Modna prognoza: znamo što ćete voljeti sljedeće godine

07/11/2016

Što će nam modni astro savjeti kad smo bili na predstavljanju nove C&A kolekcije u Madridu, a dizajnerske zvijezde kažu – furat ćemo ručni rad, etno uzorke, boho stil i traperice koje oblikuju tijelo. Slijedi fatalna ljubav s ovih deset stylish komada, idealnih za nove ljubavne susrete...

Kada je krajem listopada u redakciju Cosma stigla pozivnica za predstavljanje nove kolekcije C&A, i to baš u Madridu, znali smo da mora biti neka tajna veza između nove C&A modne kolekcije za proljeće/ljeto 2017. i grada koji za sebe službeno tvrdi da je tek u pubertetu jer prvi zapisi o njemu datiraju tek od 8. stoljeća, a koji je trenutačno, uz New York, Sao Paulo i Barcelonu, na glasu kao jedan od četiri najživlja na svijetu. I doista, nismo se prevarili. Štoviše, čim smo nogom stupili na vruće tlo predivne staklene palače Palacio de Cristal de la Arganzuela, okupane suncem i latino glazbom u botaničkom vrtu, bili smo uvjerljivo transportirani u tople dane sljedeće godine, a sudeći po onome što smo vidjeli – naša će budućnost biti jako cool, šarena, opuštena i eklektična. Puna cvijeća, čipke, pamuka, volana, romantičnih detalja, etno uzoraka – kao da ste upali u Instagram profil neke multikulturalne boho princeze na izletu.

c 5

Na ulazu odmah poznato lice – dizajner You Nguyen, bivši kreativni direktor Lewisa, a kojeg smo prije pet godina upoznali i kao kreativnog direktora Benettona, okružen svojim timom dizajnera. Iako svaki od njih fura svoj stil – futuristički, androgini, romantični, primjećujem da svi imaju ruke oslikane privremenim tetovažama kane. "Novi trend", pitam u prolazu Nguyena dok me nudi voćnim koktelima i popravlja suknju koju fura preko hlača. "Ne toliko trend koliko suptilni znak što nam je u ovoj kolekciji bilo najvažnije istaknuti, a to je ručni rad."

gNasja Veljković, Anela Martinović, Renela Ružić, Lucija Biondić, Aleksandra Orlić i Špela Štamol

I doista, gdje god se okrenem, oko mene sve vrvi ručnim radom – štandovi s cvijećem, sapunima, vezom, kukičanjem, makrame, batik uzorci, kao da sam upala na neki dobar sajam na kojem sudjeluje cijeli svijet – kineski porculan, afrički mozaik, španjolska čipka i, ne manje bitno, seksi Španjolci koji pred našim očima miksaju podjednako šarene koktele. Sve je tako fino, mekano pod rukom i kvalitetno izrađeno. Nizozemska braća – Clemens i August, koja su davne 1841. stvorila ovaj brend, danas zastupljen u dvadesetak zemalja i 1500 filijala, a po čijim početnim slovima se i zove ova uspješna modna kuća, vjerojatno bi bila zadovoljna da vide kako i u doba globalizacije poštujemo tradiciju. No uskoro me prene jedan "parfafor", glas ljubazne hostese koja nas vraća u sadašnjost i dijeli slušalice za prezentaciju te moli svih dvjesto sudionika da krenemo u razgledavanje kolekcije.

f

U sljedećim minutama sve mi je jasnije kakve je slatke probleme imao kreativni direktor You Nguyen. "Dosad smo u pravilu uvijek radili tako da bismo za inspiraciju uzeli jednu zemlju, no ovaj sam put poslao svoje dizajnere da putuju svijetom, traže inspiraciju i vrate sa super idejama pa sam na kraju bio na sto čuda što odabrati. Zato sam si rekao: Pa zašto bih išta morao odbaciti", objašnjava uz smiješak You. Pa zar nije ideja da globalizaciju učinimo lokalnom, da istodobno mogu postojati brojni stilovi i uzori – traper uz cvijeće, parka uz čipku – te da, naposljetku, svijet učinimo boljim mjestom.

c 9

Upravo zato velik je naglasak stavljen i na održivi razvoj te pamuk. Naime, C&A već odavno koristi reciklirani traper, a proizvodnja pamuka ne zahtijeva korištenje umjetnih gnojiva, pesticida i GMO sjemena, a pri proizvodnji potrošnja vode smanjena je za čak 65 posto. Kad smo kod traperica, čini se da traper nikada nije bio mekši i ugodniji, a vijest koja posebno raduje jest da uz bočno kopčanje i elastin naš struk djeluje znatno tanje.

c 13

Za sve one koji ne vole djelovati uniformirano tu su i statement stickeri zahvaljujući kojima možete personalizirati svoj styling te koji svima daju do znanja jeste li raspoloženi za ulete, flert, vezu na daljinu ili i dalje brijete samo na jednoroge i bajke, iako ste u najseksi gradu na svijetu. Prije nego što su kokteli počeli djelovati, a mi se uputili u vrelu madridsku noć odabrali smo deset komada u koje smo se zaljubili na prvi pogled. Mi smo spremni za proljetno-ljetni flert, a vi?

g

gc 12c 9c 6c 3c 12c 10c 8

c 1

Aleksandra Orlić

Novo

Komentiraj