Prolazite li kroz četvrtživotnu krizu?

04/07/2013

Izgubili ste posao, dečka, prijatelje, zdravlje? Bez panike! Duboko udahnite i pročitajte ovo!

Bilo mi je 28, bila sam slobodna i taman sam trebala diplomirati u glumačkoj školi kad me pogodila četvrtživotna kriza. I kao što to obično biva, samo je jedna sitnica bila dovoljna da me gurne preko ruba. Jedan dan otišla sam do bankomata i odbijena mi je isplata, a baš mi je trebao novac za dnevnu dozu kofeina. “Nemate dovoljno sredstava na računu”, pisalo je na uređaju. Pokušala sam ponovno, ali bezuspješno. Uhvatila me panika i odjednom mi je postalo jasno – to je simbol. Sve u mom životu je naopako.

Nisam bila u vezi, dijelila sam stan s još četvero ljudi i bila sam u dugovima. Promjena karijere iz novinarske u glumačku u koju sam se upustila godinu ranije još se nije dogodila pa mi je sada postao nedostupan čak i cappuccino. Bio je to trenutak za ozbiljno prolijevanje suza. “Kosa mi je masna”, napisala sam u dnevnik. “Moje samopouzdanje blijedi, a moj društveni život... pa gdje je?

I koliko god razmišljam o tome da izlaz postoji, jednostavno ga ne vidim.” Ako su vam ovakvi osjećaji poznati, znajte da niste sami. Novo istraživanje Sveučilišta Greenwich otkrilo je da 75 posto žena između 26 i 30 godina u tom razdoblju prolazi kroz tzv. četvrtživotnu krizu. “Svaka faza života ispunjena je uznemirenošću”, kaže Damian Barr, autor knjige “Get It Together: Surviving Your Quarterlife Crisis”. “Kriza srednjih godina fokusira se na prošlost i pitate se jeste li protratili život, dok je četvrtživotna kriza povezana s brigom o budućnosti.”

No postoji i dobra vijest – stručnjaci vjeruju da taj mini kolaps na duge staze može biti koristan. “Četvrtživotna kriza neće utjecati na svakoga”, kaže dr. Oliver Robinson, stariji predavač psihologije na Sveučilištu Green­wich. “No ako upadnete u nju, postoji šansa da vratite svoj život na pravi put. Četvrtživotna kriza sprečava vas da samo prolazite kroz život, tjera vas da donosite odluke o onome što želite te vam može ojačati samopouzdanje.” Zbog ekonomske krize karijera mnogih žena pati, a četvrtživotna kriza može biti posljedica tog problema.

No u nekim slučajevima uzrok krize nije tako lako identificirati. “Uvijek sam mislila da ću do ove dobi imati sređen život”, rekla je 25-godišnja asistentica u trgovini Gayatri Bohra. “No to se nije dogodilo. Iako ništa veliko nije pogrešno u mom životu, jednostavno nisam zadovoljna. Nedavno sam prekinula s dečkom i nisam se oporavila kao što se to događalo kad mi je bilo 18. Sve moje prijateljice osjećaju se isto. Sve su u srednjim do kasnim dvadesetima i polako u tišini počinju gubiti kontrolu.

Noću, kada sam sama sa svojim mislima, hvata me panika.” S ovom vrstom četvrtživotne krize teže se suočiti i mnogo je učestalija nego što mislimo. “U svakoj fazi života moramo si postavljati pitanja”, kaže Damian. “Morate pustiti nekadašnja očekivanja. U dvadesetpetoj ne smijete provoditi vrijeme gledajući naprijed i natrag – živite u trenutku. Zapitajte se: Imam li odgovarajući posao? Jesam li sretna tu gdje živim? Je li ova veza zdrava? Zabrinutost je dio životne priče, samo joj nemojte dopustiti da vam oduzme život.” Za mene je postojalo svjetlo na kraju tunela.

Tri godine otkad me pogodila kriza živim s prijateljima, bez kreditnih kartica i žongliram između poslova koji me ispunjavaju – pišem za magazine i glumim u predstavama. U najcrnjem trenutku nisam vjerovala da ću prijeći na drugu stranu, ali pozitivnim razmišljanjem (i napornim radom) pokrenula sam dvije karijere i uspjela se izvući iz krize. Mogu iskreno reći da mi je drago što se dogodila. Nadam se da ćete i vi, ako patite od četvrtživotne krize, uskoro moći reći isto.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj