Znate li što su bijele laži?

20/11/2014

Dakle, svi znamo da je laganje namjerno govorenje neistine. A što nije laganje?

1. Govoriti neistinu nenamjerno, nehotično, dakle – da toga nismo ni svjesni.

2. Imati drugačiji ukus ili mišljenje, odnosno ako netko za nešto kaže da je dobro, a mi “znamo” da to nije dobro, ne mora značiti da nam ta osoba laže nego da je njezina interpretacija ili ukus drugačiji od našeg.

3. Predomisliti se, odnosno obećati nešto pa to ne učiniti jer smo se predomislili, a ne zato što smo lijeni ili nismo ni namjeravali to učiniti.

4. Prešutjeti nije isto  što i lagati. Neke je stvari bolje ostaviti za sebe, zbog svih uključenih. Ne moramo uvijek sve znati pa ako nam netko nešto zataji ili prešuti, nije grijeh. Na primjer, nisi više atraktivan/na kao što si nekada bio/bila; ponekad mislim na nekog drugog dok vodimo ljubav; privlači me tvoj(a) prijatelj/ica. U takvim slučajevima prešutjeti svoje mišljenje ne mora značiti zaobilaziti istinu, nego je to stvar odmjerenosti, obzirnosti, pristojnosti, umjerenosti i pažljivosti.

5. Maštanje, pogotovo kod djece – naime, ponekad je linija između stvarnosti i fantazije nejasna. Moguće je da mašta nadvlada osjećaj za realnost pa to treba znati prepoznati, a ne brzopleto optuživati za laganje.

6. Šaliti se, ali jedino kad šala nije u svrhu zavaravanja nego nasmijavanja. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj