Konačno znamo zašto frajeri varaju!

24/09/2014

Provokativna nova knjiga britanskog psihologa Martyna Stewarta donosi svježe razloge muške sklonosti prevari – i znakove upozorenja

Možda ne bismo očekivali drugačije od nekoga poput Zayna Malika iz One Directiona koji je prošle godine prevario svoju zaručnicu Perrie Edwards (iz benda Little Mix) s konobaricom Aussie, ali ako je i gospodin uzorni – Chris Martin iz Coldplaya bio nevjeran svojoj Gwyneth (navodno ju je prevario s voditeljicom Alexom Chung), je li onda ijedna žena sigurna od toga? Što to navodi muškarce da varaju?

Britanski psiholog Martyn Stewart vjeruje da je pronašao ključ te ga objašnjava u svojoj knjizi “Zašto muškarci zaista varaju: Psihološke tajne muške nevjere (Matador)”.“Svatko je sposoban za varanje”, kaže u intervjuu za Cosmo.“Ali zbog naše evolucijske prošlosti, muškarci češće varaju od žena, a neke vrste muškaraca više od drugih.”

Ponašanje koje danas nazivamo “varanje” povećalo je šanse za preživljavanje muških gena pa su stoga oni razvili želju za seksualnom raznolikošću, tražeći nove ženke za reprodukciju, objašnjava Stewart. “Danas su ljudi dominantna vrsta na planetu, veličina našeg mozga se udvostručila i takvo ponašanje više nije nužno. Čovjek bi pomislio da smo se razvili na neku višu razinu (da smo evoluirali), ali ono i dalje postoji.”

Da bi pronašao razlog zašto su muškarci i dalje nevjerni, Stewart je intervjuirao njih 547 – u teretanama, kafićima i kladionicama, ispitujući ih, ne samo o varanju, nego i o njihovoj prošlosti, vrijednostima, stavovima i odnosima.“Počeli su se nazirati obrasci i teme. Počeo sam otkrivati suptilne razlike između muškaraca koji potiču nevjeru i onih koji je obeshrabruju.”

Čini se da ne postoji nijedan od razloga zašto muškarci varaju. Umjesto toga, zaključio je Stewart, svaki je čovjek dinamična interakcija svog tipa mozga, utjecaja sredine i strategije obrade misli. Ta se tri faktora kombiniraju kako bi stvorila jedinstveni tip, a postoji 27 takvih različitih vrsta, od kojih svi imaju različite sklonosti varanju, s različitim motivima. Na jednoj strani spektra su muškarci kojima gotovo na čelu piše da varaju, a s druge strane su dečki koji vjerojatno nikad nisu skrenuli s puta. Većina muškaraca najčešće se spotakne negdje između ta dva ekstrema – da biste znali je li vaš partner sklon nevjeri ili ne, prvo morate odrediti njegov tip. To možete učiniti tako da si postavite tri pitanja.

Koji je njegov tip mozga?

Oslanjajući se na rad Simona Barona-Cohena, profesora razvojne psihologije na Sveučilištu u Cambridgeu, Stewart kaže da muškarci općenito imaju sistematizirajući mozak koji želi rješavati probleme i dati smisao stvarima, a žene suosjećajni (empatični) mozak, koji se odnosi na razumijevanje osjećaja. Međutim, neki muškarci mogu biti rođeni s empatičnim mozgom. “Ako je manje empatije, a više racionalizacije u mozgu vašeg muškarca, on će biti skloniji prevari”, objašnjava Stewart.

y

U kakvom je okruženju odrastao; je li druželjubiv?

Neki muškarci odrastaju, rade i druže se u sredinama u kojima dominiraju muškarci, a drugi se nađu u miješanim ili uglavnom ženskim skupinama. Takva okruženja oblikovat će njegov odnos prema ženama – što je više s njima u interakciji, manje je vjerojatno da će ih povrijediti nevjerom. Koja je njegova glavna strategija misaonog procesa?
Kako donosi odluke? Razmišlja li logično, intuitivno s unutarnjim osjećajem ili kombinira oboje? Što logičnije razmišlja, to je manje vjerojatno da će u vezi riskirati avanturu.

Stewart pravi zamjenu i premješta ta tri faktora (tip mozga, sredina i misaoni proces) za definiranje 27 tipova muškaraca. “Svatko može varati, ovisno o okolnostima. Zato je za oboje važno nastaviti raditi na vašem odnosu”, naglašava. Kod određenog tipa muškarca, unatoč svemu, postoji veća vjerojatnost da će varati, čak i ako je veza dobra, a kod nekih je to manje vjerojatno, čak i kad je odnos s partnerom loš.

Ako shvatite koja je “vrsta” vaš muškarac prije nego što mu se obavežete, to bi vas moglo poštedjeti slomljenog srca. No kako zaključiti kojem tipu pripada? “Nećete moći prosuditi u početnim druženjima jer će se truditi impresionirati vas, zavesti ili vas pokušati procijeniti”, upozorava Stewart. “Teško da će otkriti svoje konzistentne obrasce ponašanja tako lako. Međutim, svi mi formiramo svoje navike tako da život učinimo lakšim pa ćete s vremenom upoznati i njegove.” 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj