Želite biti sretni?

09/04/2013

Ono što vam je potrebno da biste bili slobodni, sretni i u miru sami sa sobom mnogo je jednostavnije nego što vjerojatno mislite i pogodite što – to nema nikakve veze s boljim autom ili željenom težinom. Vjerojatno ste to već prije čuli, ali poslušajte ponovno: sve što trebate već imate. Poanta je u razumijevanju

Većina nas živi tako da osporavamo i negiramo naše najdublje osjećaje i pokazujemo samo određene aspekte svoje osobnosti zbog straha da ne budemo osuđivani i ismijani. Razmislite o sljedećem scenariju: vaša frendica kupi auto od tipa za kojeg je mislila da mu može vjerovati, ali ispalo je da je auto krntija. Nazove vas i jada vam se: "Taj je tip takva budala! Zašto nisam vjerovala svojim instinktima?! Bijesna sam!" Priznavanje emocija, poput ljutnje, mnogo je teže od osuđivanja.
Kare Landfald, osnivačica Zen Coachinga, kaže: "Postoje četiri koraka u procesu razumijevanja: spoznaja da osuđujemo i da nam to ne pomaže; osjećaj ljutnje; osjećaj ranjivosti sakriven ispod ljutnje te opuštanje i moć koja dolazi s prihvaćanjem." Da bismo mogli prodrijeti kroz slojeve i shvatiti tko smo zapravo i što nam je potrebno da budemo sretni, Zen Coaching savjetuje da si postavimo neka jednostavna, ali važna pitanja koja vam donosimo u nastavku. Možete napraviti ovu vježbu s prijateljicom, dečkom ili sami.

1. Što se događa upravo sada?
Najvažniji je dio samospoznaje, objašnjava Kare, biti prisutan, pa se zapitajte što se upravo sada događa, i fizički i psihički. Stanite na trenutak, budite mirni i osjetite tijelo. Osjećate li neku bol u tijelu? Gdje? Kakav je to osjećaj? Što se događa u vašoj glavi – jeste li ljutiti, umorni, nervozni, energični? Kako se sada osjećate?

2. Možete li trenutku u kojem se nalazite reći 'da'?
Ovaj dio vježbe je težak – kad smo umorni, borimo se protiv umora. Kad smo ljutiti, ljutiti smo i na tu ljutnju, što nas čini još više ljutima. Zvuči besmisleno? Pa i jest. Govoreći 'da' trenutku znači da prihvaćate svaku emociju koju doživljavate, uključujući i negativne. Jer, objašnjava Kare, kad pokušate odbaciti neke emocije, one se vrate u još jačem obliku. S druge strane, ako prihvatite ono što osjećate, intenzitet emocije se smanjuje. "To je stvarna snaga koja dolazi s prihvaćanjem dok pristupate suosjećanju i slobodi koja se skriva ispod određene emocije. Dok god se trudite ignorirati ili potisnuti je, ne možete doći do korijena emocije."

3. Što je za vas sloboda?
Sjednite nasuprot frendici ili partneru i postavite jedno drugom ovo pitanje. Nemojte komentirati odgovore niti ulaziti u raspravu – jedini zadatak ispitivača jest slušanje. Nakon odgovora zastanite nekoliko sekundi, zatim postavite ponovno isto pitanje, koristeći potpuno iste riječi. Vidjet ćete da će odgovor biti 'dublji' što više puta budete postavljali to pitanje. Nevjerojatna je snaga tog pitanja u tome što možete otkriti vrlo snažnu unutarnju slobodu. Zatim riječ 'sloboda' zamijenite riječima 'ljubav', 'povjerenje', 'snaga', 'mir' ili što god vam odgovara.

4. Čemu težite u životu?
Koristeći jednaku tehniku kao i kod prethodnog pitanja, postavite ovo pitanje, zatim pauzirajte nekoliko sekundi i postavite ga ponovno. Postavljajući jedno te isto pitanje ima učinak ljuštenja slojeva, poput luka, tako da se stvari za kojima zaista žudimo počnu rađati i rasti, poput ljubavi, sigurnosti i mira.

Foto: Getty Images

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj