4 modna fetiša koji mogu ozbiljno ugroziti vaše zdravlje

11/11/2015

Neki modni trendovi ipak nisu vrijedni vašega zdravlja.

Moda označava mnogo stvari: uzbuđenje, promjenu, eksperimentiranje i najvažnije - zabavu. Ipak, moda kao široka kategorija često obuhvaća neke aspekte koji tijekom vremena mogu štetiti vašem tijelu i cjelokupnom zdravstvenom sustavu. Kad to kažemo, mislimo na stvari koje stavljate na tijelo, ali i samim navikama i načinu razmišljanja.

Kako bismo objasnili koje modne navike mogu napraviti veliku štetu, popričali smo sa stručnjakom za fitnes, Willom Torresom, koji se potrudio objasniti nam o čemu je zapravo riječ.


1. Hodanje na visokim petama

Ovo ste sigurno čuli ranije, ali nošenje visokih štikli jedna je od najgorih stvari koje možete učiniti kad je u pitanju vaše držanje. Kad hodate na štiklama, opterećujete dio prstiju, dok se torzo naginje ka naprijed. Tako direktno ugrožavate kičmu, zbog čega se tijekom vremena često javljaju neugodni bolovi. To može potrajati tjednima, mjesecima ili godinama, dok osjećate posljedice kao što su grčevi u prstima koji se šire na noge, bol u zadnjem djelu leđa i kukova. Srećom, u svim radnjama su dostupne cipele s nižim petama koje mogu izgledati jednako dobro i privlačno na vama.


2. Nošenje IT torbe

Što je torba veća, u nju možete smjestiti više stvari. Pored toga, modeli koji se nose na stranu jednako loše se odražavaju na vaše zdravlje. Zbog toga, svaki put kad torbicu nosite na samo jednoj strani, težina se nejednako raspoređuje. Kao posljedica toga često se javljaju problemi s mišićnim disbalansom (npr. jedno rame razvijenije od drugog).
Teške torbe mogu izazvati blage povrede vrata, ramenog pojasa i kičme. Rješenje: nekoliko dana u tjednu potrudite se nositi manje i lakše torbe, koje bi trebale biti što laganije. Platnene torbe su, primjerice, odličan izbor koji neće umanjiti vaš modni izražaj – ako znate kako ih nositi.


3. Dijete i pretjerano mršavljenje

Ozbiljne dijete i ograničavanje unosa hrane zbog postizanja mršavog izgleda može ozbiljno ugroziti i usporiti vaš metabolizam, što nakon prestanka s dijetom može dovesti do naglog debljanja. Naglo smanjivanje unosa hrane neće vam pomoći da brzo smršavite i postignete dugoročne rezultate.


4. Vođenje motom "Jednom se živi"

Ovaj moto može dovesti do impluzivnog i destruktivnog ponašanja - od nezdravih navika u prehrani do nepromišljenog trošenja novca na dizajnersku torbicu koja nije u skladu s vašim budžetom. Iako je istina da se samo jednom živi i da zaslužujete uživati u životu, također je bitno donositi one odluke koje će koristiti vašem tijelu, umu i novčaniku.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj