Vrijeme za majčinstvo?

30/03/2016

Želite ostvariti još neke planove u životu, a onda poStati majka? Ili još ne razmišljate o tome? Što god odlučili, neke podatke o plodnosti, začeću i trudnoći nije loše znati

Nije da ne planirate rađati, planirate, ali ne još. Beba vam je pri vrhu popisa, odmah nakon magisterija, po mogućnosti negdje vani, i nakon što barem malo utabate put karijeri, za otprilike tri, četiri godine. A dotad ćete se osloniti na svoje kontracepcijske pilule. I to je ok, samo ne smijete smetnuti s uma – ako želite dijete, pa bilo to za pet ili više godina, morate se za to početi pripremati – sad.                                                                          

Mlade žene sve češće odgađaju majčinstvo jer se prvo žele ostvariti na drugim područjima, ali koliko god mrzile to čuti, žene se ne bi smjele oglušiti na kucanje biološkog sata i omalovažavati ga jer ženski reproduktivni potencijal nije ni približno isti sa 25 i 40 godina. Mislite da bi vas (da je to istina) vaš ginekolog upozorio. Vjerojatno ne bi – oni se uglavnom ne žele uplitati u nešto što je, naposljetku, ipak privatna odluka svake žene. 

Ah, te strašne brojke...

Ili pak smatraju da ste dovoljno obrazovani i upućeni te da ste svjesni statistike. A ona kaže sljedeće: ako žena u srednjim dvadesetima ili ranim tridesetima ima seksualni odnos bez zaštite u vrijeme ovulacije, šanse da do kraja mjeseca zatrudni su 30 posto. Do srednjih tridesetih taj se postotak spušta na 20 posto. Između 37. i 39. godine šanse da žena zatrudni do kraja mjeseca smanjuju se na 15 posto, a nakon četrdesetog rođendana na pet posto. 

Tijekom života plodnost slabi: rađamo se s do dva milijuna jajnih stanica, no njihov broj s godinama drastično opada: do 25. godine smanjuje se na sto tisuća, do 30. godine na 50 tisuća, a do 40. na samo deset tisuća. Osim kvantitete, smanjuje se i kvaliteta jajašaca, što je jednako zabrinjavajuće. Smatra se da je jajna stanica dobre kvalitete ako ima normalne kromosome. Jajašca s greškom na kromosomu i ona koja imaju samo citoplazmu ne mogu rezultirati uspješnom trudnoćom. Osim toga, nakon oplodnje jajne stanice trebaju dovoljnu zalihu energije za rast i razvoj. Ako nema dovoljno energije, embrij će se raspasti, što, nažalost, dovodi do pobačaja. 

Iako u ženskom tijelu od početka postoje dobre i loše jajne stanice, broj vrhunski kvalitetnih jajnih stanica je znatno veći kod mlađih žena nego kod onih iznad 30. godine. Postoji još jedan razlog zašto je razdoblje od 25. do 35. godine najbolje za rađanje, a odnosi se na reproduktivno zdravlje žene. Do ranih tridesetih manje su šanse za zdravstvene probleme poput, primjerice, fibroida na maternici – benigne izrasline na njezinim stijenkama koja može onemogućiti da se oplođena jajna stanica “ugnijezdi” u sluznicu maternice kao što bi trebala. 

Do ranih tridesetih su manje šanse da se, kao posljedice neliječenih spolnih bolesti poput klamidijske infekcije i gonoreje, tkivo u jajnicima i jajovodima ošteti te je spermatozoidima zbog neprohodnih jajovoda blokiran put do jajne stanice. Vjerovali ili ne, istraživanje je pokazalo da osobe koje prijeđu tridesetu upražnjavaju seks bez zaštite češće od tinejdžera pa se i broj spolnih infekcija među tom populacijom udvostručio.

Ipak, bez panike! 

Biologija i siguran seks nisu jedini faktori koje morate uzeti u obzir. Žene u kasnim dvadesetima i ranim tridesetima emotivno su najzrelije i najspremnije za majčinstvo. Znanstveno je dokazano da prije 25. godine žene za to psihički nisu spremne. Zašto? Zato što se dio mozga nadležan za donošenje važnih odluka u potpunosti razvije tek u 25. godini. Osim toga, rane dvadesete su vrijeme da si posložite sve važne stvari u životu: završite školovanje, zaposlite se i postanete financijski neovisni. I, naravno, dobro se natulumarite kako vam se ne bi dogodilo da kasnije imate osjećaj da ste nešto propustili.                                                               

 S druge strane, ako predugo odgađate trudnoću, moglo bi vam se dogoditi da kad budete psihički spremni, vaše tijelo “zakaže”. 

U kasnim tridesetima veće su šanse da obolite od dijabetesa ili visokog tlaka zbog kojih je trudnoća mnogo rizičnija ili pak da vaše jajne stanice (kojih je sve manje, pogotovo onih kvalitetnih) imaju greške na kromosomima zbog kojih se trudnoća uglavnom ne može očuvati. Takvi problemi sa začećem izazivaju frustraciju i stres, što stvara začarani krug jer stres, tj. hormonalne promjene koje on izaziva, dokazano negativno utječe na začeće. Mnogi su parovi uspjeli dobiti dijete tek nakon što su se opustili, prepustili te prestali intenzivno pokušavati i doživljavati razočaranja. 

Naravno, sve to ipak ne znači da trebate hitno tražiti kandidata za oca svoga djeteta ili paničariti na spomen 35. rođendana. Milijuni žena ostvaruju majčinstvo u kasnim tridesetima i četrdesetima, štoviše 20 posto žena prvo dijete rodi u tom životnom razdoblju. No činjenica je da je proces začeća u tim godinama mnogo teži i zahtjevniji i na to se treba psihički pripremiti. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj