Spasimo obraz crnoj dolčeviti!

29/12/2021

Kako je moguće da je moj omiljeni odjevni predmet – crna rolka, taj sveti gral svih praktičara koji teže za elegancijom i stilom, a ne žele poginuti kao modne žrtve ni ići u teretane (pa i zašto bi kada upravo ovaj komad skida nekoliko kilograma) – proglašen najvećim prevarantom u svijetu mode? Tako je, naime, prvi ustvrdio online magazin The Cut kada je na svjetlo dana isplivalo da je Elizabeth Holmes izvela jednu od većih prevara u svijetu biotehnologije. Sjećate se zgodne i pametne plavuše koja je cijeli svijet uvjeravala da će iz samo jedne kapi krvi biti u stanju napraviti genski test i izliječiti rak? E, pa na kraju je Elizabeth baš sve začarala i zavela. I to ne samo svojim velikim idejama, perfidnim umom, nego i malom crnom dolčevitom. Jasno, ne samo jednom, nego s ukupno čak 150 komada, koliko ih je navodno imala u ormaru, držeći se pravila koje je postavio Steve Jobs - puno radim, nemam vremena smišljati što obući.

I mafijaši imaju stila

No čini se da Elizabeth Holmes nije jedina koja je crnu dolčevitu etablirala kao antonim bijeloj košulji jer gle igre slučaja – još se jedna muljatorica njome služila. Riječ je o rusko-njemačkoj prevarantici Anni Sorokin koja se njujorškom društvu predstavljala kao oligarhica i koja je godinama uspješno varala dobrostojeće poslovne partnere sve dok, pogađate, nije završila na sudu u crnoj dolčeviti. Na istoj valnoj duljini bio je i bivši Trumpov odvjetnik Michael Cohen (optužen zbog utaje poreza i lažnog svjedočenja) jer kada je trebao oprati ruke i pokazati čist obraz na jednom TV intervjuu, gospodin Michael je odabrao jednak odjevni predmet. Alana Forda i njegovu agenciju na rubu ilegale nećemo ni spominjati da se ne zamjerimo Broju Jedan.

Pa dobro, što se sada čudimo? Neće valjda svi oni posegnuti za starim trikovima Winone Ryder (guglajte krađa u dućanu) i Paris Hilton (optužena zbog prebrze vožnje) i obući se kao nevine djevojčice s rajfom na glavi. Crna rolka je upravo savršen oklop za takve situacije, kaže i britanska psihologinja mode Kate Nightingale. “S jedne strane, kada je odjenete, automatski se osjećate zaštićeno i sigurno, a s druge strane, vrlo mirno. Kao da odjednom uspijevate držati sve te ljude na distanci.” Uostalom, i istraživanja pokazuju da kada se nađu u situaciji kada se moraju braniti, ljudi nesvjesno posežu za tamnim predmetima u kojima se mogu začahuriti. Kao da žele nestati. Ili se braniti iz sigurne sjene.

 

2

ANDY WARHOL & GLORIA STEINEM prvi su shvatili da snaga ekspresije lica i važnost onoga što želite poručiti najbolje dolazi do izražaja u crnoj dolčeviti

 

Ok, shvatili ste, ali nije poanta u tome što mafijaši i prevaranti često imaju stila, a znamo da imaju (zato i kradu jer su romantičari s velikim snovima u duši), nego u tome što je došlo vrijeme da vratimo dobroj staroj dolčeviti dobar stari imidž. Pa neće se valjda samo povlačiti po sudovima i mračnom podzem­lju. Jer kada malo bolje pogledate, ona taj loš imidž uopće nije zaslužila. Godinama ne samo da nije htjela biti statement, nego je poanta upravo u tome da ona najbolje funkcionira baš kao understatement. Tako jednostavna, tako moćna, lišena boje, slobodna od svih uzoraka, šara i, ne manje važno, napornih slogana i mota. Komad odjeće nastao oko 1800. godine samo s jednim ciljem – da bude funkcionalan i da grije radnike. A danas?

Pogledajte samo što se s dolčevitom dogodilo. Baš zato što je tako jednostavna i skromna, poslužila je kao savršeno projekcijsko platno na koje se lijepe svakakve konotacije, kako se kome prohtije. Evo, recimo, kada ju je sredinom pedesetih nosila Marilyn Monroe (naravno, birala je onu pola broja manju da joj bude knap), bila je čisti seks-simbol jer je tako dobro i suptilno naglašavala njezine grudi. No kada ju je početkom sedamdesetih nosila feministkinja Gloria Steinem, preferirajući ravno krojene modele koje je kombinirala s čvrsto stisnutom šakom podignutom u zrak, fokus je stavljala na njezino lice te na moćne nastupe kojima se borila za prava žena i pravo na pobačaj. A otkad su je prisvojili bitnici i boemi, mala crna rolka postala je simbol ležernog filozofiranja, umjetničarenja i flaira koji život znači. Postala je predmet žudnje koji žele mase, kaže Kate Nightingale. Uostalom, priznajte i sami. Dovoljno je da navučete dolčevitu i već se osjećate kao da sjedite u Café de Floreu u Parizu. Ili kao Audrey Hepburn u filmu “Smiješno lice” koja kaže: “Ja sam drugačija.” A kako bi to i demonstrirala, furala je monokromatski look od glave do pete uz mokasine, a koji je zahvaljujući njoj postao klasik.

A gdje je rolka danas?

I je li se uspjela riješiti svih tih sudskih dvorana i mučnih saslušanja? Dobra vijest. Čini se da je nakon velikog skandala i Elizabeth Holmes odlučila okrenuti novu modnu stranicu pa danas najradije fura svijetloplave majice. No gdje smo u svemu tome mi, zarobljenici lockdowna i žrtve modne krize? Kako to da i dalje ne znamo smisliti ništa bolje od hudica, trenirki na kopčanje, flanelskih pidžama i tatinih XL košulja? Ili se vi možda možete sjetiti nekog mekšeg, nježnijeg, ugodnijeg i elegantnijeg odjevnog predmeta.

P. S. Jeste li znali da postoje čak dvije studije koje dokazuju da čovjek bolje razmišlja kada kragnu podigne visoko do brade. Tko zna, možda se doista tako osjećamo moćno i bahato kao kraljica Elizabeta ili igrači pola koji su nabijali kragne do ušiju pa se onda malo i precijenimo... I gle ti sjajnih rezultata. Ako i dalje ne vjerujete da je dolčevita najbolji vječni komad, pogledajte u čemu na pistu izlaze modni dizajneri nakon revije. Hvala, nemamo više pitanja. Rolka je oslobođena i spašena, a vi slobodno možete ići. Naravno, samo pod uvjetom da je furate barem jednom tjedno. I da ne lažete.

Piše: Aleksandra Orlić

Novo

Komentiraj