Sorry, mogu li ikako otkazati mengu?

08/10/2019

Da možete napraviti shut down svojeg ciklusa na 100% prirodan način, što biste odabrale? Pitanje je to koje se sve češće postavlja u modernoj medicini. hm, čini se da je budućnost već stigla. Kao i trikovi kako hakirati svoje hormone. Čisti SF ili možda ipak nije?

Kad vidim reklame za uloške na televiziji, malo se uzrujam. Dobro, ne baš malo. U njima cure u bijelim hlačama s osmijehom na licu voze bicikl, pentraju se na planinu ili skaču u more kao da menstruacija nimalo ne mijenja ni dnevnu rutinu ni raspoloženje. Kad bi svakodnevica odgovarala prizorima iz reklame, vjerojatno bismo svaki mjesec jedva čekale one dane u mjesecu kako bismo isprobale ekstremne sportove i testirale izdržljivost najnovijih ekstraupijajućih tampona i uložaka zbog kojih sve nuspojave menstruacije nestaju kao rukom odnesene.

Ali mi znamo pravu istinu – od PMS-a do bolnih grčeva, od mrzovolje i slabosti do higijenskih zavrzlama zbog kojih tijekom menstruacije sigurno nećemo obući bijele hlače. Jednako tako znamo da majka priroda često bira pogrešan trenutak da nas podsjeti na to da smo žene pa će nam menstruacija pokvariti izlet, putovanje, ispitni rok, sportsko natjecanje ili neki drugi događaj na kojem bismo trebale biti fit u svakom pogledu i, možda, recimo, odjevene baš u bijelo. Zato je super znati da prirodu možemo prevariti te u takvim situacijama pomaknuti ciklus na dane kad neće biti toliko važno jesmo li u najboljem izdanju.

Čarobne pilule

Da, istina je – možemo, i uopće nije komplicirano. Kontracepcija nam ne omogućuje samo slobodu izbora vezano uz trudnoću, nego katkad i slobodu reguliranja menstrualnog ciklusa i da, ovisno o životnoj dinamici, odlučujemo kad će nas ta gnjavaža zadesiti. 

Na prvu može zvučati pomalo zastrašujuće, ali kad se malo bolje informiramo – nema razloga za zabrinutost.

Dva su načina na koja medikamentima možemo gospodariti svojim ciklusom, a najsigurniji i najrašireniji je “varanje” kontracepcijskim tabletama. Želimo li požuriti menstruaciju, jednostavno prestanemo uzimati pilule prije kraja uobičajene 21-dnevne doze. Želimo li je odgoditi do nekog drugog termina, nakon 21. tablete samo nastavimo uzimati tablete iz nove kutije, svakodnevno, toliko dugo koliko želimo odgoditi menstruaciju. Za dobivanje menstruacije u poželjno vrijeme samo treba prestati uzimati oralne kontraceptive i za dva do tri dana uslijedit će krvarenje.

Za drugim načinom mogu posegnuti cure i žene koje inače ne uzimaju kontracepcijske pilule. Postoje, naime, tablete koje sadrže gestagene hormone i treba ih početi piti dva do tri dana prije očekivane menstruacije. Tablete se piju toliko dana koliko se želi odgoditi menstruacija, a krvarenje nastupa dva do tri dana nakon prestanka uzimanja tableta.

Ne može jednostavnije

E sad, sigurno se pitate kako ćete platiti taj neposluh prema prirodi? Liječnici tvrde da su nuspojave iste kao i kod uzimanja ovih tableta u kontracepcijske svrhe i da posebnih ili dodatnih nuspojava nema ako žena i inače dobro podnosi pilule. Naravno, sve to pod uvjetom da je riječ o odgađanju mjesečnice na pet do deset dana. Pokuša li se krvarenje odgoditi na dulje razdoblje, primjerice na nekoliko tjedana, moglo bi doći do ozbiljnijeg krvarenja. Struka kaže da odgađanje mjesečnice nekoliko puta tijekom godine ne predstavlja opasnost ni problem.

Za obavijesti o indikacijama…

1. Koju god metodu izabrali, važno je početi je primjenjivati na vrijeme, s budnim okom na menstrualnom kalendaru. Nitko još, naime, nije otkrio kako se menstruacija zaustavlja jednom kad počne pa nema svrhe posezati za medikamentima kad je već kasno. Zaustavljanje menstruacije je nemoguća misija, ali požurivanje ili odgađanje doista više nije. Kontrola ciklusa u medicinskoj je znanosti otišla toliko daleko da je već osmišljen i kontraceptiv s kvartalnim krvarenjem (seasonique) za sportašice, balerine, astronautkinje i druge koje aktivnim načinom života odabiru kratka, oskudna i povremena godišnja krvarenja. 

2. No ako baš ne planirate let na Mjesec ili osvajanje olimpijske medalje, bilo bi mudro gospodarenje vlastitim ciklusom primjenjivati u doista iznimnim situacijama jer znanost još nije utvrdila je li to sigurno činiti dugoročno i često. Ako je već moguće, naravno da ćete tjedan dana odgoditi mjesečnicu poklapa li se njezin očekivani termin s jedinim tjednom koji ćete provesti na moru ili na tečaju ronjenja, ali sigurno to nećete učiniti zbog romantične večere koja bi epilog mogla imati u nečijem krevetu. Ne bi smjelo biti tog gospodina Savršenog zbog kojeg biste se inatili s prirodom ako baš nije nužno. 

3. Jednako tako, kad god pomislite da bi bilo baš zgodno požuriti ili odgoditi mjesečnicu, sjetite se slogana koji ste u ubrzanoj verziji već toliko puta čuli u reklamama za ovaj ili onaj lijek: Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Svom liječniku ionako ćete se morati pravodobno obratiti za recept ako ste pilule prerano potrošile zbog pomicanja ciklusa. Prirodu možda i možete prevariti, ali njega ne. Zato je najmudrije da ginekologu najavite što planirate, a on će vas, u skladu s procjenom vašeg zdravstvenog stanja, u tome podržati ili spriječiti. 

4. Čak i ako vam savjetuje da to ne činite, nije kraj svijeta. Još stignete kupiti one uloške iz reklame, a s njima, kako lijepo kažu u reklami – možete sve. Kao što su žene, otkad je svijeta i vijeka, s menstruacijom mogle oduvijek.

Prirodne metode

Pobornice prirodnih metoda možda bi voljele znati da postoje i takvi “trikovi” za odgađanje mjesečnice, ali moraju biti svjesne toga da rezultat nije zajamčen kao s pilulama. Konzumacija hrane jako začinjene češnjakom, paprom ili đumbirom navodno isto može odgoditi menstruaciju ako se tako počnete hraniti u vrijeme ovulacije. Kažu da pomaže i nekoliko žlica octa pomiješanih s gaziranom vodom dva-tri puta na dan, nekoliko dana prije očekivanog krvarenja, kao i želatina pomiješana s toplom vodom. A redovito intenzivno vježbanje navodno produljuje ciklus. Mnoge se žene zaklinju i u biljne čajeve koje sadrže korijen valerijane i kamilicu, a za malinu i list koprive također se misli da usporavaju, odnosno produljavaju ciklus. Sve to s naglaskom na “navodno” pa ako vam je odgoda menstruacije doista važna, računajte i na moguće razočaranje.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj