Seksualna žena, zločesti dečko i savršeni muž

09/12/2021

O izazovu prihvaćanja vlastitog seksualnog apetita i slobodnom življenju svoje seksualnosti...

„Sad, ovdje, ovako znojnog i masnog?“

„Da, želim te sad, tako znojnog i masnog i prljavog“.

Moj ON još uvijek ne shvaća koliko ga zapravo želim, u svim njegovim izdanjima, odnosno, bez obzira na njegova izdanja. Adrenalin uspješno odrađenog posla, uz prisustvo njegove predivne i meni neopisivo privlačne osobe rezultirao je naletom prekrasne i žive seksualne energije. Jedva sam ju obuzdala u kinu u koje smo išli tu večer, a tako i cijelo sljedeće jutro, sve do našeg poslijepodnevnog susreta u pauzi za ručak.

Obožavam seks s NJIM kao način emocionalno-tjelesnog povezivanja, ali jednostavno i kao način provođenja zajedničkog vremena. Zabavno mi je to i ukusno poput gledanja serija na Netflixu uz puding od vanilije i homemade kekse nakon napornog radnoga dana ili za vrijeme kišne nedjelje poslijepodne. Seks s NJIM čini me živom kao kava ujutro i daje mi osjećaj slobode čak i bolji od onoga koji imam kada, primjerice, vozim spinner (primjećujete, osoba sam koja uživa u potrošnji energije).

Uživam, gubim se i prepuštam. Ne razmišljam o računima koje treba platiti niti poslu koji treba odraditi. Slobodna sam, svoja, sretna – i kao takva prihvaćena.

Slično značenje seks ima i za junakinju (relativno) nove Netflixove serije Sex/Life, Billie Man (igra je prekrasna Sarah Shahi).

Billie, sada u tridesetima i majka dvoje djece s predivnim suprugom i životom „kao iz bajke“ u američkom predgrađu, počinje pisati dnevnik u kojem se prisjeća razdoblja svog života u kojem se osjećala slobodno i svoje. Ponajviše se prisjeća NJEGA, „zločestog dečka“ Brada koji joj je pružio fantastičan seks i mnogo orgazama, ali i puno previše boli. Na dnevnik nabasa i njen muž, Cooper, koji tada po prvi put upozna drugu strane svoje supruge za koju je mislio da ju je poznavao tako dobro. Tu počinju i nevolje u samo prividnom raju: Billie voli svog muža, djecu i svoj život no pita se - je li to dovoljno?

Naime, iako je obožava izvan granica razuma Cooper joj nije pružio oralni seks 18 mjeseci, a ne pokazuje ni previše interesa za seks koji je Billie itekako bitan.

Puno je pitanja koja otvara ova serija, zbog čega mi je sastaviti ovaj tekst s fokusom na nekoliko po meni ključnih, bilo iznimno teško. Neću se stoga baviti emocionalno nezrelim egomanijakom nedoraslim realnim životnim izazovima Bradom niti previše bajnim i ponešto posesivnim Cooperom. Centar ovog teksta bit će Billie, kao izrazito seksualna žena, ali i pitanje što to znači imati SVE u životu, odnosno, poništavaju li se zapravo, u partnerskom odnosu, osjećaji stabilnosti i uzbuđenja?

#seksualnažena

Nisam jedina žena kojoj je (odgovarajući) seks (izrazito) bitan i koja ima popriličan seksualni apetit. Ima nas više, a u posljednje vrijeme lik baš takve žene, koja, gle čuda, ima seksualne potrebe i želje, sve se više pojavljuje na malim ekranima, točnije streaming platformama. Španjolska serija Valeria, europska inačica kultnog klasika Seks i grad, poljska serija Sexify neki su od primjera koji se mogu pronaći na našem Netflixu. Sex/Life u 8 epizoda propituje odnos seksa i (realnog) života, a inspirirana je knjigom BB Easton 44 Chapters ABout 4 Men koja je pak nastala na temelju autoričinih prisjećanja vlastitih seksualno-životnih iskustava.

serija 1

Serija je dobila popriličan broj loših kritika usmjerenih ponajviše na plošnost priče pa tako i samih likova, dok su neki, poput licencirane profesionalne savjetnice Emily Jameae, razmatrali jednako problematične kao i one dobre strane serije. „Sex/Life razbija učestali narativ u kojem je muškarac taj koji je seksualno nezadovoljan, a u seriji vidimo mnogo scena koje su fokusirane na ženski užitak“, ističe ova doktorica znanosti. Odrasle smo na ideji da muškarci žele seks stalno i da su uvijek su uvijek i svagda za njega raspoloženi dok ga žene daju i to uglavnom na kapaljku, onda kada ih ne boli glava ili kad im treba nešto drugo od partnera.

Društveni razgovori, ali i brojna djela mainstream kulture (čast iznimkama poput Michelle u Američkoj piti) tu su ideju podupirali. (Sjetite se samo koliko je uobičajeno bilo vidjeti scenu muške masturbacije u odnosu na žensku masturbaciju na filmu ili u seriji.) Ženska seksualna želja često je bila ostavljena po strani i zato je tako sjajno vidjeti lik žene koja želi da je njen muž, otac njene djece, taj fantastičan čovjek njezina života jednostavno – poševi. Seks nije jedina komponenta veze, ali je za mnoge ljude iznimno bitna. Za neke još i bitnija. „Puno je načina na koje možeš biti žena i osjećati se ženstvenom“, kaže u nekom trenutku naša junakinja, pokušavajući odagnati svoju potrebu za ispunjenim i razigranijim seksualnim životom od onoga koji ima. Da, ona se osjeća ženom dok doji svoje dijete, budi se svako jutro sretna pored svojeg supruga, ali jedan dio nje ne da joj noću zaspati. Nešto nedostaje, ali to nije Brad.

#savršenimuž

Prije svega to je komunikacija u odnosu Coopera i Billie koju su komentirali mnogi kritičari, psiholozi i stručnjaci za odnose u svojim osvrtima na seriju. Umjesto da kaže svom suprugu da joj nedostaje seks, ona se okreće pisanju dnevnika i ekstazama prošlosti. Cooper, s druge strane, uopće ne želi razgovarati o tome što je pročitao već se kao muha bez glave, gonjen strahom, a ne čistom seksualnom željom za svojom prelijepom suprugom, pokušava ponašati kao Brad iz njenog dnevnika.

Nešto što Billie uopće ne želi, kao što mu i kaže na seks zabavi na koju ih odvede još jedan „zlatni bračni par“ iz susjedstva koji voli tu i tamo „začiniti stvari“, ali ju on ne posluša. Jer, Brad je Brad, a Cooper je Cooper. Ona želi da on bude svoj, da se ponaša kao on, a ne kao netko drugi. Jednako tako i ona želi u tom odnosu biti baš onakva kakva jest. Sve njihove seks scene, iako je riječ o bračnom paru koji je skupa niz godina, djeluju mi neuvjerljivo, nategnuto i nimalo opuštano.

Više od toga, zapanjio me izostanak komunikacije koja se trebala odviti i prije trenutka u priči u kojem susrećemo Billie i Coopera. Možda sam previše naivna, možda očekujem previše iskrenosti od pravih partnerskih odnosa i institucije braka, ali jedno me pitanje mučilo od samog početka. Kako možeš biti u vezi, a kamoli braku s nekim tko ne poznaje one tvoje mračnije kutke, kao i one lepršave i sjajne, odnosno te uvijek i iznova cijelu otkriva? Povezanost s nekim, produbljivanje odnosa postiže se upoznavanjem, otkrivanjem sebe pred tim drugim s kojim dijelimo ili mislimo da bismo mogli dijeliti život. Jer, život svakako nije sav mirisna bajka, kao što ni mi nismo dražesni pupoljci svibanjski.

serija 2

Dojma sam da se Billie i Cooper uopće zapravo ne poznaju, odnosno nije jasno gdje je „njihova zajednička priča“ koja je i dovela do braka. Da ne (pre)poznaje svoju ženu, a u nekim situacijama ni sebe, Cooper komentira sa svojim prijateljem, ali i šeficom s kojom cijelo vrijeme pleše na rubu izvanbračne afere.

#zločestidečko

Je li sav seks koji gledamo u Sex/Life-u fantazija? Seks u bazenu, pod neonskim svjetlom, usporeni ritam penetracije, ženski orgazmi dok si rekao keks? „As if“, komentirala je supruga jednog kritičara, a s time se složio i on sam. Da, seks u bazenu u stvarnosti nije tako ugodan niti higijenski praktičan kao što je lijep na ekranu. Ali znate što? Filmičan je. Estetski i vizualno dotjeran na način da vas prođu trnci, žmarci i uhvati seksualna želja, što je nekako i poanta tih fiktivnih scena. Uhvatiti i na najbolji način prikazati osjećaj, situaciju, stanje lika s kojim se gledatelj može povezati. U tom smislu, nije bitno gdje su se Billie i Brad točno seksali, seksali su se i ona je svršavala – posvuda - i osjećala se slobodno i svoje. Iako je njen odabir (ali i privilegija) bio pauzirati doktorat i posvetiti se majčinstvu, Billie ne nedostaje samo seks, već više toga iz „prošlog“ života.

serija 3

Nedostaje joj ono nešto što je samo njeno, što nije definirano njenom ulogom prema nekome. Povratak na posao odnosno na fakultet prvi je korak u preuzimanju kontrole nad svojim životom koji, otkako je postala majka, više ne pripada samo njoj. S njenim povratkom u radno okruženje i obećanjem iskrenosti, neko vrijeme sve teče glatko i izgleda sjajno, možda previše sjajno, u braku Coopera i Billie. No vrlo brzo maske padaju jer uzrok problema njihovog braka nikada nije riješen, samo je kratkoročno zbrinut simptom. „Nije dovoljno“, zaključuje Billie pri kraju prve sezone. Život s Cooperom zadovoljava 85 posto njezinih potreba, no u onih 15 preostalih posto krije se jedna za nju ključna. Brad ne može biti odgovor jer se „zacjeljenje ne traži pod nogama onog tko nas je slomio“, kako je predivno i vrlo pametno (poslušajte ju!) napisala pjesnikinja Rupi Kaur.

Tome u prilog ide i činjenica da se njen apetit za seksom i seksualnim eksperimentiranjem nije stvorio pojavom Brada, postojao je i puno prije njega. Naravno, ne živi se isto s dvadeset i s trideset. Prioriteti se mijenjaju no koliko se mijenja srž naše prirode? Brad stoji kao simbol muškarca koji je savršeno odgovarao na njezine seksualne potrebe, ali nije ispunjavao druge. Nije joj pružio potporu, utjehu, sigurnost. Izvan seksa nije se pokazao kao stabilan i izazovu ozbiljne veze dorastao muškarac i partner, jednako kao što Cooper nije u mogućnosti odgovoriti na njene seksualne potrebe. Odgovor stoga Billie mora pronaći negdje drugdje jer, kao što Emily Jamea kaže, „loš seks može razoriti vezu, ali dobar seks ne čini vezu“.

I onda, možemo li imati SVE?

Billie odlučuje da želi sve i to odmah. To za nju znači {SPOILER ALLERT} vrući seks s čovjekom koji ju je izbacio iz stana nakon što je spontano pobacila. I da, to sve dok je još u braku. Nemojte me krivo shvatiti – ne osuđujem Billie, kao što to cijelo vrijeme čine ostali likovi iz serije, uključujući i Brada. Ono na što ipak želim skrenuti pozornost jest zamka u koju Billie upada odnosno kriva poruka koja završetak prve sezone šalje.

Možda u monogamnoj vezi (tema Billienog doktorata su upravo prednosti monogamije), s jednom osobom ne možemo imati sve. Zapravo, poprilično sam sigurna da ne postoji idealni partner u smislu da odgovara svim kvadratićima koje smo si mi zacrtali u glavi. S popriličnom sigurnošću tvrdim da ljubav nipošto nije dovoljna, kao što nije dovoljan ni samo sjajan seks bez te ljubavi, za smislenu vezu i sretne i prpošne vas. Odnosi, da bi opstali u ovom ludom vremenu u kojem živimo i u kojem smo se razmazili do besvijesti, zahtijevaju rad i ulaganje, nešto što se Cooperu i Billie mora priznati. Ipak, prije negoli što nekome kažemo sudbonosno „DA“, trebamo dobro poznavati sebe, svoje želje, potrebe i prioritete. Jer, neki kvadratići su bitniji od drugih. Billie i Cooper mogu se truditi koliko žele oko svoje veze, ali ako u startu postoji nekompatibilnost u području koje je jednom partneru ključno za opstanak veze, pitanje je koliko je takav odnos održiv.

Prema mom iskustvu, teško pa i nikako, barem ne bez neprospavanih noći i vulkana zvanog frustracija koji, koliko god ga prikrivali mislima poput „ovo što imamo vrijedno je žrtve“, u nekom trenutku mora eruptirati. Možda je ipak bolje povući flaster i reagirati prije negoli nekoga opeče. Rješenje Billieine žudnje ne leži ni u Bradu ni u Cooperu, a oslobođenje i prihvaćanje vlastite (seksualne) prirode svakako ne leži u glorifikaciji preljuba. Preljub, osim što znači krajnje nepoštivanje druge osobe (a o njemu promišlja i Cooper), čin je s druge strane margine i kao takav se ne može čitati kao čin oslobođenja. Hrabrost leži u tome da upoznamo sebe i prihvatimo ono što jesmo. Promijenimo ono što želimo i možemo promijeniti da bismo bili bolje i ispunjenije osobe, a ono što je naša prava srž, prihvatimo i prema tome pokušamo složiti svoj život.

Čak i pod cijenu gubitka nekih drugih stvari koje su nam bitne. No u tome je najveća zamka i težina odraslosti – prihvaćanje odgovornosti ne samo za ono što radimo, već i za ono što jesmo. Jer samo kao takvi možemo se u svojoj koži osjećati slobodno i svoje, ono što junakinja ove naše priče silno želi postići. A vjerujem ono čemu teži i svaka od nas.

P. S. Ne možete UVIJEK dobiti ono što želite, kada to želite. Normalno je, kada je u pitanju seks, ako je vjerovati ekspertici Samanthi iz Seks i grada, „na pola puta između onoga što želiš i možeš dobiti“. Svaki psiholog, ali i vaše tijelo (samo ga poslušajte sljedeći put kad vas nakon svađe s partnerom ili šefom u kojoj niste izbacili sve do kraja uhvati migrena ili gastritis) će vam jasno reći kako je dobra i iskrena komunikacija temelj svake veze, kako one s partnerom, tako i one sa samim sobom.

Razgovarala sam s dvjema majkma, jednom u dvadesetima i drugom u tridesetima. Obje su rekle kako na njihovu seksualnu želju uvelike utječe količina dnevnih obveza odnosno razina energije koja „ostane“ kada se sve obavi. Raspodjela kućanskih i roditeljskih dužnosti jednako između muškarca i žene ili pak, ako je to moguće, angažiranje vanjske pomoći, mogu bi biti ključni faktori u održavanju seksualnog života i u ranim roditeljskim danima. Volimo gledati velike, intenzivne, strastvene ljubavne priče prepune turbulencija. Takve su nam jedino, uglavnom i zanimljive. U stvarnosti, zapravo, želimo što manje turbulencija. Zato što TURBULENCIJE NISU UGODNE. U stvarnom odnosu želimo osjećati mir, koji apsolutno ne znači odricanje strastvenog seksa za kuhinjskim šankom.

Foto: Netflix

Izabela Laura

Novo

Komentiraj