Kako Cosmo čitateljice opisuju kraj svoje veze

16/05/2012

Pročitajte tri sjajne priče i saznajte jeste li baš vi osvojile knjigu Cosmo urednice Aleksandre Orlić "Bio jednom kraj"

s

PRIČA 1.

Moja ljubavna veza završila je zbog različitih pogleda na budućnost, nezrelosti mog partnera, nepovjerenja u mene, uplitanja trećih osoba u našu vezu, jednostavno on i ja samo se pogubili u svemu tome. Ponekad u odnosima s drugim ljudima izgubimo volju za razgovorima, pregovorima, čak i svađom. Osjećamo samo tjeskobu, prazninu i neugodu. Kad su odnosi toliko zatrovani – neovisno o tome je li riječ o prijateljima, nadređenima ili partneru, prekid i odlazak mogao bi biti najbolje rješenje. Iako će već i pomisao na prekid izazvati osjećaj krivnje, možda je vrijeme da se maknemo iz veze koja u nama izaziva samo patnju i onemoguće nas da normalno funkcioniramo.

Odlazak i prekid neke veze nikad nije lak, potrebno je mnogo snage i odlučnosti da se život ponovno izgradi i otkrije vlastiti identitet izvan te veze. No ostati u lošoj vezi znači osobi s kojom više ne možemo dalje dopustiti da nas guši, maltretira ili zlostavlja. Razum, razgovor, suosjećanje, strpljivost, čak ni ljubav ponekad, nažalost, nisu dovoljni da bi neka veza trajala zauvijek. Kad iscrpimo sve mogućnosti, a veza i dalje ne funkcionira, moramo odlučiti što ćemo napraviti. Suočeni s izazovom, imamo tri mogućnosti: boriti se, pobjeći ili čekati da vidimo što će se dogoditi. Upravo je treća mogućnost ona kojoj se najčešće priklanjamo jer mislimo da će se u nekom odnosu, bilo poslovnom, obiteljskom ili emocionalnom, nešto promijeniti samo od sebe. Suočeni s okolinom koja glorificira tolerantnost i borbu, osjećaj krivnje ako i pomislimo na odlazak samo se pojačava. 
Ja sam se ipak odlučila na bijeg, tj. prekid jer ljubav zaista ponekad nije dovoljna ako preraste u konstantno živciranje zbog stvari koje su me prije uveseljavale s tom osobom. Reći "zbogom" bilo je najbolje rješenje za oboje. Silvija P.


PRIČA 2.

Razlog kraja moje veze bio je prilično pragmatičan. Naime, jednostavno ne volim biti sama. Moj bivši dragi je zbog posla dosta putovao, a ja sam čekala... Pokušavala sam mu objasniti da novac nije sve u životu, da postoje i druge stvari osim karijere, da mi nedostaje vrijeme provedeno s njim, ali nažalost - bezuspješno. Ja sam inicirala kraj, nimalo lijep (a koji kraj to jest?) i sada nakon toliko godina nije mi žao. Neke veze, ma koliko lijepe bile i ispunjene emocijama, nemaju budućnost ako oboje nemaju isti cilj. Ivana G.

PRIČA 3.

Bili smo tri godine u vezi. On je pet godina bio stariji od mene, a ja sam se veoma mlada zaljubila u njega. Bila je to prva prava ljubav za koju sam mislila da nikada neće završiti. U početku sam bila presretna, no odmah nakon mjesec dana on je pokazao da je iznad mene i da će biti sve kako on kaže ili nikako. Počeo se ljutiti na mene bez razloga, bilo koja pogrešna riječ i više nije razgovarao sa mnom. Kako je živio dalje od mene, nismo se često viđali i koliko god sam ga molila da dođe, nije htio. Znao je ugasiti mobitel na tri dana i uopće mi se ne javljati, a ako sam slučajno otišla na more sa svojim roditeljima, bio je ljut i nije razgovarao sa mnom. Jednom je za Valentinovo, umjesto da dođe u Zagreb kod mene, otišao u inozemstvo s bratom na dva dana a da mi nije ništa rekao. Uvijek je bio u pravu i nikada u te tri godine mi se nije ispričao, nikada, što je znak da sam, po njegovome, ja uvijek bila kriva. Nakon dvije i pol godine i nakon svih njegovih prijetnji da će me ostaviti prvi put sam ja izrekla da je, ako nastavi biti bezobrazan prema meni, gotovo. Tada je opet prigovarao da ga ne volim jer sam to rekla, ali nakon nekoliko dana se promijenio. Možda zvuči nemoguće, ali istina je. Više mi nije prigovarao, počeo je dolaziti u Zagreb samo na pola dana zbog mene, nikada više nije isključio mobitel niti mi poklopio slušalicu, ali tada je već bilo kasno. Moji osjećaji više nisu bili isti i što god napravio nije ništa mogao promijeniti. Donosio mi je svoje stare mobitele da mi pokaže kako sam mu nekad lijepe poruke pisala i mislila na njega te pitao zašto sada nije tako, ali nikada nije dobio odgovor nego samo osmijeh i pitanje: "A kakav si ti tada bio prema meni? Jesu li te poruke tada imale utjecaj na tebe kakav imaju sada?" Nekoliko tjedana prije moje mature rekao je da želi živjeti sa mnom. Tada sam rekla da ga ne želim zavlačiti i da više ne osjećam ono što sam osjećala. Prekinuli smo 2010. godine, a ja sam se prvi put zaljubila u njega kao dijete 2005. godine. Žao mi je samo što sam najljepše godine života provela u suzama i potratila zbog nekog takvog. Anela

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj