaša vina umjesto šalice čaja!

Iako smo ujutro bili namrgođeni, nakon više od četiri sata ture, bili smo stvarno sretni. Ah, što radi ta hrana! Nije ni čudo da su Taste of Thailand Food Tours već uvršteni u 25 stvari koje treba raditi u Bangkoku.

riza 8

Za kraj smo dobili i popust i free vouchere za čitateljice Cosmopolitana!
Naš ih je vodič Jacob ponudio svima onima koji se zateknu u Bangkoku, a kažu da su nas čitali u hrvatskom Cosmopolitanu i jave na www.tasteofthailandfoodtours.org.
Njaaaaaaaaaaaaaaaam!!!!

riza 9

Piše: Nađa Irena Fišić

Foto: Damir Pavičić

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj