Smeta li i vas što je princ poljubio Snjeguljicu bez njenog pristanka?

14/05/2021

Čini se kako koncept poljupca prave ljubavi i nije najbolje sjeo novim generacijama.

Iako se o ovome vjerojatno ne bi ni pričalo da Disneyland u Kaliforniji ponovno nije otvoren radi ublažavanja epidemioloških mjera, jedna od najpoznatijih Disneyjevih princeza odjednom se pronašla na meti kritika.

Naime, scena u kojoj princ ljubi otrovanu Snjeguljicu počela se prikazivati na jednoj od vožnji u najpoznatijem zabavnom parku na svijetu, što je bilo dovoljno da nekoliko pojedinaca zaključi kako je riječ o promicanju seksualnog nasilja. Drugim riječima, jedna je grupica ljudi ustanovila kako cjelokupni koncept spašavanja života pomoću poljupca prave ljubavi ne drži vodu, a posebno zato što Snjeguljica nikako nije mogla znati tko je ljubi.

“Nismo li već ustanovili kako su stare Disneyjeve bajke problematične po pitanju pristanka? Da tako uče djecu da je u redu poljubiti drugu osobu bez njezinog znanja? To nije OK”, žale se.

Da bi stvar bila gora, uvrijeđeni zahtijevaju da se kraj filma u cijelosti promijeni kako bi se taj problem izbjegao.

Disneyland još nije službeno komentirao cijeli događaj, a mi koji smo odrasli na istim ovim bajkama i koji nikada na Snjeguljicu ili Trnoružicu nećemo gledati kao na seksualno zlostavljane princeze, jednostavno nemamo ništa pozitivno za reći pa nećemo reći ništa.

Mislite li da je ‘cancel kultura’ s ovime ipak otišla predaleko ili se pak slažete s kritikama?

Napišite nam u komentarima!

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj