Tihi seksualni napad

02/10/2017

Uznemirujući trend engleskog naziva “stealthing” označava muškarčevo potajno skidanje kondoma usred seksa bez znanja partnerice, a sve ga se češće tretira kao seksualni napad, što on zapravo i jest. Što sve trebate znati kako se ovaj trik ne bi uvukao i pod vaše plahte?

NEĆE VAM BITI UGODNO, NO ZAMISLITE OVO: 

U krevetu ste s frajerom i seks je tako dobar... možda i previše dobar. Bacate pogled prema dolje, a on vam pada na njegov penis koji bez ikakve zaštite penetrira u vas nakon što je Gospodin Podmukli usred seksa kriomice skinuo kondom.

To što zamišljate poznato je kao “stealthing”, užasavajući oblik seksualnog nasilja koji je prepoznat tek nedavno, i to nakon objavljenog članka na studentskom portalu Columbia Journal of Gender and Law.

Naime, “stealthing” običan seks na vrlo jednostavan način pretvara u silovanje, odbacujući uvjete koje su oba partnera postavili, a uključuju obavezno korištenje kondoma - objašnjava Alexandra Brodsky, autorica članka i odvjetnica za ljudska prava. Uglavnom se događa tijekom neobaveznog seksa i žrtve ostavlja prevarenima, nasamarenima, ljutima i osramoćenima, kao i u strahu od neželjene trudnoće ili spolnih bolesti. “Riječ je o nevidljivom obliku nasilja koje postoji već neko vrijeme”, kaže Brodsky. A sada ima i naziv.

ŠOKANTNA OTKRIĆA

Dok ne postoji nikakva konkretna statistika o rasprostranjenosti ovog čina, u anketi iz 2014. u kojoj je sudjelovalo 313 muškaraca između 21 i 30 godina, čak 10 posto njih priznalo je da se barem jednom upustilo u “sabotažu kondoma”, potajno uklanjajući ili čak kidajući kondom usred seksa. U tom su postotku neki naveli da su to učinili najmanje 63 puta, maksimalan broj koji su mogli zaokružiti prilikom ispunjavanja ankete.

Kada se to dogodilo 25-godi­šnjoj Mary, bila je s frajerom koji ju je osvajao mjesecima. “Bila je to duga noć s puno ulazaka i izlazaka [penetracije]”, ispričala je Mary. “Dok je bio iza mene, nekoliko je puta napravio stanku kako bi izdržao što dulje, i to mu je bila prilika za uklanjanje kondoma.” Nakon što je shvatila da je ejakulirao u nju, bila je bijesna.

Slična se situacija dogodila i 39-godišnjoj Audrey koja se u seks upustila s frajerom kojeg je upoznala na jednoj dejting stranici. “Bila sam vrlo jasna u tome da pristajem na seks samo ako on pristane staviti kondom”, prisjeća se. Te večeri nije bilo problema, no to nije mogla reći i za sljedeće jutro: “Jutarnji seks bio je potpuno nova priča. Naime, dogodio se trenutak kad se sve činilo nekako... drukčije, a onda sam shvatila da uopće nema kondom. Jako sam se uzrujala, a on nije mogao vjerovati da zbog toga pravim toliku dramu.”

ZAŠTO TO RADE?

Ne iznenađuje što je puno veća vjerojatnost da će se “stealthing” dogoditi onda kad se u cijelu priču uključi velika količina alkohola koja muškarce, baš kao i žene, nerijetko tjera na vrlo loše odluke. Ipak, alkohol nije jedini krivac. “Čin je puno češći među muškarcima koji prema ženama već imaju agresivan stav”, kaže dr. Kelly Cue Davis, autorica istraživanja. Dokaz? Online grupe u kojima - vjerovali ili ne - frajeri jedni druge ohrabruju na ovaj skriveni oblik nasilja. Neki svoje odluke opravdavaju kao muškarčevo pravo da “širi svoje sjeme”. Kao što je jedan od njih i napisao: “Ne možeš imati jedno, ali ne i drugo. Ako žena želi tvoj penis, onda mora prihvatiti i ono što ide uz, ili u ovom slučaju, iz njega.” Drugi odluku brane objašnjenjem da žele preuzeti kontrolu nad ženama koje ih ucjenjuju postavljanjem ultimatuma u kojima nema seksa ako nema kondoma”, objašnjava dr. Perry Halkitis, dekan i profesor Sveučilišta Rutgers. “No to i dalje ovaj čin ne čini ništa bezazlenijim.”

KAKO SE ZAŠTITITI?

Prije ulaska u krevet s novim partnerom, pojavite se pripremljeni - s vlastitim kondomima. Želite li biti potpuno sigurni, umjesto muških nabavite ženske, a onda sjednite i porazgovarajte o uvjetima i očekivanjima. Ako frajer već tada počne uzdisati na pomisao o nošenju kondoma ili mu jednostavno ne vjerujete dovoljno, razmislite o tome je li sve to doista vrijedno rizika. “Ako je orgazam ono što želite, postoji niz alternativnih načina na koje si ga i dalje možete priuštiti”, kaže dr. Pepper Schwartz, profesorica sociologije na Sveučilištu Washington u Seattleu te koautorica knjige “50 Great Myths of Human Sexuality”.

Ako se ipak odlučite na penetraciju, imajte na umu da najveću kontrolu nad njegovim kondomom imate onda kad je partner okrenut prema vama, dakle u misionarskom položaju ili “kaubojki”. Onda kad odlučite promijeniti pozu, prije penetracije rukom provjerite je li sve još tamo gdje bi trebalo biti. Ako se kondom ipak izgubi, otiđite u ljekarnu po Plan B te kod liječnika kako biste se testirali na spolne bolesti.

I na kraju, ne dopustite da se vaš glas izgubi u buci isprika i opravdanja. U svibnju je u SAD-u službeno počeo legalan postupak kojim će se “stealthing” i službeno definirati kao oblik silovanja ili seksualnog nasilja - kriminalnog čina koji neće prolaziti nekažnjeno. Kako biste i sami ubrzali postupak u zakonodavstvu svoje zemlje, pišite svojim predstavnicima i postanite razlog koji će te iste muškarce natjerati da ipak razmisle još jednom.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj