Mala crna haljina kao modni sinonim za besmrtnost

12/08/2020

Njezina je filozofija poprilično jednostavna: svakoj je ženi potrebna jednostavna, elegantna crna haljina koja se uz različite modne dodatke može iznijeti u nebrojenim varijantama.

Davnih godina prošlog stoljeća popularizirala ju je Coco Chanel želeći stvoriti haljinu koja će biti kvalitetom i dizajnom dugotrajna, cijenom prihvatljiva i koju će biti moguće kombinirati na bezbroj načina i nositi u bezbroj prigoda.

Prije pojave Coco Chanel i njezinih za ono vrijeme revolucionarnih ideja, crna se odjeća uglavnom smatrala prikladnom za sahrane i razdoblja žalosti te ju je bilo neprimjereno nositi van tih okolnosti. A onda se dogodila 1926. kada je Coco u američkom Vogueu objavila sliku kratke i jednostavne crne haljine. Neupitna elegancija i ekonomičnost takve haljine doprinijela je njezinoj popularnosti tijekom godina Velike depresije.

2

U godinama nakon Drugog svjetskog rata, Dior je povratio maloj crnoj haljini iskonski kontekst 'uniforme' koja simbolizira snažne žene. Mnoge su poznate ljepotice iz tog razdoblja često portretirane u crnim haljinama upravo kako bi se naglasila razlika između femme fatale i tipičnih konzervativno odjevenih kućanica.

Jedna od najpoznatijih i najčešće kopiranih crnih haljina ikad bila je ona koju je Hubert de Givenchy dizajnirao za ulogu Audrey Hepburn u filmu 'Breakfast at Tiffany's'. Kroz stilski različite ere 20-og stoljeća, mala crna haljina doživjela je i preživjela brojne promjene u svom nastupu, no vječni karakter elegancije te jednostavnosti u materijalu i kroju uveo je malu crnu haljinu u legendu te ju obilježio kao ikonski komad koji je stilski vječan.

3

Mala crna haljina neizostavan je komad u garderobi svake žene, a njezina je filozofija poprilično jednostavna: svakoj je ženi potrebna jednostavna, elegantna crna haljina koja se uz različite modne dodatke može iznijeti u nebrojenim varijantama.

Savršena i za dan i za noć, za običnu šetnju gradom, romantičnu večeru za dvoje, ali i za svečane večere, domjenke i zabave. U paseu s bisernom ogrlicom, sakoom od tvida, vrtoglavim štiklama ili pak s kožnom jaknom, kameleonski se prilagođava svakoj situaciji, modnom dodatku i epohi. Jedan od najpoznatijih citata Gabrielle Coco Chanel je: 'A girl should be two things: classy and fabulous!'. A ako postoji jedan komad garderobe koji će ženi u tom zadatku biti moćan saveznik, onda je to upravo mala crna haljina.

 

Mia Elliott

Novo

Komentiraj