5 komada za koje u vašem ormaru više nema mjesta jer jer već predugo stoje u ladici 'kad smršavim'...

07/04/2021

Od kategorije "kad smršavim" do onih komada koji ste kupili za priliku koja se nikada neće dogoditi, vrijeme je da vaš ormar konačno prodiše.

Kada je u pitanju odjeća, svi smo mi na svoj način skloni gomilanju predmeta koji nam vrlo vjerojatno ne trebaju niti će nam ikada trebati. Od sedam pari identičnih traperica do faze "točkica" zbog kojih sada u ormaru imate bar tri identične haljine, neke su kategorije odjeće nastale iz posve neopravdanih razloga i vrijeme je da im konačno stanemo na kraj.

Učinimo li to pravilno, možda ćemo konačno povratiti kontrolu nad odjećom koju posjedujemo i bar jednom u životu otvoriti ormar bez one dobre stare: "Nemam što obući".

U to ime, krenimo u čišćenje!

Kategorija 1: Imate 5 identičnih

Svi 'klonirani' komadi, odnosno svi oni komadi kakvih imate nekoliko, gotovo istih. Donje rublje i basic majice se ne računaju, no imate li 6 istih cvjetnih haljina, vrijeme je da se uhvatite u koštac s njima. Stavite svaki komad jedan do drugoga i iskreno odgovorite razlikuju li se međusobno doista u toj mjeri da su vam sve po redu potrebne. I prisjetite se zašto ste svaki od tih komada kupili. Jesu li vas nagovorili prijatelji, je li bilo na rasprodaji... Kada dođete do odgovora, pomoći ćete sami sebi više ne ponavljati istu grešku.

Kategorija 2: To mi je za po kući

 Prevelike trenirke, uprljane majice, razvučene veste, majice s rupama... svi oni komadi za koje ne želite ni mrtvi biti viđeni u njima. I nije uopće stvar što vas u njima nitko neće vidjeti jer ćete biti cijelo vrijeme u kući, budite i doma lijepo obučeni sami za sebe. A sve odvratne komade garderobe ispratite do kante za smeće.

Kategorija 3: Još nije došao tvoj dan (ni neće)

Znate i sami da nema smisla zadržavati ih i dalje i uvjeravati sami sebe da će jednom doista doći njihov dan. Također proučite sve takve komade. Jesu li svi iz stog dućana? jesu li kupljeni za posebne prigode? Imaju li na sebi neke specifične detalje ili dolaze u neobičnoj boji? Je li im kroj drugačiji od ostatka vaše garderobe? Što više 'uzoraka' pronađete, to ćete biti sigurniji koje izbjegavati u budućnosti.

Kategorija 4: Moja punk faza

Svi oni komadi u koje ste nekad davno bili zaljubljeni i koje ste obožavali nositi, no to je bilo toliko davno da se više ne uspijevate zapravo sjetiti kada je to posljednji put nošeno. Proučite što ste točno na tim komadima voljeli i što se otad promijenilo. Jeste li tada kopirali tuđi stil i ne znate ni sami što vam se točno sviđalo? I zbog čega to više nikad ne želit odjenuti?

Kategorija 5: Kad smršavim/udebljam se/narastem

Drugim riječima, svi oni komadi koji su vam trenutno premali ili preveliki i jednostavno vam ne pristaju. Odgonetnite točni problem svakog komada. Ako sa svim hlačama imate isti problem, možda biste trebali početi tragati za drugačijim modelima i materijalima. A imate li problema s nedosljednošću tjelesne težine, nastojte kupovati odjeću koja je nešto fleksibilnijih krojeva i koja će vam odgovarati i s nekoliko kilograma viška i manjka.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj