Kako napraviti super blog

09/04/2013

Što odjenuti za dejt i što od proljetnih komada obavezno nabaviti, pitali smo blogera i modnog novinara Marka Banjavčića


Zamisli da moraš odabrati jednu fotografiju koja bi te najbolje opisala iznutra, što bi odabrao i zašto? 
S obzirom na to da poštujem realnost i iskustva koja su se zaista dogodila, kako meni, tako i mojim prijateljima, kolegama i poznanicima, na prvu mi se u sjećanju pojavila fotografija jedne kišne subote prije tri godine, oko 10 sati ujutro u samom centru Zagreba dok je još Daily Fresh bio mjesto za promatranje ljudi uz finu kavicu i kroasan za neke smiješne iznose. Tamo sam sjedio sa svojom dragom prijateljicom i kolegicom Tinom koja je izgledala veličanstveno u puderastoj vesti i ležerno namještenoj kosi dok je lamentirala o životu. Sa smiješkom na licu, omiljenim, mističnim parfemom i u dugom, crnom baloneru Comme des Garcons x H&M slušao sam svaku njezinu riječ i jednostavno uživao u mladosti, odnosno svim onim mogućnostima koje se mogu dogoditi ako vjerujemo u sebe. Danas, nakon nekoliko godina turbulencija, mogu reći da sam zadovoljan kako su se karte, one životne i profesionalne, posložile. Eto, to je slika koja me najbolje opisuje. Tragač za srećom, svake minute života.

y

Mlad, a tako star u svijetu mode. Sjećaš li se kada si prvi put kročio u svijet mode i otkuda ta fatalna privlačnosti? Ljubav prema glossy izdanjima dogodila se prilično kasno, tamo negdje oko 2006. kad sam napuštao gimnazijsko utočište. Znam da su klinci danas iznimno nabrijani na modu i imidž, ali prije samo nekoliko godina situacija je bila potpuno različita. Nismo imali smartphone, bili na tumblru ili tražili uzore preko Facebook grupa. Uvijek sam volio artizam, ugodan život i sve ono što vežemo za ljepotu življenja. Upravo me to odvelo u modu, odnosno novinarstvo u kojem sam, prije sedam godina, bio totalni amater, ali sam uz asistenciju nekih nevjerojatnih urednica stasao u solidnog opažatelja društvene zbilje, ona koja se gleda kroz fashion naočale.

Kako si došao na ideju pokrenuti blog? Htio sam imati otvoren poligon za predstavljanje sadržaja koji najbolje opisuju mene kao dio hrvatske modne scene. Jednostavno uživam u prekrasnim vizualima, napisanoj riječi i slobodi koju donosi komunikacija putem bloga.

Zašto naziv The Absence of Light i koliko je bitno odabrati pravo ime? Osoba sam koja uživa u minimalizmu na načine koji su ponekad nezamislivi. Od uređenja životnog prostora do načina izražavanja ili gledanja na svijet. Nisam fan 'obojenog', ekscentričnog ili napadnog, ali razumijem važnost i takvog obrasca. Tko zna, možda se zato moj blog zove 'nedostatak svjetla'. Uostalom, poštujem izreku 'in the absence of light, darkness prevails' koja se toliko puta u mojem životu pokazala točnom.

y

Budući da u virtualnom svijetu vrijeme puno brže teče, što je danas drugačije od vremena kada si počinjao? Jesi li mijenjao što god? Mijenjalo se štošta pa tako i ja koji sam se zaljubio u procese stvaranja teksta, odnosno sadržaja u printanim izdanjima. Moj ritam bio je suprotan od ritma društva i industrije. Krenuo sam iz virtualnog i završio u fizičkom, stvarnom produciranju fashion sadržaja. Nije li to baš dijabolično?

Pet savjeta koje bi dao Cosmo curama koje razmišljaju o tome da pokrenu svoj blog? Što raditi, a što izbjegavati? Blog treba prezentirati osobu koja stoji iza njega, treba biti itekako osoban, specifičan i sadržajan. Vizualno dojmljiv, a opet čist. Fotografiranje samog sebe u tristo i jednoj pozi nije prihvatljivo u mojoj knjizi znanja.

Zbog kojih blogova te oblije val ljubomore i ushićenja? Garance Dore, Tommy Ton i Man Repeller posebno su iskustvo, kao i traženje smisla u onom što radi Tavi Gevinson.

Koje modne stranice svako jutro posjetiš prije jutarnje kave? Moram priznati da sam u ovom segmentu iznimno komercijalan. To su fashiongonerogue, fashionista, designscene i vogue.co.uk.

Kojem bi dizajneru bio besplatan model jer ga obožavaš? Kris van Asschu za Dior Homme. Bez obzira što se odao formalističkom pristupu modu, suprotno od onog što je svojedobno radio buntovni Slimane.

y

Proljeće je na vratima, a trendovi zovu. Odaj Cosmo curama što bi svakako trebale nabaviti da osvježe garderobu? Jade nijansa, kako na noktima, tako i na odjeći, neka bude vaša suputnica ovog proljeća. YSL Beaute je na tržište izbacio lak koji se naprosto ne smije zaobići, kao ni boju tinte na suknjama ili topovima.

Nominiraj tri grada u kojima su najljepše odjevene cure i dečki. Berlin, Beč i Pariz. Točka.

Čemu ne možeš odoljeti? Kupnji i konstantnoj potrazi za savršenim parfemom koji će biti samo moj. Toliko sam manijakalan da sam počeo miješati razne esencije ne bi li dobio savršeno olfaktorno iskustvo.

Kako bi opisao svoj stil. I jesi li kameleon ili više junak iz stripa koji cijeli život fura jedan stil. Junak iz stripa. Volim klasiku s pomakom, cijenim iznimno krojene odjevne komade, poput kaputa ili odijela koji prate linije tijela. Dendizam mi je privlačan, kao i britanska ulična moda. Ali ona za geekove i dobrice. Punkeri mi nikad nisu bili zanimljivi. Barem ne modno.

Koje hrvatske dizajnere cijeniš? Andrijanu Subotić Pjajčik (Etna Maar), Tomislava Bahorića, Ogi Antunac i Zorana Mrvoša te Loredanu Bahorić. Povucite paralelu.

y

Recimo da se u novom životu možeš probuditi u bilo kojem razdoblju, u bilo kojem kostimiranom filmu, što bi bukirao i zašto? Zadnja dekada 18. stoljeća čini mi se nevjerojatno zanimljivom. Barem onako kako to prezentira film 'Vojvotkinja' s Keirom Knightley premda ne bih imao ništa protiv svijeta Ridleya Scotta u 'Blade Runneru'.

Gdje se vidiš za pet godina? U istom biznisu. Samo mnogo pametniji, mudriji i zadovoljniji. S debljom kožom i osjećajem za trenutak.

Što odjenuti za dejt? Najdraže hlače ili košulju iz ormara. Nešto udobnije, cool, a opet tako vaše. Morate nositi ono u čemu se volite vidjeti. Plus, parfem koji ne guši je MUST.

I za kraj, podijeli pet medalja za super stil (cure ili dečki, biraj:) Urednica mode Tina Bačić – nordijski minimalizam na najbolje; bloger Dino Bonačić – lud je, ali poštujem njegovu potrebu da bude drugačiji; prijateljica i dizajnerica Moo Moo Shoesa Mia Borčić – retro kraljica, moja Christina Hendricks iz 'Mad Mena'; manekenka Petra Friganović – savršena u crnom i urednik mode Saša Joka – doza sportskog chica, trendova i ležernosti tako mu dobro pristaje.

Foto: Style and Coffee blog

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj