Makeover iznutra!

21/02/2012

Ako je istina da su manekenke emotivne ruševine čiji je jedini adut izgled, kako je na fejsu napisao jedan njezin frend, Mateja je tu ruševinu sravnila do temelja te na njoj izgradila posve novu sebe

kako osvojiti muškarca?

s"Cure koje se bave manekenstvom u 90 posto slučajeva su nesigurne u sebe i emotivne ruševine te im je jedini adut njihov izgled. Svaka čast iznimkama kojih ima toliko da stanu na prste jedne ruke", glasio je status jednog od mojih dugogodišnjih real life i Facebook prijatelja koji je imao privilegij manekenstvo promatrati izvana, ali i iz blizine. Iako u prvi trenutak šokirana, čak i bijesna zbog tako površne analize skupine u koju i sama spadam, prijateljstva radi čovjeku sam pružila drugu šansu i razmislila je li barem djelomično u pravu.

More komplimenata

Nije trebalo dugo da me preplave bezbrojna sjećanja kako sam se u moru komplimenata utapala u vlastitoj nesigurnosti. Kada sam bila na vrhuncu karijere, kada sam savladala umijeće prodavanja samopouzdanja s naslovnica modnih časopisa i reklamnih kampanja, vještinu sumnjanja u sebe dovela sam do savršenstva. U to sam utrošila sate analize svakog centimetra svoga tijela, svakog detalja svoga lica pred ogledalom. Stajanje na vagu postalo je dio svakodnevice, a zdrava prehrana bila mi je religija.

No, usprkos svemu tome, i ja sam bila jedna od onih "emotivnih ruševina" koje su postale tema rasprave Facebook statusa. Naravno, u mom je slučaju takva životna faza bila neizbježna jer sam se ozbiljnim poslom počela baviti vrlo mlada. U tim ranim tinejdžerskim godinama izvor samopouzdanja tražila sam na jedinome mjestu koje mi je palo na pamet - u ispunjavanju tuđih očekivanja i pohvalama koje bi uslijedile.

Neovisno o velikoj potpori koju su mi Midikenn i moja obitelj pružali, emocionalna zrelost prikladna mojim godinama nije bila dovoljna da postanem otporna na tolike životne promjene. U samo nekoliko tjedana iz djevojke koju dotad nitko nije vrednovao kroz izgled preobrazila sam se u profesionalnog modela koji su svi, pa i ja sama, svakodnevno procjenjivali isključivo po tom kriteriju.

Tada se uistinu činilo, kako to kaže moj prijatelj, da je bitna bila jedino fizička ljepota, da je ona moj "jedini adut". U takvom okruženju uglavnom slijedi površnost i nezainteresiranost, a uz mršavo tijelo djevojke često završe i mršava duha. Kao i svaki posao koji nudi velike nagrade, manekenstvo zahtijeva i veliku žrtvu jer ako želiš biti najbolji u poslu gdje je žestoka konkurencija, uvijek moraš biti usmjeren na pravu stvar. Barem mi se tako činilo, ali što sam ja znala? Ipak sam bila samo klinka.

Make over iznutra!

Nakon godina nesigurnosti skrivene iza maske samopouzdanja i brojnih pouka iz počinjenih pogrešaka naučila sam plutati ne obazirući se na tuđa laskanja, vlastite sumnje i očekivanja onih koji me ne poznaju. Znala sam što želim i neumorno sam radila da te želje i ostvarim, ali sam nalazila i vrijeme samo za sebe. Ne samo kao modela koji se zdravo hrani, svaki dan ide u teretanu i na kastinzima prodaje dim, nego za Mateju koja je oduvijek željela psa, voljela pisati i učiti strane jezike.

Ispunjavajući svoje želje sasvim sam slučajno i bez ičije pomoći naišla na neiscrpan izvor samopouzdanja i otkrila kako se voljeti i biti ponosan na sebe čak i kad ne stojiš pred publikom koja ti entuzijastično plješće. Emotivnu ruševinu tako sam sravnila do temelja te izgradila potpuno novu sebe - uspješnu manekenku, prisutnu kćer, dobru prijateljicu, redovnu studenticu i još mnogo toga.

Mateja Penava

 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj