Čovječe, naljuti se!

27/02/2020

Zašto gutati sav taj bijes i dovesti se do situacije da vam srce eksplodira, a duša implodira. Evo kako ćete se ispuhati na zdrav i učinkovit način, a da nikome ne naštetite…!

“Ma gonite se svi skupa u 3PM!”

Ajde priznajte, koliko ste puta na takav način htjeli replicirati onoj gaduri na poslu ili odgovoriti na mail, no umjesto toga sve ste fino progutali i duboko disali brojeći u sebi – sedam sekundi udisaja, četiri izdisaja jer vam je to savjetovala Sandra Bullock u nekom filmu. I onda ste se potpuno smirili iako je situacija bila nepodnošljiva. Šef vam je opet upao u riječ, kolegica u kantini ponaša se kao da će čistačica sve to srediti i ostavlja iza sebe prljave tanjure, šalice i pribor, a šef vas kao i obično ne hvali – i to nikada! – iako ste i ovaj put uspješno završili projekt. Naravno da vas onda zabole glava, želudac, leđa jer sve to gutate i šutite kao da imate tri godine, a roditelji vam govore da je igra “Čovječe, ne ljuti se!” baš zato i napravljena – da čovjek nauči kontrolirati ljutnju.

Ok, možete tako i nastaviti, pod uvjetom da jednog dana želite puknuti kao kokica, no možete krenuti i drugim putem pa tu i tamo malo pustiti nagomilanu ljutnju i bijes na zrak. Naime, činjenica da su djevojčice odgajane tako da trebaju biti dobre, a ne pokazivati zube, kamoli lupati šakom o stol dovela je do toga da čak i kada jednog dana pokažete da ste ljuti, drugi to doživljavaju kao da ste doživjeli emotivni ispad, a ne da ste se zauzeli za sebe. Treba li spominjati da muškarci zbog takvog ponašanja čak napreduju na poslu, a žene odmah dobiju etikete emocionalna, labilna, nesposobna voditi tim... Tu i tamo sve postane bolje kada ispad bijesa temeljito obrazložite, što je samo po sebi još jedan razlog da opet pošizite. Ali ovaj put baš do daske.


DVOSTRUKI STANDARDI

Mislite da pretjerujemo jer smo opako ljute? Sjetite se da i na teniskim terenima vrijede dvostruki standardi i da je Serena Williams na finalu US Opena prošle godine bila isključena iz igre jer je bacila reket i optužila suca za krađu bodova dok je Alexander Zverev koji se na Wimbledonu bunio zbog suca dobio samo upozorenje, a kada je nastavio divljati nije bio dodatno opomenut, a kamoli kažnjen. Eto, stvarno je krajnje vrijeme da se malo poradi na tom izbacivanju ženskog bijesa. Naime, svaki put kada poludite zbog neke sitnice, na primjer u deadlineu ste, kolegica je bolesna, a printer otkazao poslušnost, sjetite se da se iza svakog banalnog razloga krije pravi slon (čitajte: nagomilani faktori stresa koje ste samo gutali).

Niste vi ljuti na kolegicu koja je bolesna nego zato što u firmi općenito ima premalo ljudi i sustav je na rubu raspada čim se netko razboli. Kao što niste ljuti ni na šefa jer vas je opet prekinuo nego zato što je to napravio već sto puta, i to ponajprije zato što vas uopće ne poštuje. A svatko tko u sebi osjeća veliku potrebu da ga šef cijeni, a tu i tamo i pohvali, vjerojatno osjeća neku vrstu straha za svoj posao, što znači da povremeno treba pozitivan feedback da bi noću mirno spavao. Ma koliko to nekome glupo zvučalo, duboko u nama povrijeđena je egzistencijalna potreba za vrednovanjem, sigurnošću i samosviješću. E, u tom trenutku treba izbaciti ljutnju iz sebe, kažu stručniji od vas.

ZABORAVITE HUMOR

I da ne bi bilo zabune, nećete to činiti nedjeljom tako da vičete u svoj jastuk nego na poslu. Takav čin ne samo da djeluje oslobađajuće nego će vam donijeti i tri prednosti. Prvo – samopoštovanje jer ćete biti svjesni da ste se u stanju ustati i izboriti za svoja prava. Drugo – poštovanje jer čim čovjek pokaže zube, istim činom povlačite i granicu poručujući drugima preko čega nećete prelaziti. I treće – više ne hranite u sebi slona. No da se ne bismo pogrešno razumjeli. Ne pokušavajte u te situacije ubaciti humor jer ćete tako ublažiti djelovanje i nitko vas neće doživljavati ozbiljno. Primjerice, ako vam šef opet upadne u riječ, oštro mu odgovorite: “Upravo ste me prekinuli, a rado bih dovršila misao...” A ako ste dovoljno hrabri, slobodno dodajte: “Smatram takve upadice vrlo neprofesionalnim i neuljudnim, vjerojatno kao i vi, smijem li nastaviti?”

BIJES_1489924676


NISTE U TARANTINOVU FILMU

I nemojte se brinuti ako ne izgovarate neke cool rečenice kao da ste ispali iz Tarantinova filma, glavno je da se dobro osjećate. A što drugi misle o vama, baš vas briga. Ta ne ovisi vam karijera o broju zadovoljnih gledatelja. Naravno da nitko ne misli da se morate pretvoriti u koleričnu gaduru koju će svi mrziti, ali ne morate biti ni Miss simpatičnosti jer sigurno vam neće naškoditi da na poslu tu i tamo pokažete hrabrost i neovisnost.

Lako je to sve reći i napisati, no kako to doista i primijeniti u praksi? Kada je vrijeme da se pretvorite u Angry Bird, a kada da progutate ljutnju? Pokušajte s omjerom 80:20 – 80% vremena budite ljubazni, dragi i spremni na kompromise, a 20% vremena budite pozitivno agresivni jer znate da vam to daje snagu, hrabrost, energiju, pa i rezultate.

Čovječe, naljuti se!


Vaš intimni dnevnik mračnih osjećaja: čovječe, ljuti se!

U francuskom filmu “Dvostruki životi” u kojem svatko svakoga vara, a između filozofiraju o budućnosti knjiga i digitalnom svijetu, Juliette Binoche čudi se što su bojanke za odrasle tako prodavane. Čini se da je isto osjećala i finska urednica fikcije i prevoditeljica, glazbenica i stand-up komičarka Lotta Sonninen. Naime, kada je radila na jednoj knjizi o pozitivi shvatila je da je možda brži put do takvog stanja da iskreno priznate što vas muči, kome zavidite, koga hejtate, tko ili što vam ide na živce. Ljekovito i turbo zabavno! Knjigu “Čovječe, naljuti se” (Stilus) ne morate baš spaliti nakon čitanja/pisanja, ali nemojte je ni nositi na posao.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj