Što ako vam kažemo da postoji način da uživate u životu s roditeljima?

21/03/2021

Schitt’s Creek bio je vaša opsesija… sve dok nije postao vaš život. Vrijeme je da upoznate svoje nove cimere.

Podignite ruku ako ste mislili da se više nikada nećete zateći kako ponovno spavate u krevetu svoje dječje sobe. Dobro došli. Vjerojatno je već neko vrijeme prošlo od posljednjeg puta kad vam je netko najavio vrijeme ručka i shvaćamo kako će vam trebati neko vrijeme prije nego ponovno naučite živjeti svoj tinejdžerski život kao odrasla osoba. Kako bi vam pomogli na ovom “putovanju”, pripremili smo nekoliko savjeta uz koje će vaša prilagodba proći puno lakše, a tko zna? Možda vam ovaj s̶t̶a̶r̶i̶ novi život s vremenom priraste srcu.

PRIJE NEGO SE POČNETE PAKIRATI Nazdravite svojoj neovisnosti, a onda pređite preko toga Iako postoji nekolicina vršnjaka koja još uvijek nije ni napustila svoje gnijezdo, život s roditeljima za većinu nije idealna situacija. “Upravo je zato opravdano žaliti za životom koji ste mislili da ćete imati u ovom trenutku”, kaže dr. Heather Lofton, integrativna terapeutkinja u Institutu za obitelj sveučilišta Northwestern. Jednom kada u potpunosti prihvatite abnormalnu ekonomsku situaciju u kombinaciji s pandemijom koja je, prihvatili mi to ili ne, realnost današnjice, ideja o povratku više neće zvučati tako grozno.

Osim toga, samo zato što vam je u ovom trenutku potrebna financijska pomoć, ne znači da ste propali kao osoba, a to potvrđuje i edukatorica za financije,Tiffany Aliche, poznata kao @TheBudgetnista. Ostanite optimistični, život kod kuće znači i da ćete uštedjeti ogromnu količinu novaca. Aliche, nekadašnja učiteljica u osnovnoj školi, također je bila primorana vratiti se roditeljima u trenutku recesije koja je školu natjerala da svojim zaposlenicima ukine plaće. No, nakon što je prihvatila situaciju i odrekla se dijela neovisnosti, Aliche je počela štedjeti, a uskoro je pokrenula i vlastiti program za financijsku edukaciju.

Postavite jasne granice

Na kraju krajeva, živite pod krovom svojih roditelja i to zahtjeva određenu količinu poštovanja. Ipak, to ne znači da odjednom imate petnaest godina i da se vaše odrasle potrebe ne moraju poštovati. Prije selidbe, razgovarajte sa svojim roditeljima i jasno iskomunicirajte koliko vam je prostora potrebno (bez prekida tijekom Zoom sastanaka ili FaceTime spojeva, molim!), koliko vam je pomoći potrebno s financijske strane (hrana? Benzin? Računi?), što apsolutno ne podnosite (neprestano pričanje za vrijeme vaše omiljene serije), ali i što oni očekuju od vas kao njihovog “gosta”. Nakon što ste se složili s uvjetima, složite sve na papir i potpišite. Ako već živite kod roditelja, nije kasno za rješenja. Postoje li problemi preko kojih ne možete prijeći, zapišite ih, a zatim pokušajte pronaći zajednički kompromis. Naposljetku, odrasla ste osoba i vaša će majka morati shvatiti ako ne možete živjeti s time da na sav glas sluša političke reklame na Facebooku. Budite iskreni i prvom joj prilikom poklonite par dobrih slušalica!

NAKON ŠTO SE SMJESTITE

Nastavite živjeti svoj život Budući da je život na koji smo navikli trenutno samo nešto o čemu možemo samo maštati, bitno je da ostanete zaposleni. Pronađite hobi ili konačno završite onaj tečaj o kojemu pričate mjesecima. Naučite neku TikTok koreografiju i snimite ju s mamom ili iskoristite ovu nesvakidašnju priliku i konačno naučite kako pripremiti slavne obiteljske recepte. Jednom kada završite s tim, ne zaboravite da uvijek možete zgrabiti stare albume s fotografijama i krenuti u ogroman Instagram #throwbackthursday pohod.

Sudjelujte “Jednom kad se previše ušuškate u život u kojemu roditelji rješavaju sve probleme, bit će teško kasnije se vratiti u normalu, kaže dr. Metzger.” Naime, najjednostavniji način da se ponovno osjećate kao da pridonosite obitelji jest da, pa, pridonosite. Čak i ako to znači da ćete pokriti najjeftiniji trošak (poput benzina ili pretplate za Netflix). Ako pripadate skupini čija svota na računu više podsjeća na vanjsku temperaturu u Gorskom kotaru, pronađite drugi način na koji ćete pomoći poput obavljanja kućanskih poslova ili odlaženja u trgovinu. Ono najvažnije, pokušajte zapamtiti da se svi silno trudimo prebroditi život tijekom COVID-a 19 pa nemojte da vam bude teško ako baki još jednom morate objasniti što je Snapchat.

Stvorite radni prostor Ako inače volite provoditi vrijeme sa svojom obitelji, razumljivo je kako ćete to raditi često, istovremeno odgađajući stvari koje bi doista trebali raditi poput odlazaka na predavanja, potrage za poslom ili rada. No, budući da vam je u interesu ovaj produljeni godišnji odmor u jednom trenutku privesti kraju, važno je da ostanete motivirani. “To podrazumijeva strogo određeno mjesto za rad”, predlaže dr. Metzger. Zgrabite slušalice, zauzmite radni stol u kući, a ostatku ukućana obznanite da vas tijekom rada puste na miru. Ovo je vrijeme za vas i vašu glazbu za produktivnost.

Počnite štedjeti Ako ste među sretnicima koji nisu izgubili posao, nastavite otplaćivati svoje dugove. Zatim, Aliche predlaže da otvorite zaseban bankovni račun koji će vam služiti za kratkoročnu štednju (poput za putovanje kada sve ovo završi), ali i onu dugoročnu (poput pologa za sljedeću kuću odnosno stan). Na to gledajte kao na džeparac pomoću kojega ćete si priuštiti vedriju budućnost.

Sakrijte se u kupaonicu Ozbiljni smo. Ako se nađete u situaciji u kojoj vam je potrebna pauza od konstantnih pitanja poput: “A što sada radiš?”, zaključajte vrata i oslobodite se. Ako vam to ne odgovara, izađite u šetnju ili posjetite odgovornu frendicu u svojem najužem krugu koja će vam pomoći promijeniti okolinu bar na neko vrijeme.

Ne ulazite u rasprave s roditeljima Bitno je ne zaboraviti da ste odrasla osoba u suživotu s odraslim ljudima što znači da svi imate svoje stavove i mišljenja i to ne baš uvijek ona koja će se savršeno slagati. Onda kad se pronađete u situaciji u kojoj do izražaja dolaze njihovi vrlo čvrsti stavovi (bilo da se radi o politici ili vašem ljubavnom životu), duboko udahnite i pokušajte se složiti oko toga da se ne slažete. S druge strane, ako njihov način života u velikoj mjeri počne djelovati na vaše psihičko odnosno mentalno zdravlje (odbijaju nositi maske ili se drže vrlo tradicionalnih stavova o tome što je brak), vrijeme je da razmislite koliko je pametno nastaviti život pod istim krovom. Ne zaboravite ostati svoji.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj