Zašto buljimo u “trash” kad smo loše raspoloženi?

30/03/2020

Da, govorimo o Pravim kućanicama, Kardashiankama, i ostalim reality-TV serijama, i njihovoj vezi s depresijom

Pali ste u depresiju i ne možete prestati buljiti u reality-TV? I to onaj najgore vrste? Kardashianke na kanalu E! ili Prave kućanice s Beverly Hillsa na kanalu Woman? Čak i ako se ne radi o dubokoj depresiji, opsesivno gledanje (a pogotovo binge-watching) takvih “trash” serija može biti pokazatelj da ste doista na početku depresije koja bi se mogla pretvoriti u nešto ozbiljnije. Posebice u doba borbe s pandemijom koronavirusa, samoizolacije i/ili društvenog distanciranja.

Jer, neumjereno gledanje epizoda serija o bogatašima koji imaju probleme s najboljim prijateljicama, vrijeđaju jedna drugu do iznemoglosti, (a neki puta i doslovce šamaraju), ponekad je ono što nam treba kako bismo prestali razmišljati o problemima koje ključaju u nama, stavimo vlastiti nemir u perspektivu i pokušamo se suočiti sa svojim problemima.

zašto-buljimo-u-trash-depresija-tv-program-0505553356

Sigurno ste čuli da postoje znanstvene studije koje su utvrdile su da je buljenje u ekran više od četiri sata dnevno povezano s depresijom. No, kada je riječ o binge-watching buljenju u epizodu za epizodom, tu može biti drukčija situacija. Psihoterapeutkinja Fran Walfish kaže slijedeće: "To je automatski način da se odvratimo od svega onoga što nas trenutno zaokuplja", kaže ona. “Odvraća pažnju od skoro pa opsesivnog ciklusa koji depresija može stvoriti u našoj glavi.”

"Postoji toliko mnogo serija koje su mi ljudi preporučili, a za koje znam da su intelektualno zahtjevne", kaže Claire Fallon, voditeljica podcasta Here to Make Friends. "Ali kad sam depresivna, onda gledam The Great British Bake Off. Takve serije nisu zahtjevne. "

"TV program Reality je poput Xanaxa pomiješan s čašom vina pomiješanog s vašom najdražom dekicom”, kaže glumica Casey Wilson, koja je govorila o tome kako ju je upravo reality-TV serija Prave domaćice pomogle da preboli gubitak majke na podcastu Bitch Sesh.

Stoga, ako vam se gleda “trash”, gledajte ga - u tome nema ništa loše. Samo pripazite upadate li u pravu depresiju. U tom slučaju, obratite se stručnjacima.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj