Jezik za zube! Ili možda ne?

03/03/2020

Zašto gomila celeba plazi jezik posvuda?

ilo mi je strašno neugodno na crvenom tepihu. Svi ti užasni fotografi su mi stalno dobacivali: “Pošalji nam pusu, pošalji poljubac!” Ma nema šanse, ne želim! To nisam ja! Nisam znala što da radim pa sam isplazila jezik. Tako je počelo, a kasnije je to postao moj zaštitni znak, izraz bunta i punk-rock stvar - objasnila je pjevačica Miley Cyrus kako njezino plaženje jezika nije zapravo bila želja za pozornošću, nego način da se riješi neugodnosti pred kamerama. 

No jezike su i dalje nastavili plaziti. Beyoncé, Katie Holmes, Karlie Kloss, Hillary Duff, Dakota Johnson, Leslie Mann, Rebel Wilson, Alison Brie… Svi su se veličanstveno beljili, i to uglavnom na crvenim tepisima i glamuroznim događanjima. 

Miley tako nije bila ni prva ni posljednja, ali ta se njezina gesta pretočila i na Instagram pa su je preuzele gomile djevojaka i mladića diljem svijeta. 

“Tongue out look” preplavio je feedove raznih influencerica, wanna-be slavnih, starleta i reality zvijezda. Doimaju li se zaigrano, seksi, buntovno, što zapravo žele poručiti? Što jedna Samantha iz Manchestera ili Milica iz Karlovca želi reći svijetu kad sređena od glave do pete, s umjetnim trepavicama i frizurom u stilu Brigitte Bardot isplazi jezik na slici?

Da živi ultra zabavan život koji bi svatko poželio i da okida selfieje svaki dan kako bi to svi znali, da pije frapuccino na slamku napučenim usnama, ali ne želi da je se pretjerano seksualizira iako pokazuje dekolte i jezik uz to? 

Međutim, Maureen O‘Sullivan, profesorica psihologije na Sveučilištu San Francisco koja proučava neverbalnu komunikaciju, kaže da nije riječ samo o nevinoj gesti.

“Usta su seksualni otvor od malih nogu”, rekla je i dodala da plaženje jezika može imati više značenja. To može biti čin nepristojnosti, gađenja, razigranosti ili otvorena seksualna provokacija. “Slično je i s očima”, rekla je. “One mogu izražavati vrhunac prezira prema nekome koga ne volimo, ali iz njih se može iščitati i koliko nam netko znači.” U zapadnoj kulturi plaženje jezika smatra se nepristojnim, dok se, primjerice, u Tibetu tako pozdravlja. Ondje je isplaziti nekome jezik znak poštovanja. U kulturi maorskog naroda na Novom Zelandu plaženje jezika nekada davno bilo je dio ratnog pjevanja koje je prethodilo borbi. Muškarci Maori tetovirali su lice, vrištali, plesali i plazili jezik kako bi zastrašili neprijatelje. Nekada se tako pokazivala žestina i snaga, a ako Maorka isplazi jezik, to je znak velikog prkosa.

Nekada su celebrityji pokazivali znak V, s dlanom okrenutim prema van, što je imalo dublje značenje. Naime, u 1960-ima to je značilo da žele mir i okončanje krvavog rata u Vijetnamu. Danas gesta plaženja jezika nema ništa s političkim stavovima, ali ima s nečim što se više cijeni - kako ispasti što više seksi i cool na fotki na Instagramu. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj