3 vrste prijateljstava koje trebamo imati

04/02/2018

Još je Aristotel govorio o tri osnovna tipa prijatelja, a suvremeni stručnjaci za prijateljstva uglavnom se slažu s njim!

To što imate više od tisuću 'prijatelja' na Facebooku ne znači vam baš puno u životu.

Ovo su prijatelji koji su vam uistinu potrebni:

1. Prijatelji od koristi. Ovdje je, naravno, važna obostrana korist, a ovu vrstu odnosa treba razvijati prije svega s kolegama na poslu ili na fakultetu. To je, dakle, netko tko će vas savjetovati kada imate poslovne nedoumice, uskočiti kada ste u škripcu s rokovima i popiti s vama kavu na pauzi. Ne kažemo da ovakav odnos ne može prerasti i u pravo prijateljstvo, ali i ako ostane samo na ovome, trebale biste biti zadovoljne.

2. Prijatelji za zabavu. Ne morate s nekim dijeliti najintimnije stvari i probleme da biste zajedno proveli fantastično vrijeme uz dobar koktel. Znate one osobe koje su uvijek vesele i raspoložene za izlazak – njih je dobro imati u blizini! Ako imate zajedničke interese po pitanju glazbe, izbora kafića i slično, možete izgraditi odličan odnos. Možda je u osnovi malo površan, ali zato vam je dobar provod uvijek zagarantiran.

3. Pravi prijatelji. Odnos koji je utemeljen na uzajamnom povjerenju i iskrenoj ljubavi. Ovakva prijateljstva se, naravno, najteže stječu, ali su zato najvrjednija. Najčešće su to osobe koje znamo još od djetinjstva, ali uvijek trebamo biti otvoreni za nove ljude jer bilo tko koga biste svrstale u prve dvije kategorije, mogao bi postati vaša srodna duša, baš kao i prijateljica iz vrtića.

Foto: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj