Vrijeme je da krenemo razgovarati o ženskoj seksualnosti!

30/08/2021

Kako su klitoris i vulva nakon višestoljetnog skrivanja postali glavna lifestyle i wellness tema? Cosmo donosi veliki dosje ženske seksualnosti!

Jeste li spremni za razgovor o vaginama? Da, nije baš rečenica koju očekujete čuti u dokumentarcu na Netflixu o holivudskim zvijezdama, a kamoli da će vam baš Gwyneth Paltrow u svom projektu “The Goop Lab”, u epizodi “The Pleasure is Ours”, pokazati vagine. I to ne neke fancy ilustracije koje sadrže simbole cvijeća, školjaka, dagnji ili slova V. Ok, shvatili ste.

U međuvremenu se na sceni ženske seksualnosti nešto itekako promijenilo. Nabolje. Jer dok se godinama u razgovorima o seksu sve vrtjelo oko toga kako frajeri doživljavaju vagine, kako oni uživaju, što bi oni željeli - od cura se očekivalo da zauzmu pristojnu distancu, kao da je doba korone počelo od prvog dana puberteta i traje do danas. Nemojte se iznenaditi ako napišemo da neke cure doista ne znaju kako njihova vagina izgleda. Srećom, tome je odzvonilo.

U prošlom broju Cosma oprostili smo se u velikom stilu od famozne (za one koji nisu čitali – nepostojeće) G-točke, a sada je vrijeme da zajedno otkrijemo što je to ljubav prema samoj sebi, ženska želja, strast i užitak. Jer osvrnete li se malo oko sebe, možete primijetiti da je svijet postao vrlo senzualan. Odjednom postoje kreme za vagine, pa čak i maske, mini vibratori koje možete nositi kao lančić oko vrata, yoni jaja, parne kupelji, audiovodiči koji vas vode do orgazma, podcasti seksualnih terapeuta, dildo od kristala i vrhunac svega – takozvani seksfluenceri na Instagramu. Ukratko, sve ono zahvaljujući čemu bi se žene trebale osjećati bolje i ugodnije u svome tijelu eksplodiralo je na tržištu.

Ok, mislite da je sve to previše i da dobro poznajete svoje tijelo? Španjolska producentica Anarella Martinez Madrid ne bi se složila. Pogotovo kada je riječ o mladima koji tek otkrivaju svijet seksualnosti, ali i onim starijima koji su se malo pogubili u nerealnim pornografskim očekivanjima. Stoga je 2017. snimila edukativnu epizodu za svoju online platformu Sex School, kojoj je cilj normalizirati seksualna očekivanja. A dok mi ovo pišemo, Anarella sa svojim timom u Berlinu producira filmiće koji zorno prikazuju što znače konsenzus i siguran seks.

Na sličnoj je valnoj duljini autorica i redateljica Liz Goldwyn koja je 2018. godine pokrenula platformu za zdravlje i seksualni užitak – thesexed.com . Između ostalog zato što smatra da ona kao mlada djevojka nije imala sreće da joj netko na vrijeme kaže kako bi prije upuštanja u seksualne odnose s drugima trebala upoznati vlastito tijelo. Naravno, danas zahvaljujući svim dostupnim tehnologijama i aplikacijama same možemo istraživati svoje tijelo, naučiti što nas pali, a što gasi, a ne samo čitati i zamišljati kao nekada. Pa ja sam slobodna! Uostalom, pitajte svoje mame i bake kako su one istraživale svijet seksualnosti.

A sada veliki naklon prvoj mami Cosmopolitana – Helen Gurley Brown koja je 1965. uzela tadašnje obiteljsko izdanje Cosmopolitana, pokrenuto 1886., i pretvorila ga u ovo što je danas – bibliju emancipirane i slobodne žene. Možete li zamisliti koliko je to bilo revolucionarno! U godini kada je tek izmišljena kontracepcija pisati hrabro o prvoj kontracepcijskoj piluli i izgovarati rečenice poput ove: “Moja je filozofija - ako u vezi nema seksa, ona je gotova.” I to u doba kada su svi ženski magazini pristojno docirali da najprije treba uhvatiti muža, osnovati obitelj i redovito je usrećivati obiteljskim ručkovima.

Helen, autorica knjige “Sex and the Single Girl”, hrabro je na naslovnici otisnula temu “Nevjerna žena – nova studija” smatrajući da je ženska nevjera pitanje ravnopravnosti. Manje je više Godinama i desetljećima Cosmo je bio na čelu seksualne revolucije – predvodeći sve vrste seksualnih sloboda i boreći se za jednakost. Da, ako je netko zaboravio, mi u Cosmu uvijek smo voljeli miksati stvari po našem guštu i ne vidimo problem u tome da se netko smatra feministkinjom a da pritom uživa u igricama u stilu “Pedeset nijansi sive” jer i submisija u krevetu je samo vaša odluka. No u međuvremenu se nešto ipak promijenilo. Više glavna tema nije “Brže, više, jače” ili “Ajmo i mi raditi sve što i frajeri”, nego “Stanimo malo na loptu i koncentrirajmo se na svoje osjećaje”. I to od onih jakih, vulkanskih do onih gotovo neprimjetnih senzacija. Da, to znači da ćete konačno čvrsto prigrliti svoj libido, a konačno i čuti što vam sve poručuje. Aha, čak i onu rečenicu: “Joj, pusti me na miru. Nije mi ni do čega.” Naime, u jednoj aktualnoj studiji američkog Cosmopolitana 92% ispitanica odgovorilo je da im je kvaliteta seksa mnogo važnija od kvantitete. Zvuči utješno. No najvažnije je da se koncentrirate na samu sebe. I to u vremenu kada je jednim potezom prsta moguće doći do desetaka potencijalnih ljubavnika. Živjela seksualna sloboda!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj