Može li vaša vagina biti u depresiji?

30/01/2019

Evo što se događa s vašom vaginom kada se dugo ne seksate

Svi znamo da je život ljepši ako se redovito seksate. Pozitivni učinci seksa na vaše zdravlje su brojni: jača vam se imunitet, bolje spavate, smanjuje vam se razina stresa, a seks je dobar i za vaše srce - ipak se to računa kao tjelovježba. Ali, što se događa s vašim tijelom i vašom vaginom kada apstinirate od seksa?

Depresivna vagina

Nova istraživanja dokazuju da se zaista može dogoditi da vam vagina postane depresivna ako se dugo ne seksate. Drugi je naziv za to stanje atrofirana vagina, a može ga uzrokovati više čimbenika - jedan od njih je premalo seksa. Mišići vaše vagine (kao i bilo koji drugi mišići na vašem tijelu) pate kada ih ne koristite. Seks i orgazam vam pomažu da vam prokola krv tim mišićima, što je nužno za mišiće da bi dobili dovoljnu količinu kisika. Vagina može postati depresivna ili atrofirana u bilo kojoj životnoj dobi, ali je ipak češća kod žena u menopauzi. Simptomi su da zidovi vaše vagine postaju slabiji i tanji pa možete doživjeti osjećaj boli ili iritacije iako nemate nikakvu infekciju. Jedini je način da se zapravo riješite ovog problema da počnete opet "koristiti" vašu vaginu. Počnite s laganim masažama s puno lubrikanta, budući da je atrofirano tkivo osjetljivije.

Udarac na libido

Što dulje traje vaša apstinencija od seksa, sve će se više smanjivati i vaša želja za seksom. Objašnjenje je zato jednostavno - upravo zato što se ne seksate počinjete se sve manje osjećati kao seksualno biće i samim time gubite želju za seksom. To se i poklapa s činjenicom da kada se ponovno počnete seksati, će vam biti potrebno dulje da se napalite i navlažite, a i da se tkivo opusti. Ono što je dobra vijest je da čim se vratite u akciju, vratit će se i vaša želja za seksom!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj