Znate li što je zajedničko Pipi Dugoj Čarapi i Donaldu Trumpu - osim, naravno, boje kose

02/08/2021

? To što žive u svom nerealnom svijetu, okreću istinu naglavačke i provociraju sve apsurdnim argumentima. Umjesto da izgubite živce zbog njih, naučite kako im stati na kraj. Ili, slikovito rečeno, kako im u diskusiji konačno odrezati te lude kečke

Žestoki protivnici cijepljenja uvjereni u čipiranje, ljubitelji teorija zavjere, nevjerni Tome koji misle da je briga za okoliš samo bezvezna propaganda te - oni najgori - koji će vas satima uvjeravati kako je feminizam danas potpuno nepotreban te da je razlika u plaćama među spolovima obična izmišljotina. Kamo god pogledate, oni su svuda oko vas - sjede za vašim obiteljskim stolom, viču za mikrofonima, trolaju na društvenim mrežama... Svi ti opičeni tipovi s kojima se uopće ne može raspravljati jer su uvjereni u svoju jednu i jedinu apsolutnu istinu koju su, naravno, spremni braniti do posljednjeg daha. Ok, ponekad znaju biti simpatični u svojim ludim uvjerenjima kako su baš oni prvi na svijetu došli do otkrića da se korona liječi krvnom plazmom, a ponekad - primjerice, kada spominju teške deterdžente za ubijanje gadnog virusa - morate se zapitati nisu li to simptomi nekog psihičkog poremećaja. Draga naša junakinjo iz djetinjstva, poštovana i nadasve cijenjena Pipi, žao nam je što su psiholozi baš prema tebi nazvali ovaj poremećaj laganoga gubitka realnosti te stvaranja paralelnih svjetova koji uključuje i apsolutni imunitet protiv svih onih koji misle drugačije - sindrom Pipi Duge Čarape, u stručnim krugovima PLS. Naravno da nisu svi ljudi koji razmišljaju drugačije i koji nas provociraju smjelim idejama oboljeli od toga. No što reći o onima koji vjeruju kako samo oni vide pravu istinu, a svi su ostali, jadni, slijepi. Naravno da se uvijek lakše povući držeći se onog “pametnome dosta”. No ovaj nam je put doista prekipjelo jer mnoge ideje ne samo da su uvrnute i sulude nego i opasne. Dakle, draga Pipi, uđi u ring. Mi smo spremni!

1 PRVO IH SASLUŠAJTE Naravno da je teško nekoga mirno slušati a da ga ne prekinete dok objašnjava kako nam Bill Gates planira ugraditi čipove, da, točno iza uha - kako bi nas, kao najveći stalker, danonoćno mogao kontrolirati. No ako to napravite, u laganoj ste prednosti jer ste a) stvorili ugodno okruženje i b) imate dovoljno vremena uočiti sve slabe točke nove teorije te bolje osmisliti svoju obranu.

2 ODLOŽITE RATNU SJEKIRU Vruće debate koje uključuju prepucavanja, upadanja u riječ i uvrede TV producenti obožavaju, kao i gledatelji, no pokušajte zatomiti svoju agresiju i ne dolijevati ulje na vatru. To nipošto ne znači da se nećete suprotstaviti. Primjerice, u debati o muškim i ženskim plaćama pitanje je vremena kada će vam netko dobaciti: “Ali tko kaže da i muškarcima nije teško?“ U tom slučaju odgovorite: “Slažem se, ali to sada nije tema“ ili “Želiš li reći da je ok i dalje poticati neravnopravnost?“ A onda u sebi zakolutajte očima.

3 NE PRETJERUJTE S BROJKAMA Sugovornik vas je toliko iživcirao u raspravi o klimatskim promjenama da ste odlučili na njega sasuti cijelu artiljeriju brojki i podataka. I, što ste postigli? Druga strana se u nekom trenutku zatvorila. Štoviše, samo je dodatno učvrstila svoje stajalište. Zaboravite brojke jer izvori vam nisu isti i vjerojatno ih ne poštujete (on ima blogerske ili hakerske, a vi baratate javnim statistikama). Umjesto toga, fokusirajte se na konkretan primjer koji ćete prikazati što plastičnije i uvjerljivije.

4 POSTAVLJAJTE TRIK PITANJA Nije neka mudrost znati kako onaj tko postavlja pitanja kontrolira razgovor i drugu stranu stavlja u poziciju da objašnjava i opravdava. No ako ništa ne pomogne, izvucite iz rukava trik kojim se služe detektivi kada igraju najprljavije. Formulirajte pitanje tako da se vaš sugovornik neće moći poslužiti dokazima koji idu u prilog njegovoj teoriji. Umjesto da ga pitate “Zašto se ne želiš cijepiti”, upitajte ga “Zašto bi se trebalo cijepiti”. Tako ćete njihov mozak potaknuti na automatsko traženje pozitivnih primjera. Bravo, dobili ste diskusiju i bez ulaska u ring!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj