Revija vjenčanica modne kuće Hippy Garden inspirirana paškom čipkom

10/06/2015

Modna kuća Hippy Garden pripremila je posebnu reviju vjenčanica inspiriranu paškom čipkom za 6. Međunarodni festival čipke u Pagu.

Kao najavu revije, novog modnog projekta koji će biti prikazan 19. lipnja, u sklopu Festivala, Hippy Garden je na Pagu snimio modni editorial. Fotografije je izradio jedan od najboljih modnih fotografa Šime Eškinja, a modele nosi Nicole J.S.
Revija vjenčanica modne kuće Hippy Garden inspirirana Paškom Čipkom
Revija je zamišljena kao jedinstven događaj modnog stvaralaštva, u kojem se spaja tradicija i suvremeno, vjenčanicama s motivima paške čipke čijoj bajkovitosti doprinose originalni detalji toga paškog „bijelog zlata“.

Kontinuiranim, kvalitetnim i pomno dizajnerski osmišljenim radom, Hippy Garden ostvaruje izuzetne rezultate. U ovom novom projektu, inspiriranom paškom čipkom, Hippy Garden daje novu dimenziju modnog stvaralaštva i iznova iznenađuje idejnim i vizualnim riješenjima. Kolekcije su, pa tako i ova, inspirirane svijetom za sebe, kreativnošću, smislom za lijepo, toplinom i energijom vlastitog stvaralaštva, a izvedene visokovrijednim materijalima i tehničkim perfekcionizmom.
Revija vjenčanica modne kuće Hippy Garden inspirirana Paškom Čipkom
“Sve što radim – radim srcem tako da i kreaciju doživljavam kroz ljubav jer drugi način rada i stvaranja tj. življenja i ne poznajem…“, ističe Đurđica Vorkapić.

Podsjetimo, 6. Međunarodni festival čipke održava se u Pagu od 18. do 20 lipnja. Zbog svog bogatog programa bit će to izniman doživljaj za sve posjetitelje otoka, ali i Dalmacije. Tema ovogodišnjeg Festivala je čipka u domu pod nazivom „Paška dota“, pa će osim izložbi zemalja sudionica, bit izložena i originalna posteljina, stolnjaci, prekrivači s paškom čipkom, postavljeni na izvorni namještaj stanovnika Paga.
Revija vjenčanica modne kuće Hippy Garden inspirirana Paškom Čipkom
Uz reviju vjenčanica koje se prirodno uklapaju u temu ovogodišnjeg Festivala, posebni ugođaj ponudit će i izvedba opere Figarov pir, W.A. Mozarta, s naslovnom ulogom Gioirgia Suriana. Tradicionalni program„Stara paška ulica“ dočarat će život u gradu Pagu do sredine 20. stoljeća. Osim što će Festival posjetitelje očarati čipkom i programom, ponudit će i gastronomski užitak u tradicionalnim autohtonim proizvodima „Paške kužine“.   
 
Povijest paške čipke
Paška čipka se u gradu Pagu počela šivati potkraj 15. st. zahvaljujući časnim sestrama benediktinkama koje su bile glavni pokretači čipkarstva i škole čipke u Pagu. Kroz dugo vrijeme od čak četiri stoljeća, paška čipka je ispreplela svoju sudbinu sa životima stanovnika Paga: osim što je služila kao ukras na crkvenom ruhu te odjeći svojih stanovnika, postala je važan dekorativni predmet koji se našao u domovima: na posteljini, stolnjacima, jastucima,  kroz te je predmete bila dijelom miraza (dote) žene koja se udavala.
Revija vjenčanica modne kuće Hippy Garden inspirirana Paškom Čipkom
Nove generacije o paškoj čipki uče u sklopu srednje škole Bartula Kašića od 1994. godine, tako da danas postoji više od 200 novih čipkarica. Dio školovanih čipkarica je 1996. godine osnovalo Društvo paških čipkarica Frane Budak, koje je važan dio organizacije Međunarodnog festivala čipke Pag koji se održava od 2010. godine.

Više o samom festivalu doznajte na: http://www.tzgpag.hr/hr/  http://festival-cipke.com.hr/
https://www.facebook…­=aymt_homepage_panel

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj