'Nikad nisam mislila da ću napustiti Srbiju kako bi postala profesionalna djeveruša'

11/06/2021

Kod nas one nisu baš česta pojava. To nisu djevojke koje nose krune i majice s natpisima “Najbolja kuma” i “Mladenkin tim”, a viđamo ih u našim kafićima kako slave mladenkinu posljednju “slobodnu” večer. Upoznajte djevojku iz Srbije koja je otišla u Ameriku kako bi postala plaćena, profesionalna djeveruša

Kad je imala 22 godine, Tijana je odlučila otići u Ameriku na nekoliko mjeseci kako bi zaradila za školarinu na jednom prestižnom fakultetu u Beogradu. “Deset dana prije polaska, kada sam se pakirala, nisam imala nikakve planove niti sam razmišljala o bilo čemu“, kaže ona. “Ušla sam u avion misleći da ću u Americi raditi kao prodavačica u nekom dućanu ili konobariti.“ Međutim, Tijanina priča razvila se u potpuno drugačijem smjeru.

“Ondje sam dijelila kuću s još nekoliko djevojaka iz različitih zemalja koje su također bile na razmjeni. Jedna od njih, Bianca, bila je Talijanka i imala je prijateljicu iz San Francisca koja nas je povremeno obilazila te nam pokazivala grad“, priča Tijana.

Ispostavilo se da ta Biancina prijateljica ima jedan neuobičajen posao. Zapravo, neobičan nama iz europskog podneblja. Bila je profesionalna djeveruša - i od toga je sjajno živjela. “Nakon što nam je detaljno objasnila kako to funkcionira i koliko je s jedne strane zanimljivo, a s druge isplativo, odlučila sam se okušati u tome”, govori Tijana, a posao konobarice u obližnjem kafiću mogao je pričekati. I tako je i bilo.

Na fotografijama koje mi je pokazivala putem Skypea Tijana je izgledala kao tipična djeveruša: plakala je u haljini koju je izabrala mlada, smirivala bi situaciju među ostalim djevojkama, popravljala bi svekrvama frizure i trudila se držati sve na oku. Međutim, Tijana uopće nije poput drugih djeveruša jer ona je jako dobro plaćena za taj posao. S obzirom na to da u SAD-u prosječno vjenčanje stoji oko 27.000 dolara, ne čudi što mladenci očekuju da sve bude savršeno, a tu nastupa Tijana čiji je posao osigurati da sve prođe bez problema. “Ja sam pomalo i planer vjenčanja”, dodaje ona. “Mladenke me angažiraju za pomoć kako bi bile sigurne da će imati vjenčanje iz snova - od pronalaženja vjenčane haljine do planiranja djevojačkih večeri.“

Čak u 99% slučajeva mladenke ne žele otkriti da je Tijana plaćena za svoju poziciju, skrivaju to i od mladoženje. “Kad se prvi put sretnemo, izmislimo priču o našem prijateljstvu kako bismo uvjerile ljude da se poznajemo godinama. Obično kažemo da smo se upoznale na nekom putovanju i da živim u različitim državama. I od trenutka upoznavanja moram naučiti sve o mladenki - od njezina prvog dečka do mjesta gdje se školovala te intimnih, obiteljskih problema. To je za mene prilično velik izazov jer sam dosad naučila mnogo priča i uvijek se malo bojim da u nečemu ne pogriješim. Ipak, moja uloga nijednom nije bila otkrivena. Iako je jednom pijana mlada to svima rekla na mikrofon, nitko joj, srećom, nije povjerovao.“

Vrijeme koje Tijana provodi s mladenkom prije njezina velikog dana ovisi o situaciji - nekada se susretnu samo dva puta, a nekada organiziraju čak petnaest sastanaka. Unatoč njezinoj dobroj glumi i vjerodostojnoj priči, uvijek se pojave neki sumnjičavci. “Mladenkina najbolja prijateljica uvijek najviše sumnja. Prvo zato što se pojavljujem niotkud, bez ikakvih naznaka, a drugo jer bih nekoliko puta predložila nešto potpuno drugačije od onoga što su djevojke isplanirale.”

Zanimalo nas je jesu li mladenke imale nekih ludih zahtjeva. “Ooo, da! Najluđe što je od mene jedna tražila bio je odlazak na Ibizu da špijuniram mladoženju koji je ondje bio na momačkom putovanju s prijateljima. Pratila sam ih tijekom cijelog vikenda i izvještavala je o svemu, a na kraju nije ni bilo vjenčanja. Možete pretpostaviti zašto“, smije se.

Na dan vjenčanja Tijana je zadužena za to da se sve nesmetano odvija. Uz mladenku je otkad se probudi pa sve do odlaska na prvu bračnu noć sa suprugom. “Taj dan uza se uvijek imam torbu za hitne slučajeve - tablete protiv bolova i za snižavanje temperature, punjače za mobitele, pribor za šivanje, dezodorans i još nekoliko komada kozmetike. Neke su mladenke toliko opterećene idejom kako sve mora biti savršeno da me nekoliko puta mole neka izmijenim govore njihovih kumova ili da pazim koliko gosti na vjenčanju piju. Zna biti malo frustrirajuće, ali sve je to ‘u opisu mog radnog mjesta’.“

Tijani je najbolji dio posla uživanje u nekoliko vjenčanja na godinu, uz ukusnu hranu i torte te u prelijepim haljinama. “Naravno, plaća je jedna od vrlo dobrih strana tog posla. Svoju ulogu naplaćujem između 50 i 100 dolara po satu, a ponekad i više ako radim cijelo vjenčanje. Devet sam puta bila tajna djeveruša, a s nekim sam se klijentima i sprijateljila“, kaže Tijana.

Pomogla je više od stotinu mladenki. Organizirala je zaruke, kupovala haljine za djeveruše, pomagala u odabiru vjenčanica, sređivala medene mjesece, čak i osmišljavala koreografije za prvi ples. “Već imam devet zakazanih vjenčanja za sljedeću godinu. Trenutačno radim s mladenkom koja želi da obojim kosu kako bih se uklopila među ostale djeveruše jer misli da će to na fotografijama izgledati bolje. Kao profesionalna djeveruša, naravno da ću to učiniti. Sorry, baš me u ovom trenutku zove, moram prekinuti. Hvala ti i čujemo se”, završava Tijana.

Sofija Stanković

Novo

Komentiraj