Čini li te Facebook depresivnom

01/07/2013

Trebao bi biti izvor zabave i inspiracije, no u posljednje vrijeme svaki put kad se logiraš na fejs, preplavi te osjećaj frustracije i ljubomore. Čini ti se da su svi ljepši, pametniji i uspješniji od tebe. Nisu! Samo imaju više
talenta za samopromociju

Subota je navečer. Napravila si čaj, napunila tanjurić napolitankama i logirala se na fejs u nadi da će te barem malo razveseliti. Solerski status “podebljan” propuhom u džepu na kraju mjeseca curi lakše pada kada shvati da nije sama, a statistički gledano, mora postojati barem još jedna usamljena, švorc duša koja čeka da prođe turobni vikend bez ljubavi i love, zar ne? A kad tamo... Sol na ranu. Sudeći po statusima, svi se ludo provode: jedna frendica je na večeri u japanskom restoranu, druga pije rakiju na nekoj beogradskoj splavi, treća je na romantičnom vikendu s novim dečkom. Čak se i tvoja mama, čini se, ludo zabavlja puneći teglice pekmezom, čije je fotke upravo objavila na fejsu. Tuđi su te statusi uznemirili, a tek fotoalbumi, e oni su te dokusurili.

Imaš osjećaj da svih tristo ljudi s tvoje liste frendova provodi najluđe dane svog života, imaju milijardu prijatelja i nekoliko milijardi na računu. Ne, uopće ti nije bolje od fejsa. Koju fotku da staviš u album? Onu u staroj poderanoj trenirci s kosom svezanom u rep kako piljiš u ekran. I čime da se pohvališ? S dečkom si prekinula prije mjesec dana, radiš neinspirativan posao, a jedino putovanje na kojem si u posljednjih pola godine bila jest ono do vikendice, u berbu šljiva (teško da se iz toga može izvući glamur). Prije nego što zaključiš da vodiš najdosadniji život na svijetu, Cosmo je tu da ti kaže istinu – upala si u zam­ku Facebook “fotošopiranja života”.

Niti je tebi toliko loše, niti je drugima toliko genijalno. Istraživanje provedeno na sveučilištu Stanford pokazalo je da FB negativno utječe na psihu, potičući nas da se uspoređujemo s drugima, podcjenjujemo vlastiti život i uspjehe, a precjenjujemo živote ostalih.

Dvije strane medalje

Nije ni čudno. Lako je povjerovati u ono što nam se na fejsu servira. Ali potrudimo li se malo prokopati, svašta će izaći na površinu. Primjerice, ona tvoja prijateljica što je bila u japanskom restoranu zbog svog rasipnog načina života je u dvoznamenkastom minusu i noću ne može spavati od stresa što će biti kad joj sve ovrhe dođu na naplatu (ti možda nemaš love, ali nemaš ni debeli minus).

Frendica koja je provela ludi vikend u Beogradu vječni je student i u ponedjeljak ujutro morala je slušati kvocanje staraca, a slušat će ga, po svemu sudeći, ostatak života jer, nastavi li tulumariti, nikada neće diplomirati, naći posao i odseliti se od roditelja (a ti si to već odavno učinila). A sretno zaljubljena prijateljica na romantičnom vikendu? Njezin joj je frajer “zaboravio” reći da je u dugogodišnjoj vezi (tvoj je barem bio slobodan – dok je bio tvoj). Priznaj, već se sad osjećaš malo bolje. Ne zato što je drugima lošije nego što se čini, nego zato što shvaćaš da ti je bolje nego što si mislila.

Trava u tuđem vrtu

Facebook bi trebao biti mjesto na koje s vremena na vrijeme možemo otići po svježu dozu zabave i inspiracije, a ne po duple porcije frustracije. Kad i gdje su stvari otišle u pogrešnom smjeru? Za početak, u tome svoje prste ima majčica priroda. “U ljudskoj je prirodi, naime, da nam se trava u tuđem vrtu uvijek čini zelenija”, objašnjava psihoterapeutkinja Jenn Berman.

A kad se na tu našu prirodnu tendenciju još doda Facebook, stvari se pogoršavaju. Kako je netko jednom konstatirao – sudeći po fejsu, svi su lijepi i pametni. Facebook je mjesto na kojem mnogo toga možemo uljepšati, uz malo Photoshopa i mnogo talenta za PR ili samopromociju. Naravno da nitko (ili barem većina) neće staviti sliku na kojoj je loše ispao ili posvetiti status poslu koji je loše odradio, ružnom prekidu, bolesti, neimaštini... Negativne stvari čuvamo za sebe, pozitivne plasiramo u javnost iz, također, prirodno uvjetovane želje da se drugima svidimo.

Nažalost, fejs češće djeluje tako da se, uspoređujući se s drugima, ne sviđamo sami sebi. Dakle, prestani se uspoređivati. Imaj na umu da je ono što drugi plasiraju o sebi samo jedna strana medalje. Drugu ne znaš, ali nećeš pogriješiti pretpostaviš li da i nije tako sjajna. Zato prestani doživljavati “news feed” kao stazu na kojoj se utrkuješ s drugima u onome što neki smatraju “uspjesima”. Svatko ima svoju stazu po kojoj kroči vlastitim tempom.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj