Imate li i vi oniomaniju?

16/03/2018

Obožavate šoping? Pretjerujete u kupovini i ne može proći tjedan a da nešto ne kupite? Možda biste se trebale zabrinuti...

Znanstvenik Emil Krapelin dijagnosticirao je kompulzivno kupovanje kao bolest nazvavši je oniomanija (lat. onos - cijena), a taj je poremećaj postao šire poznat tek prije desetak godina. Ta je dijagnoza najviše kontroverze izazvala među doktorima i psiholozima. Oniomanija se u principu ne može tehnički nazvati ovisnošću, već se smatra kompulzivnim ponašanjem s nedostatkom kontrole poriva za kupnjom, a češće pogađa žene nego muškarce.

Danas 15-tak milijuna Amerikanaca pati od kompulzivnog šopinga, a posljednjeg desetljeća prosječno zaduženje na kreditnim karticama poraslo je više od 150 posto. Provedena istraživanja u Britaniji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u pokazuju da dva do 10 posto odrasle populacije ima tendencije ka kompulzivnoj kupnji.

Oniomaniju smatraju oblikom 'samoizlječenja' od depresije. U takvim situacijama ljudi čeznu za novim i različitim stvarima, ne razmišljaju mogu li si priuštiti to što kupuju i trebaju li to stvarno. Sam čin kupnje donosi kratkotrajno olakšanje, ali i osjećaj krivnje koji je veći li manji ovisno o financijskom stanju osobe, ali i stvarima koje su kupljene.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj