Izlazak iz modne kome

21/02/2012

Tjedan dana iste traperice, zapetljana kosa, lice bez make upa. Nije čudno što je Mateja zanemarila izgled kad je učenje uzelo maha. A onda je sklopila pakt sa samom sobom – mjesec dana bit će tip-top sređena, svaki dan

s

sProšli sam mjesec priznala da je u meni oduvijek živjela potencijalna šlampavica. I danas, posebno kad se stvari na faksu zahuktaju, znam podleći starim navikama. Nikada se nisam mogla oduprijeti slatkom pozivu udobnosti, čak ni kad je u pitanju bila najviša cijena - da izgledam kao netko tko je već odavno od svega odustao. Manekenstvo mi je otkrilo vlastitu ženstvenost i bilo mi velika motivacija tijekom karijere. Uz petnaestak kastinga dnevno i desetke susreta s najutjecajnijim ljudima tjedno nije mi bilo teško pronaći radost u svakodnevnom uređivanju.

Kritične vode

Prije ulaska u manekenstvo nisam pronalazila pretjerani smisao u praćenju mode iz sezone u sezonu, a ni danas ne smatram da bismo se trebali povoditi za modnim trendovima. No, ne mogu poreći da postoji nešto posebno u otkrivanju vlastite ženstvenosti kroz frizure, lijepo našminkano lice, sređene nokte i stylish outfit.

Nakon što je svakodnevni pritisak da izgledam savršeno popustio, kad je postalo bitnije ono što kažem na seminaru i napišem na ispitu od onoga što nosim na sebi, polagano je popustila i  motivacija za sređivanjem. Prestala sam paziti na to kakva izlazim u javnost, a prije dva mjeseca primijetila sam da sam dolaskom jeseni uplovila u kritične vode. Više od tjedan dana bila sam u istom outfitu - stalno sam izmjenjivala traperice i dva topića. Kosa je već danima bila u zapetljanoj punđi koju su mogle spasiti samo škare profesionalaca, a lice predugo nije vidjelo ni korektora ni maskare.

No, ništa od toga mi nije smetalo sve dok, uz izgled, nije počelo patiti i moje raspoloženje. U djetinjstvu sam naučila ne pridavati pretjeranu važnost fizičkom izgledu, ali problem je nastao kada je manjak truda uloženog u izgled počeo utjecati i na moje raspoloženje. Počela sam jesti nezdravo, osjećati se neprivlačno te sam izgubila interes za stvari koje su me inače veselile - ni prijatelji, ni priroda, ni teretana tih me tjedana nisu vidjeli.

Izlazak iz modne kome

A onda sam sklopila pakt sa samom sobom - mjesec dana, svaki dan, morala sam biti sređena. Imati čistu i raspuštenu kosu, suptilnu šminku i pažljivo osmišljen outfit. Ruksak sam zamijenila kožnom torbom, a traperice sam smjela nositi jedino u kombinaciji s petama, što je, nažalost, značilo da sam ih obukla samo tri puta.

Prvi tjedan bio je neočekivano naporan. Morala sam se trgnuti iz modne kome i prisjetiti se gušta koji pruža sređeni odraz u ogledalu. Natjerala sam se da prekopam svoje ormare i pronađem krpice koje sam već bila zaboravila. Prisjetila sam se koliko lice izgleda ljepše kad je blago zarumenjeno te koliko izgledam, ali i osjećam se ženstvenije kada moje kovrče slobodno lete na sve strane.

Već sredinom drugog tjedna osjetila sam promjenu. Počela sam uživati u sređivanju, vratila mi se želja za vježbanjem, izlascima i druženjem, kao i samopouzdanje. Kad sam se osjećala najlošije, ulagala sam najviše truda jer, koliko god se ponekad to činilo površno, pokazalo se da je briga o mojem izgledu malen, ali i neizostavan dio brige za moj duh. Pakt je odavno istekao, ali ga se držim i dalje jer, osim što sam ih vidjela, rezultate sam i osjetila!

Mateja Penava

 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj