Dio drugi ili dial 'F' for mindfuck

03/05/2017

Nitko ne želi sam sebi zalupiti vrata pred nosom pa priču o tome kako se želimo s nekim viđati više, češće i intenzivnije redovito koristimo kao onaj stoper zahvaljujući kojemu su vrata uvijek odškrinuta...

'Što tražiš u ženi?', bilo je jedno od mojih prvih pitanja upućenih njemu, super simpatičnom dečku kojeg sam 'upoznala' nedugo nakon prekida. Upoznala pod navodnim znakovima jer se dogodilo online, a što se po mom mišljenju per se nije moglo kvalificirati kao upoznavanje. Oduvijek sam kad je dejtanje u pitanju bila old fashioned, iako, kao što rekoh, zapravo nisam dejtala godinama. Nekako sam se gnušala dating aplikacija i površnosti odnosa koji se rađaju tim putem, no što zbog znatiželje, što zbog potrebe za distrakcijom od misli o prekidu koji mi je izmaknuo tlo pod nogama, odlučila sam dati im šansu. Tako sam i 'upoznala' njega. Zvat ću ga 'F'! Ne ni kao Faca, ni kao prvo slovo njegovog imena, iako je slučajno i to točno, nego F kao Fuckboy, budući da me prijatelji redovito uvjeravaju kako je on tipični predstavnik te vrste te da ga, ako već želim sve uredno sistematizirati, u tu ladicu trebam pospremiti.

Zaintrigirao me od samog početka dopisivanja, unatoč tome što je bio čista suprotnost mom tipu dečka. 'Spontanost, iskrenost, zabavu i otvorenost...', odgovorio je na moje pitanje te uzvratio istim protupitanjem. 'Iskrenost, spontanost, donekle ozbiljnost, romantičnost i slične ukuse.', odgovorila sam. Konstatirao je kako zadovoljava sve kriterije osim možda romantičnosti te nadodao kako i njega zna pogoditi žuta minuta. Brz na jeziku, pun dosjetki, šarma i duha, porukom po porukom sve je više okupirao moju pažnju i jedva sam čekala da ga konačno upoznam.

S početkom jeseni i to se dogodilo. Susret uživo u svakom je pogledu nadmašio moja očekivanja. Imali smo isti ukus za filmove i serije, nešto drugačiji za glazbu, poprilično slične svjetonazore i više nego slične vizije idealno iskorištenog slobodnog vremena. Čak smo oboje baš crveni Mustang Shelby iz '67. izabrali kao auto iz snova. Vrijeme koje bi proveli zajedno redovito bi proletjelo, a noć je obično, kao što to jedan od mojih omiljenih pjevača kaže kratko trajala, a nama je trebala najduža na svijetu. Svidjela sam se ja njemu, svidio se on meni, no naši su susreti s vremenom postali sve rjeđi jer je on spletom okolnosti slobodnog vremena imao sve manje. Jednog sam dana primila opsežnu poruku kako mu je žao što nema više vremena i kako bi volio da smo se upoznali u zgodnijem trenutku. Izrazio je i želju da jednom nastavimo gdje smo stali ako to i dalje oboje budemo htjeli, kada vrijeme bude malo više igralo za nas. Od te poruke je prošlo nekoliko mjeseci koje bih svela na igru mačke i miša u kojoj sam najčešće ja ta s milijun upitnika oko glave.

Iako je svaki susret s njim bio jednako zabavan kao i prvi, još uvijek nisam uspjela odgonetnuti koji je točno naš problem. Problem je svakako i to što sam ja očito jedina koji misli da problem postoji. No svakako je najveći što ga ni ja sama ne znam definirati. Ja sam osoba koja u svakom trenutku volim znati na čemu sam, posebice kada su međuljudski odnosi u pitanju, i ako mi nešto nije jasno, to otvoreno i pitam. Problem je što ili ne dobijem odgovor na postavljeno pitanje ili dobijem odgovor, ali riječi govore jedno dok ponašanje upućuje na nešto drugo. Doista nemam osjećaj da sam komplicirana osoba i sukladno tome mrzim kada imam osjećaj da upravo takva ispadam. Kompleksna jesam, komplicirana nimalo!

Kada se dogodio jedan nesporazum, suprotno savjetima prijatelja da cijelu situaciju jednostavno izignoriram, poslala sam mu poruku. Na najjasniji mogući način sam mu dala do znanja da iako u našem 'odnosu' postoje opcije koje su mi manje, kao  i one koje su mi više drage, doista nemam problema ni s jednom opcijom. Opcija prva iliti ona najmanje draga je bila da se više nikad ne vidimo i ne čujemo, opcija druga iliti nešto draža je bila da se vidimo i čujemo tek povremeno, a opcija treća i meni osobno najdraža je bila da se vidimo i čujemo češće nego u posljednje vrijeme. Na njegovu reakciju nisam morala dugo čekati – nazvao me čim je primio poruku te mi rekao kako želi da se vidimo češće. No to je nekako opet uspjelo ostati samo na riječima, a ja sam se počela ozbiljno dvoumiti imam li posla s obzirnim frajerom koji je pun razumijevanja i koji me ne želi zavlačiti obećavajući mi nešto što što ne može ispuniti ili doista imam posla s tipičnim fuckboyem kako to moji prijatelji čitaju između redaka. Da je odabrao prvu ili drugu opciju, sve bi mi bilo jasno, no kada je u teoriji izabrao treću, iako je praktično primjenjivao drugu koju je također imao ponuđenu, shvatila sam da sam još jednom u začaranom krugu.

I upravo tim razmišljanjem napravila sam prvu kardinalnu grešku, a ta je da sam uopće dopustila mogućnost da su moji prijatelji u krivu. Da se razumijemo, svi smo pa tako i moji prijatelji ponekad u krivu, no pogrešno je u startu vjerovati kako netko zaslužuje (drugu) šansu. Nemam ništa protiv drugih šansi, ali šansa, bila ona prva ili druga se treba zaslužiti. A definitivno je suludo pretpostavljati kako ju zaslužuje netko tko nas na ovaj ili onaj način čini nezadovoljnima, netko tko ne cijeni vrijeme i postupke druge osobe i na kraju krajeva netko tko uopće ne smatra da je učinio nešto pogrešno.

Dugo sam se vremena pitala iz kojeg razloga izbjegava odgovor na pitanje 'Što želiš?' Drži li me na udici kako bih bila tu jednom kada tajming bude dobar ili sam samo jedna od mnogih? Još od prvog dana kada mi je to prošlo kroz glavu sam jako dobro znala odgovor na to pitanje, samo si ga nisam imala hrabrosti priznati. Ma nije to zapravo čak ni pitanje hrabrosti – jednostavno nisam željela vjerovati kako doista stvari stoje.

 

...činjenica je da velika većina frajera

ima muda sve do onog trena

dok im doista ne zatrebaju...

Ne trebaju ti muda da zavedeš ženu. Stav će ti svakako olakšati priču, ali ako između vas postoji kemija, nije tu osobito puno truda potrebno. Nisu potrebna muda ni da ju vidiš drugi, peti ili pedeseti put, a posebno ako si ju oduševio svojim ljubavničkim umijećem kao nitko prije u životu (samo reminder da moram spomenuti kardinalnu grešku broj 2!). No ako iz bilo kojeg razloga ne želiš vezu, treba imati muda reći: 'Želim samo seks!' A onih koji imaju muda je najmanje. Jer jako dobro znaju da se na prste jedne ruke mogu nabrojati one žene koje će takav 'odnos' zadovoljavati. Svjesni su da ne mogu i ne žele ponuditi više, ali naravno, ne žele sami sebi zalupiti vrata pred nosom pa priču o tome kako se žele viđati više, češće i intenzivnije redovito koriste kao onaj stoper zahvaljujući kojemu su vrata uvijek odškrinuta. Ili kao taman dovoljnu količinu mrvica da vrata zapinju i odbijaju se zatvoriti.

Zatvoriti vrata nekome u čijem društvu uživaš nije nimalo lako, ali ako ta osoba u izvjesnoj mjeri postane izvor nezadovoljstva i frustracija, zatvaranje vrata popraćeno zaključavanjem i stavljanjem lokota najbolja je stvar koju možete učiniti. Jer sve dok budete dopuštali da budete drugi izbor, tako će vas i tretirati. Ako želite biti jedini izbor, onda to jasno i glasno kažite! Nemojte se bojati jer je prvo  potrebno imati nešto da biste to mogli izgubiti. Ako s nekim nemate izgrađen odnos, onda nemate što ni izgubiti. A što se druge kardinalne greške tiče, nikada, ali baš nikada si nemojte dopustiti da mu se nađete u šaci. A posebno si nemojte dodatno zakomplicirati život i sami se tamo dovesti. Najkraći put do toga je glađenje njegovog ega, čak i onda kada je popraćeno najboljim namjerama. Taština je veoma intrigantna stvar. Svatko od nas trudit će se i dokazivati se dok ima potrebe za tim i one sekunde kada osvojimo titulu najboljih, naš angažman i entuzijazam padaju na slabe grane.

Možda ste doživjeli najbolji seks koji ste mogli zamisliti. Možda ste prvi put u životu imali osjećaj da vam je netko u glavi i da čita svaku vašu misao i najskriveniju želju. Možda vas nikada prije nije toliko naelektrizirao nečiji dodir, niti uzbudio nečiji pogled. Možda teško možete povjerovati da postoji netko tko bi to sve mogao nadmašiti. Ali znate što? On to ne treba znati! Ako vas i pita kako je bilo, kažite mu samo 'ok' i pustite ga da se trudi i dalje, pa makar vi vjerovali da bolje od toga ne može. Jer jednom kada dozna koliko uživate u njemu, zna da što god učinio na vas uvijek može računati. To jest, osim ako ne budete pametni i ne naučite na tuđim iskustvima, a ne poput mene, kako drugačije nego težim putem. Ali dobro, netko je bogatiji za životno iskustvo, netko za zrnce mudrosti, a netko za referencu za CV. Onaj tko treba, shvatit će!

Photo credit: Senja Vild

Mia Borčić

Novo

Komentiraj