Dio osmi ili truth will get you far, lie even further

30/08/2017

Uopće nije bitno da li je sporna brojka jedno ili dvoznamenkasta, bitno je da se njemu brojka nije svidjela. Njemu koji, kao i svaki pravi frajer, želi domaćicu u kući, damu na ulici i kurvu u krevetu. Kurvu s urođenim talentom, ne iskustvom, naravno

Kako se ljeto polagano počelo prbližavati svome kraju, to je značilo samo jedno: opasno se približava i obilje babinjak kava na kojima se moraju prepričati sve dogodovštine s mora, slani poljupci, afere, flertovi i avanture pod zvjezdanim nebom koje, ovisno o količini alkohola u krvi, netko pamti bolje, netko lošije. Moram priznati da sam se tome ove godine posebno veselila jer je to prva godina u kojoj ni meni ni mojim prijateljicama nije nedostajalo tema za razgovor budući da je protekla godina uspjela donijeti raznorazne promjene na ljubavnom polju gotovo svake od nas.

Prijašnjih godina nije se tu imalo bog zna što posebno za ispričati i uglavnom su to bila ljeta koja su godinu za godinom izgledala više manje jednako – kao sunčana uvala u kojoj pomalo užeglu ljetnu idilu tek povremeno uzburka pokoji neverin. Ali naravno, tako to valjda mora biti u dugim i ozbiljnim vezama. Bilo kako bilo, tajfuni koje smo u ljubavnom životu proteklih mjeseci ja i meni najbliže prijateljice iskusile možda nisu bili blagonakloni, niti su u svakom trenutku bili osobito simpatični, ali su bili itekako poučni i uzbudljivi, ako ništa drugo, onda za razglabanje o njima. Ali daleko od toga da je to jedino čemu su poslužili.

Sara ima novog dečka! Vama koji za Saru prvi put čujete ta informacija vjerojatno ne znači mnogo, ali naš babinjak je zbog ove novosti bio silno uzbuđen i sretan. Zašto? Zato što je i iza Sare pomalo ružnjikava ljubavna priča i prekid kojemu se nakon 7 godina veze nije nadala. Ok, možda njezina priča nije toliko ružna kao moja, ali svakome je njegov križ najteži i ne mislim da joj je bilo imalo lakše no meni. Dapače, možda joj je bilo čak i gore jer joj njezin bivši nije nimalo olakšao prebolijevanje po kratkom postupku iz prostog razloga što je neviđeni kreten kao što je bila olakotna okolnost u mom slučaju. Osim spomenutog prekida, u Sarinom je životu uslijedilo nekoliko mjeseci nesretne zaljubljenosti u frajere koji ju nisu fermali ni dva posto. A valja spomenuti i da je sve to bilo začinjeno mislima i sjećanjima na bivšeg kojeg se svim silama trudila preboljeti. Dugo, jako dugo vremena, nažalost bezuspješno. Puno bi se toga još dalo napisati o Sari, njezinim odabirima, mislima i strahovima, no sve to za priču ni nije toliko bitno. Bitno je pružiti barem maleni uvid u kontekst koji je obrazloženje naše radosti zbog pomaka u njezinom ljubavnom životu. S obzirom na to da su upravo novosti o njezinoj novoj vezi bile najfriškije, nekako su se same nametnule kao glavna tema razgovora. Željele smo znati sve. Kakav je prema njoj, koliko je strastven (čitaj: napaljen), kako ju zove, šalje li joj nestašne poruke, kakav je u krevetu, koliko se često vide, koliko se često čuju... Rešetale smo pitanja jedno za drugim, no light kava na kojoj smo očekivali napadaje smijeha nekako se u trenu skiselila zajedno s izrazom njezina lica. 'Prije dva dana imali smo prvu svađu', rekla je tiho i pomalo nesigurno.   

Long story short, Sara je još na samom početku veze odlučila po svakom mogućem pitanju biti potpuno iskrena. Neke od nas su mislile kako je u pitanju mudrost, druge da je u pitanju ludost, no svaka od nas poštivala je njezin izbor. Izuzetak po pitanju svoje odluke nije napravila ni kada ju je pitao s koliko je frajera nakon prekida spavala. Uopće nije bitno da li je sporna brojka jedno ili dvoznamenkasta, bitno je da se njemu brojka nije svidjela. To da mu se brojka nije svidjela nije bila njezina pretpostavka niti nagađanje, već joj je on otvoreno rekao kako 'sada nije bitno jer se već preko glave zaljubio u nju, ali nije siguran da bi s njom nastavio/započeo razvijati ikakav ozbiljniji odnos da je to znao na samom početku'. I bio je to početak prvih nevolja u raju. On se našao duboko razočaran brojkom, ona njegovim komentarom, a mi smo se našle usred žestoke rasprave tko je od njih dvoje više u pravu i koliko je uopće bilo pametno biti potpuno iskren po tom pitanju. Sara je mogla reći da nije bila ni sa kim. Mogla je reći i nešto manju brojku. No ona je odlučila biti potpuno iskrena i to je apsolutno nešto što treba poštivati jer je u današnjem nerijetko licemjernom društvu najmanje onih koji upravo iskrenost biraju koristiti kao svoje glavno oružje. Ona je vjerovala da je iskrenost prema čovjeku za kojeg se nada da će s njim provesti ostatak života jedini ispravan put, no nije računala da bi ju to moglo koštati visokog mišljenja kojeg je on imao o njoj. Daleko od toga da se njegovo mišljenje o njoj u trenu srozalo, no da je u njegovim očima vrijedila malčicu manje no prije – je!

Ono što je zanimljivo za spomenuti je i to da je njezina brojka još uvijek bila značajno manja od njegove, no on smatra kako to nije isto jer je on ipak frajer, a ona dama. Njemu ne znači puno što je u svakom dečku s kojim je bila pokušavala pronaći ono što joj je nedostajalo tijekom mnogih godina veze, a osobito nakon što je ostala sama. Nije mu mnogo značilo ni to što se ona emotivno za svakog od tih frajera vezala više nego što je htjela priznati, ni to što je to bilo puno više nego što je ikoji od njih zaslužio. To što ona nije osoba koja tek tako uskače u krevet sa svakim, već osoba koja se svaki put iznova ponadala da će dotični u krevetu ostati znatno duže nego što je to u stvarnosti bio slučaj također nije predstavljalo olakotnu okolnost. Važno je bilo samo to da je brojka za njegov ukus prevelika, 'ali sad što je, tu je'.

Jesmo li došle do ikakvog suvislog zaključka? Pa i ne baš. Sara je malčice požalila što je bila iskrena, no ja ne mislim da joj treba biti žao. Mislim da je tragično da je netko spreman ne dati uopće šansu osobi koja bi možda mogla biti ljubav tvog života samo zato što, za njegov ukus, nije bila (dovoljno) čedna. Mislim da je licemjerno predbacivati nekome što se odlučio ne negirati svoje potrebe i želje, posebice ako se ni sam nije pridržavao onoga što od druge osobe želi i očekuje. I na kraju, mislim da cijela rasprava ne govori toliko o njoj koliko o njemu. O njemu koji, kao i svaki pravi frajer, želi domaćicu u kući, damu na ulici i kurvu u krevetu. Kurvu s urođenim talentom, ne iskustvom, naravno!

Photo credit: Senja Vild

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj