Zašto muškarci ne mogu skratiti svoje filmove?

25/12/2021

“Previše je tu genijalnosti da bi se sve uguralo u 90 minuta”, odgovara svaki redatelj...

Filmovi su jednostavno pre-du-gi. 

Kao što je i inače čest slučaj, smatram to problemom muškaraca bijele rase. Iskreno, vjerojatno sam u pravu jer upravo su oni tijekom prošlog desetljeća režirali čak 83% filmskih uspješnica i servirali nam ih u paketu sa svim nepotrebnim scenama. 

Evo samo nekoliko primjera. “Bilo jednom... u Hollywoodu” trajao je 2 sata i 41 minutu - prije nego što se Quentin Tarantino odlučio za produljenu verziju. “Osvetnici: Završnica” traju 3 sata i 2 minute (zapravo se sastoje od 20 minuta zapleta te 2 sata i 42 minute borbe). “Irac” ćete gledati 3 sata i 29 minuta, što je dulje od cijele druge sezone serije “Fleabag”! 

Šokantno, ali muškarci koje poznajem ne slažu se s mojom teorijom o predugim filmovima. Štoviše, 40% mojih frajera misli da sam budala (čisto da se zna, možda i jesam, ali to ne znači da u ovom slučaju nemam pravo). 

Obično se počnu derati: “Čekaj, u čemu je problem s dugim filmovima?!” Najčešće im odgovaram kako je puno lakše napisati nešto dugo nego nešto kratko. Prava je genijalnost biti u stanju reducirati ideju - skratiti je, skratiti i još malo skratiti. (Molim vas, pogledajte “Lady Bird” Grete Gerwig - 94 minute čiste izvrsnosti.) Duuugi filmovi nisu “epski”. Oni su lijeni, arogantni i dosadni. Osim toga, trebalo bi ih zabraniti ljudima koji, za razliku od mene i mojih kolega s filmske akademije, imaju život i brojne obaveze. 

Slažemo se samo u jednom - nemoguće je odgledati ih bez barem jedne pauze za odlazak na WC. Stvarno sam uživala gledajući “Vuka s Wall Streeta” (smatram da je Martin Scorsese važan i vjerujem da je drag čovjek), ali nisam imala izbora nego iskrasti se iz kina tijekom scene u kojoj Leonardo počne ludovati. Marty, molim te, barem nam daj stanku!

Dakle, koliko bi dugo filmovi trebali trajati? Muškarci, učite, primjerice, od Alme Har’el (“Honey Boy”, 94 minute) ili Lulu Wang (“Oproštaj”, 100 minuta). Neki mogu trajati dva sata, najviše, ali snimanje bilo čega duljeg od toga trebalo bi biti zakonski regulirano. 

A što se tiče idućeg frajera koji će mi reći da “filmovi dulji od 3 sata traju točno onoliko koliko bi trebali”, imam dobre vijesti: živimo u zlatnom vremenu televizije. I to o čemu vi govorite zove se - mini serija.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj