Jednom sam nosila steznik toliko dugo da mi je bedro doslovno utrnulo

23/08/2021

Dok čekamo da se nastavi sezona vjenčanja, donosimo jednu priču s poukom (i upozorenjem)

Priča ide ovako: moja najstarija prijateljica Kristina pitala me hoću li joj biti vjenčana kuma. Rasplakala sam, naravno. A onda mi je počela govoriti o haljini koju je željela da nosim, zbog čega mi je ponovno došlo da plačem. Ovaj put ne od sreće. Dopustite da malo objasnim. Naime, tijekom djevojačke večeri pričala je drag queenu o toj dugoj, zagasito zelenoj haljini od satena koju sam trebala nositi, a koja ne dopušta ni najmanji tjelesni nedostatak (i to na vjenčanju usred ljeta, kada bi se čovjek preznojio i u najminijaturnijoj haljini od čiste svile).

Malo-pomalo stigao je i lipanj. Plan da nosim tu haljinu i dalje je bio aktualan. U kompletu sa steznikom koji je trebao biti ispod nje. Znam da je prošlo nešto vremena otkako je itko od nas bio na nekom vjenčanju ili nosio tu novotariju, a možda postoji pokoja sretnica koja je još nije imala čast isprobati pa ću pokušati dočarati to zadovoljstvo. Naime, steznik je živi pakao koji te stisne kao kobasicu, od dijela ispod grudi pa sve do sredine bedara. Osim toga, ima i prorez među nogama zahvaljujući kojemu bismo trebale biti u stanju piškiti a da ga ne skidamo, i da ne piškimo po njemu (mnogo je kompliciranije nego što se čini, vjerujte mi).

U svakom slučaju, stajala sam tako u svemu tome - na 40 Celzijevih stupnjeva - preznojavajući se kao da sam u teretani. Moje je tijelo poprilično dobro surađivalo i nisam natekla od te silne vrućine, unatoč tome što sam u steznik i haljinu uskočila oko podneva i morala ih nositi još minimalno 13 sati. Nekako sam uspjela izdržati, no iste sekunde kada sam se vratila u hotelsku sobu, skinula sam sve sa sebe. Preplavila me bujica suosjećanja prema ženama koje su živjele u viktorijansko doba i koje su redovito morale nositi korzete, i to mnogo prije nego što je izmišljena klima. Ali, priči nije kraj...

Nekoliko dana poslije primijetila sam na bedru nešto za što sam bila uvjerena da je ugriz nekog kukca. Počela sam se češkati, a onda se dogodilo nešto vrlo čudno - uopće nisam osjetila svoje prste na tom dijelu. Golemi dio moje noge bio je potpuno… umrtvljen. Bila sam uvjerena da nema razloga za dramu. No danima poslije umrtvljenost je i dalje bila prisutna pa sam nervozno guglala pokušavajući utvrditi uzrok problema. Otkrila sam da sam ili trudna, ili imam rak, ili sam se možda prehladila. Budući da ništa od toga nije bilo vjerojatno, odlučila sam učiniti ono što bi svatko na mojemu mjestu učinio - poslala sam poruku svim poznanicima koji završavaju medicinu ili su liječnici.

Svi su mi postavljali više-manje ista pitanja. Osjećam li trnce? Putuje li umrtvljenost? Imam li napadaje vrućine? Imam li problema s kontinencijom? (LOL, molim?!) Osjećam li se loše? Nosim li često uske traperice ili tajice? Na sve je odgovor bio isti - ne. Ipak, ispričala sam im epizodu s vjenčanja i sve o stezniku, uskoj haljini i nenormalnoj vrućini. I da, stanje se u međuvremenu pogoršalo, hvala na pitanju.

“Meralgia paresthetica”, postavila je dijagnozu moja prijateljica. Žena je liječnica pa sam poprilično sigurna da zna o čemu govori. “Čini se da je to ipak bio prevelik pritisak na lateralni femoralni živac”, zaključila je. Pitala me je li umrtvljenost prisutna s vanjske strane bedra, otprilike između koljena i kuka. O da, točno tamo! Otkrila mi je da je to stanje relativno česta posljedica nošenja preuske odjeće, a zbog toga se mogu javiti trnci, umrtvljenost i bol u gornjem dijelu nogu. Najčešće treba dosta vremena da nestane. “Nekoliko tjedana?” pitala sam. “Nekoliko mjeseci”, odgovorila je te dodala: “Možda i nekoliko godina.”

Moj fizioterapeut potvrdio je njezino mišljenje. Rekao je kako oni to često zovu jednostavno i skraćeno MP. Rekao mi je i da sam sretnica te da MP nerijetko dolazi u paketu s osjećajem trnaca, žarenja i boli. Činjenica da je u mom slučaju problem bio primjetan jedino pri dodiru djelovala je utješno. Zanimljivo je i to da statistike objavljene u časopisu International Journal of Sports Physical Therapy pokazuju kako MP zapravo češće pogađa muškarce nego žene. Tko bi rekao?! I napokon smo stigli do kraja sage.

Dakle, naučila sam da ta umrtvljenost nije bezazlena. Fizioterapeut me upozorio na to da svakim nošenjem pretjerano uske odjeće, unatoč tome što razumije primamljivost steznika i takve odjeće, riskiram oštećenje živca, neovisno o brendu ili vrsti. Preporučio mi je da se riješim svega što je preusko i što me previše steže. Otkazala sam sve svoje planove i zatvorila se u karantenu uz svečano obećanje da ću stan napuštati jedino i isključivo radi nabave namirnica.

Šalim se. Počela sam pomalo ponovno osjećati nogu (i to ni manje ni više nego osam mjeseci nakon vjenčanja). I dalje živim u trenirkama te dok čekam da mi se noga u potpunosti oporavi, neprestano razmišljam zašto smo uopće toliko opterećeni steznicima i odjećom za oblikovanje tijela (krivim patrijarhat, Kim Kardashian i nemilosrdne tkanine). Fizioterapeut kaže kako će se to dogoditi prije ili poslije. Možda taman na vrijeme da se ponovno nađem u iskušenju uskočiti u nešto takvo. A

KO SE NI NAKON OVOGA TEKSTA NE ŽELITE ODREĆI STEZNIKA ...ali vam ipak nije svejedno, evo nekoliko savjeta!

SLUŠAJTE SVOJE NOGE Ako vas neki komad jako stišće ili vam se ureže duboko u kožu i satima nakon nošenja, to je zbog prevelikog pritiska. I da se razumijemo, to nije samo problem steznika. Jednak problem mogu izazvati traperice, tajice ili bilo koje druge hlače koje mogu oštetiti živac.

BUDITE UMJERENI Baš kao što kaže Benjamin Franklin - steznike tretirajte kao visoke potpetice: povremeno nošenje neće vas ubiti, ali ako štikle nosite satima svaki dan, neupitno je da ćete si zaribati stopala.

BIRAJTE VEĆI BROJ Posebno ako nosite takvu odjeću na visokim temperaturama kada je tijelo sklonije otjecanju. Steznik će i dalje obaviti funkciju, ali sa znatno smanjenom vjerojatnošću da ćete završiti s posljedicama - umrtvljenom nogom. I ne zaboravite da ovo nije nešto što će se dogoditi većini ljudi, na sreću velike većine vas.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj