Skinuti se i ne umrijeti od srama

24/11/2014

Jeste li od onih osoba kojima nije lagodno skinuti se pred više ljudi? Pogotovo pred ženama? Sad ćemo vam reći zašto tome nema mjesta u vašem životu

Znate čega sam se kao tinejdžerica najviše užasavala? Tjelesnog u srednjoj školi. I to ne preskakanja konja, penjanja po švedskim ljestvama niti osam krugova trčanja dvoranom. Ne, užasavala sam se zajedničke svlačionice u kojoj smo se morale presvlačiti. Tamo se dio djevojaka nonšalantno prešetavao u rublju, tračao tamo-amo, uspoređivao grudnjake i hihotao se, dok sam ja u nekom kutu presvlačila grudnjak ne skidajući svoju XL majicu u nadi da nitko neće obratiti pozornost na mene. Jer nije mi se moglo ništa gore dogoditi od toga da neka od cura primijeti moj bapski grudnjak (da, već sa 14 sam imala bujne “petice”). 

Istina, tada sam bila tinejdžerica i svi znaju da se kod tinejdžera takve stvari podrazumijevaju, ali čak i kad sam odrasla, nije mi bilo ugodno kad bih se morala skinuti pred bilo kim. 

Baš i ne dolazi s godinama 

Recimo, nikad nisam pustila prodavačicu u kabinu dok sam isprobavala odjeću, niti sam ikad otišla kozmetičarki na depilaciju bikini zone, radije sam se sama mučila u intimi svoje kupaonice. No nije mi bilo neugodno samo kad se radilo o pokazivanju moga tijela, jednako mi je bilo neugodno kad bi se netko drugi skinuo preda mnom. Sjećam se kad smo prijateljica i ja bile na prvom samostalnom ljetovanju bez roditelja da se ona, kad smo se spremale van, počela svlačiti preda mnom i – skinula baš sve, kao da je to najnormalnije na svijetu. Zamalo nisam pala u nesvijest. Bila sam šokirana, a minutu kasnije ludo zavidna. Kvragu, što ona umišlja? Da je Lena Dunham?

Očito na svijetu postoje dvije ekipe cura: one koje se skinu pred drugima da i ne trepnu te one koje sama pomisao na to zastrašuje. Naravno, ja sam u drugom timu. 

Zanimljivo, taj problem nikad nisam imala sa svojim dečkima. S njima sam se uvijek osjećala superseksi (valjda sam zato i bila s njima), ali biti gola pred ženama u meni je uvijek budilo osjećaj ranjivosti. 

Iskreno, mislila sam da ću s vremenom prerasti taj svoj strah jer prihvaćanje vlastita tijela prirodno dolazi sa zrelošću, povećanim samopouzdanjem i osjećajem vlastite vrijednosti, zar ne? No psihologinja dr. Ann Kearney‑Cooke kaže da to nije samo tako.

Bucmasto dijete 

“Slika o vlastitu tijelu često se oblikuje jako rano, kad još nemamo potpunu svijest o tome, a puno kasnije, kad odrastemo, još se gledamo kroz tu prizmu”, kaže dr. Kearney-Cooke. 

Hoće li nam biti ugodno u vlastitoj koži, ovisi i o tome u kakvom smo okruženju rasli. 

“Ako ste kao dijete trčali po kući gole guze i nitko vam na to ne bi ništa rekao, vjerojatno ćete se kasnije u životu osjećati ugodnije pred drugima bez odjeće”, objašnjava psihologinja.

Posebno neugodno moglo bi biti ako ste kao dijete bili bucmastiji. Malčice sam pregledavala svoj Twitter i pročitala komentare na dnu web stranica koje pišu o slavnim osobama te shvatila da žene znaju biti prilično nemilosrdni kritičari. Zar i sami niste sto puta popili kavu s drugim curama na kojima se komentiralo: “Zar ti se ne čini da se ona dosta udebljala?” Nije ni čudo da postoje ljudi koji se užasavaju ogoliti pred drugim ženama. 

I zamislite, prije nekoliko mjeseci morala sam se skinuti pred njih čak 15 – s nekima nisam otišla dalje od rukovanja i razmjene poslovnih posjetnica. Naime, službeno sam putovala u Istanbul i i cijela je grupa bila pozvana u hamam, tradicionalno tursko kupalište. Po tom starom običaju kupaju vas kao da ste djetešce: ljubazne žene vas trljaju, sapunaju, masiraju od glave do pete. Većina tog rituala odvija se u velikoj prostoriji bez pregradnih zidova i gdje ste na oku ostalim ženama koje također prolaze isti tretman. I da, gotovo sam umrla od srama.  

Oslobađajući osjećaj 

No u jednom sam se trenutku osvrnula i shvatila da nikad u životu nisam oko sebe imala toliko golih ženskih tijela. I onda sam se počela osjećati sasvim ugodno. Možda zato što sam pogledala sve te žene i izgledale su mi tako... normalno. 

Bilo je tu grudi svih veličina i oblika, nogu puno kraćih nego što su se dan prije činile u štiklama, bedara koja nisu čvrsto stajala... I nemojte me pogrešno shvatiti – te su žene izgledale super, ali valjda je stvar u tome što se tu nitko nije imao potrebu nadmetati ni s kim. 

“Taj je osjećaj tako oslobađajući, zar ne?!” kaže dr. Kearney-Cooke. “Ako si dopustite da se skinete, sasvim ili djelomično, pred drugim ženama i vidite kako njihova tijela zapravo izgledaju, shvatit ćete da se privlačnost i ljepota u stvarnom životu sasvim razlikuju od holivudskih ideala.”

Kad sam to zaista i shvatila, u pari i mramoru turske kupelji, uvidjela sam da cijeli život nastojim dostići standard... koji nije standard. I onda mi je laknulo. Iako sam se na neki način ljutila na samu sebe – provela sam godine svoga života osjećajući nelagodu zbog svog tijela. A od koga? I zbog čega? 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj