Kako ne zamrziti one s kojima sada morate provoditi vrijeme 24/7

18/03/2020

U samoizolaciji se dešava svašta... Imamo rješenja kako preživjeti samoizolaciju s cimerima, a da se svi ne posvađate

Dok se izvanredno stanje zbog koronavirusa nastavlja u Hrvatskoj,  (i Europi, Americi, Aziji, zapravo, skoro svugdje na Planeti) mnoge firme, škole, fakulteti i organizacije su odlučile prebaciti svoj rad na "rad kod kuće" i "video online nastavu", a puno ljudi se iz predostrožnosti odlučilo na "socijalno distanciranje". A što to znači? Znači. Da. Ćete. Morati. Puno. Vremena. Provoditi. Sa. Cimerima.

Ne radi se o tome da li ih volite ili mrzite, ovdje se radi o tome da se odnosi mijenjaju kada postaju vremenski intenzivni, i mijanjaju se kada nemate izbor odmoriti se od njih. Ono što će se najvjerojatnije početi dešavati su sitne razmirice, potencijalne svađe, možda čak i češće nego inače. Pogotovo ako, recimo, shvatite da je glas vaše cimerice jako glasan dok razgovara s kolegama s posla preko video-linka, ili kada shvatite da vaš cimer, recimo, ne pere ruke dovoljno često, a nakon toga dira sve oko sebe, uključujući i kvake po stanu. Evo nekoliko savjeta kako preživjeti novu situaciju bez da se svi totalno posvađate.

SLUČAJ 1: moj cimer voli imati upaljen televizor dok radi, i to me izluđuje jer mi je potreban mir dok ja radim. Kako da mu to kažem bez da izazovem dramu?

OK, nema ništa loše u tome, svi volimo biti u toku zbivaja, bilo da se radi o tekućim vijestima, ili meksičkim sapunicama, ali ne tijekom radog vremena. Jednostavna stvar koju možete zamoliti svog cimera je da koristi slušalice. Na taj način će moći ostati u toku, ako mu je to važno, a vi ćete moći nastaviti nesmetano raditi, i svi su sretni! Ako nije monstrum, imat će razumijevanja i prihvatit će kompromis. Ako ne, onda se "dogovorite za vrmenski period kada (ako baš mora) imati upaljen televizor sa zvukom, a kada će koristiti slušalice," savjetuje psihologinja i stručnjakinja za međuljudske odnose, dr. Irene S. Levine. U ovakvoj situaciji, svi moraju malo dati od sebe, i naučiti se na kompromise više nego inače.


cimer-samoizolacije-rad-kod-kuće-cimerica-mi-ide-na-živce-0507077470
SLUČAJ 2: Imam osjećaj da ću poludjeti od same pomisli da ću se morati družiti s cimericom koja mi ponekad ide na živce. Kako da je izbjegnem u malom stanu od 50 kvadrata?


Razumijemo vas. Ovo je klasični primjer situacije "moja cimerica je OK, ali samo pod uvjetom da je viđam samo navečer, i to kratko i bez obaveza". Recite joj da to nema veze s njom (i da to nije išta osobno), ali da vama soliranje jednostavno više paše nego drugim ljudima, i da ćete vrijeme provoditi sami u svojoj sobi uz recimo knjigu,” savjetuje Levine. “Ili, dogovorite se da pogledate neki film zajedno, na taj način se možete 'družiti' a bez da se zapravo družite." Kad vam je dosta, pozovite se na kartu samoizolacije, straha od virusa. Na to neće moći ništa reći.


SLUČAJ 3: Moj dečko je stalno na na kompjutoru na virtualnim video-sastancima. Živimo u malom stanu sa jednom spavaćom sobom, i jako mi je teško raditi i u krajnjoj liniji imati svoje video-sastanke. Što da radim?

Čak i ako živite u najmanjem stanu na svijetu, uvijek je moguće napraviti dva odvojena radna prostora, tvrdi Holland Haiis, ekspert za produktivnost iz life-coach konzultantske tvrtke How Life Unfolds. Konkretno, to znači da možete napraviti sami svoj ured u spavaćoj sobi, a drugi u dnevnom boravku ili kuhinji. U svakom slučaju, neka dva radna prostora budu odvojena što više, kako ne biste jedno drugome smetali.

cimer-samoizolacije-rad-kod-kuće-cimerica-mi-ide-na-živce-0460259714

SLUČAJ 4: Moja cimerica ne shvaća ovu pandemiju dovoljno ozbiljno, i ne pridonosi na nikoji način. Nije kupila niti jedan toaletni papir, niti kilu brašna, niti išta od potrepština koje nam trebaju, i njoj i meni. Da joj nešto kažem?

“Apsolutno!” kaže Levine. “Ako ne shvaća ozbiljnost situacije na području potrepština, normalno je zapitati se može li to značiti da je ne shvaća niti po pitanju higijene?” To može biti jako čudna situacija, pogotovo ako ćete provoditi puno vremena zajedno (a hoćete), a Shasta Nelson, autorica knjige The Business of Friendship, kaže nam da “razgovor o tome treba povesti, i da joj treba dati do znanja da nije sama, i da ste vas dvije sada tim. Neka tema razgovora bude više o zdravlju i higijeni, i novim izazovima vašeg odnosa.”


SLUČAJ 5: Jako se brinem da bi moj dečko i ja mogli dosaditi jedan drugome, zamrziti se, da bi se naš odnos mogao promijeniti. Kako da to spriječim?

Razumljivo pitanje. “Najveći problem s konceptom 'rad kod kuće' je u tome što više nemamo indikatore koji nam signaliziraju da se prebacujemo s jedne aktivnosti na drugu,” kaže socijalna radnica Darcy Sterling. “Zbog toga ih morate sami stvoriti, na način da uvedete nove strukture i alarme u kalendaru.” Što se tiče održavanja veze, odredite vrijeme kada ćete biti posvećeni jedno drugom bez da se upliće posao, i jasno odvojite privatno vrijeme od radnog vremena.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj