Dio deveti ili se*onje, hvala vam što postojite!

25/10/2017

Molim te, nikada nemoj vjerovati u onu 'svi su oni isti'. Nisu. Obećajem ti da nisu...

U posljednje vrijeme sve me više žena koje (u)poznajem traži ljubavni savjet. Ne mogu reći da se smatram ikakvim guruom niti stručnjakom za muško ženske odnose, ali mi je uvijek drago ako mogu pomoći. Svaka od njih ima svoje probleme, nedoumice, svaka od njih razbija glavu nekim drugim mislima. Ponekad se dogodi da me vrate u neka vremena kada su me i samu mučili isti ili slični problemi. No ono što sam primijetila kroz razgovore sa svakom od njih je zajednički nazivnik. Iako je sam uzrok problema drugačiji, shvatila sam da je nevjerojatan broj onih koje su u nezdravim vezama, s pogrešnim ljudima za koje bi toliko voljele da su pravi.

Upravo ta želja i nada koja je otporna poput korova i koju je tako teško iskorijeniti glavni su razlozi zašto sve te veze (pre)dugo traju. I navika. Kad se jednom navikneš na nešto, prokleto je teško uopće zamisliti odvikavanje, a kamoli privikavanje na nešto potpuno novo. I sama sam prošla kroz sve to pa znam o čemu govorim. No ono što znaju tek oni rijetki koji su primorani na to onoga trena kada ostanu bez manevarskog prostora te oni još rjeđi koji odluče riskirati i potražiti neki sretniji život jest to da kada je osoba prava, pogrešno je uopće govoriti o privikavanju. Uz pravu je osobu sve potpuno prirodno, logično, spontano, opušteno. Uz pravu osobu imate osjećaj da ste baš tamo gdje trebate biti.

Upravo taj osjećaj želim ženi koja me inspirirala ovoga puta. Ona i njezin partner zajedno su već pet godina. Jedno su drugome bili prva ozbiljna veza i prvi seksualni partneri. Ona s tim nema problema i neupitno je da ga voli više od ičega. No isto je tako neupitno da se on koleba što učiniti i bi li možda, prije nego se s njom skrasi zauvijek, trebao isprobati i druge... žene. Ona to zna, ne zato što ima izrazito razvijenu onu famoznu žensku intuiciju, nego zato što joj je on to sam otvoreno priznao. Više puta. Kada god o tome povedu razgovor i kada on shvati da za nju ne dolazi u obzir da ga čeka dok se on malo ne iživi i da zapravo inzistiranje na istome znači da bi ju mogao izgubiti zauvijek, njegove se strasti malčice primire. Do idućeg puta.

Ne kažem da je čovjek kreten. Možda je, možda nije. Ne poznajem ga pa ne mogu suditi. Mogu čak razumijeti da jednostavno nije siguran je li ona 'ona prava'. Moram priznati da čak na neki uvrnuti način poštujem njegovu iskrenost. Očigledno je da se u njemu lome koplja i da ni sam nije siguran što želi. Njegovo je apsolutno pravo da iznese svoje misli i želje, koliko god one djelovale nebulozno. Ako on doista želi uživati u čarima drugih žena, nakon čega bi se vratio njoj jer je ona ta s kojom želi provesti ostatak života jednom kada za to bude spreman, njegovo je pravo da to kaže, koliko god njegovo ponašanje bilo kurvinsko. Sigurna sam da bi u teoriji svaka žena osudila takvo ponašanje i s gnušanjem konstatirala kako 'ne bi nikad bila s takvim frajerom' i kako ga nikada više, da joj kaže tako nešto, ne bi ni pogledala. No, u praksi je statistika nešto drugačija. Puno je više onih koje, iako takvo ponašanje osuđuju, nastavljaju tolerirati. Znaju za ljubavnice. Ponekad su tu djeca. Krediti. Malena sredina za koju brinu što će reći. Nedostatak hrabrosti da kroz život kroče same. Nedostatak snage da priznaju same sebi da su neke bitke davno izgubile svaki smisao. Nelagoda zbog samoće. Zaključci okoline kako su svi frajeri isti. Savjeti da ostanu gdje jesu jer, prije ili kasnije, svaka veza dođe na isto. Strah kako se možda nikada više neće dogoditi nova veza. Strah da možda nikada neće pronaći ništa bolje...

Da, poražavajuća je statistika koliko je takvih žena.

Moram se nadovezati na onaj dio da poštujem iskrenost dotičnog gospodina jer imam osjećaj da bi ta rečenica mogla biti pogrešno shvaćena. Ne odobravam da se netko na takav način odnosi prema ženi koju (navodno) voli. Kao što ne odobravam niti to da netko vara svoju ženu. Kao niti to da netko nekoga zavlači mjesecima, trateći vrijeme te osobe, iskorištavajući njezine nade i više no očigledno nimalo ju ne poštujući. Razlog zašto poštujem njegovu iskrenost, pa čak i ove ostale jest zato što nam na najočitiji mogući način ukazuju kako ne zaslužuju da više jednu sekundu potrošimo na njih. Mislim da su puno gori oni koje nije jednostavno pročitati, za koje ne znaš što misle, koji se svim silama trude na životu održati privid kako nas vole najviše na svijetu, one s kojima izgubiš puno više vremena nego s ovima s kojima je nemoguće ne znati na čemu si.

Ne moraš čuti odgovor što on točno želi. Zašto je napravio što je napravio. Zašto sve više razmišlja o drugoj ili drugima. Sve što trebaš znati, a što ti ovakvo ponašanje vrišti iz sveg glasa je da nisi njegov prvi i jedini izbor. Znam da ta spoznaja boli. Ali puno više boli ostanak u vezi u kojoj nema povjerenja, u kojoj nisi sigurna jesi li mu jedina na pameti i u kojoj znaš da, koliko god se trudila, nisi dovoljna. Netko to svom partneru otvoreno da do znanja, nečije je ponašanje ipak nešto suptilnije, ali ono što me iskustvo do sada naučilo je da sve dok imaš ikakve dileme, iz bilo kojeg razloga, to nije to. Koliko god to želio, koliko god mislio da će se stvari promijeniti, koliko god mislio da si samo paranoičan i da vidiš probleme gdje ih nema... U zdravoj vezi nema mjesta niti jednoj jedinoj sumnji!

I molim te, nikada nemoj vjerovati u onu 'svi su oni isti'. Nisu. Obećajem ti da nisu. Stvarno postoje oni za koje postoji jedna žena. Postoje oni koji se uz dva zdrava oka neće okretati za svakom suknjom i parom gazelastih nogu koje sretnu na ulici. Postoje oni koji te neće puštati iz svog naručja i koji ćete obasipati stotinama poljubaca svakog dana. Postoje oni kojima će se, bez obzira na to koliko je naporan dan ili tjedan iza njih, na licu pojaviti osmijeh čim vas ugledaju. Postoje oni kojima je dovoljno da se svako jutro probude i ugledaju vas kraj sebe da budu sretni. Oni koji neće skidati pogled s vas kad god za to imaju priliku. Oni koji će vam reći koliko ste prekrasni i kada ste raščupani, bez šminke, u najstarijoj trenirci. Oni čiji će vam pogled ulijevati sigurnost i iz čijeg ćete osmijeha moći iščitati koliko vas voli. Postoje. Stvarno postoje. Na vama je samo da se odvažite na potragu. A što se ovih drugih tiče? Njima zahvalite što postoje jer je baš zbog njih ove što vrijede puno lakše prepoznati. Jedna bombonijera 'Merci' bit će i više no prikladan kraj!

 

 

Mia Borčić

Novo

Komentiraj