Je li preljub u doba izolacije i službeno mrtav?

10/06/2020

Iako radnja romana “Ljubav u doba kolere” nema zajedničkih dodirnih točaka s pandemijskom situacijom koja nas je zadesila na globalnoj razini, njegov naslov postao je opet iznimno živ i aktualan jer se, prilagođen novim okolnostima, masovno počeo koristiti za novo, svima nama potpuno neočekivano lice ljubavi. Uza sve promjene na koje smo se morali priviknuti u odnosu na život kakav smo prije poznavali, i “ljubav u doba korone” postala je fenomen čije ćemo posljedice i “rezultate” tek otkriti kad se stvari jednog dana vrate u normalu

U povijesti čovječanstva, a time i u povijesti ljubavi, nije bilo ovakvog trenutka. Možda je donekle slično bilo u vrijeme kuge ili španjolske gripe, ali razlike u kanalima informiranja i virtualnoj povezanosti koja je nama danas na raspolaganju toliko su velike da nema nikakva smisla uopće uspoređivati ondašnju i sadašnju karantenu. Nama je danas sasvim sigurno lakše – informirani smo i jedni drugima makar virtualno dostupni, ali…

Kako je doista, iz dana u dan, supružnicima, parovima, potencijalnim parovima, ljubavnicima i samcima u doba korone? Zapravo nikome nije lako. Ljubav je ovih dana na velikoj kušnji. U zoni visokog rizika Za početak, zamislimo bračne parove kojima je brak i prije karantene bio klimav. U novim uvjetima mogu im se dogoditi samo dvije stvari: ili će im se brak definitivno raspasti ili će, možda, izolaciju iskoristiti za sanaciju emocionalne štete pa iz svega izaći jači i povezaniji. No, budimo realni, mala je vjerojatnost za ovu drugu opciju.

Čak i u najboljim brakovima nije zdravo biti zajedno od 0 do 24, zbog čega su u zoni visokog rizika i mnogi kvalitetni i solidni brakovi koji moraju izdržati kušnju zajedništva bez predaha. U to zajedništvo uključen je i rad od kuće, neprestana briga o kućanstvu i djeci koja ne odlaze u vrtiće i škole te online školovanje, briga o starijim članovima obitelji, izazovi nabave i pripremanja hrane u novim okolnostima – drugim riječima, sve je to jedna neprestana krizna situacija u kojoj i sami sebi počinjemo ići na živce pa nas lako mogu iživcirati i bliske osobe. No pandemija je u jednoj stvari brakovima jako pogodovala.

Preljub je, naime, u razdoblju izolacije službeno mrtav. Čak i virtualnu vezu s ljubavnicom ili ljubavnikom teško je održavati dok vam supružnik neprestano puše za vratom. Ako je i ta druga osoba u braku, gotovo je nemoguće. Tajni susreti su neizvedivi. Supružnici i drugi partneri koji vole švrljati stvarno su se našli u neobranom grožđu, ali – ako me razumijete – njih nećemo pretjerano žaliti. Istinski mi je žao parova koje je pandemija fizički razdvojila jer nisu živjeli zajedno i nemaju za to uvjete jer ni jedno od njih ne živi sam. Ne znam je li gore biti u istom gradu, a ne moći se viđati ili u različitim gradovima iz kojih se ne može izaći jer nitko neće izdati propusnicu zbog ljubavi. Neki od tih parova koji su u izolaciji sa svojim roditeljima i drugim članovima obitelji možda nemaju uvjete ni da se normalno čuju jer u svome domu nemaju privatnosti pa im je ovaj ili onaj inbox jedino mjesto komunikacije. Sigurno je teško i parovima koji su netom prije karantene započeli vezu.

Onaj lijepi zanos kakvim počinje svaka veza morali su preseliti u virtualni svijet gdje se teško može prirodno razvijati. Pravi trenutak za prvi dodir, prvi poljubac, prvi seks – sve im je to na čekanju. Kad se jednog dana napokon zagrle, možda će se osjećati kao da ih je kriza zbližila, ali možda će se zanos od dugog čekanja jednostavno rasplinuti. Prevelik rizik. No potpuno sigurno postoje i mnogi koji bi svima dosad navedenima pozavidjeli čak i na njihovim nesavršenim i problematičnim vezama, svađama i dramama koje trenutačno možda proživljavaju – a to su oni koji su pandemiju dočekali sami. Mnogi od njih koji su izlaske u kafiće, klubove, na koncerte, u kazališta, kina, na sportske terene, tulume i festivale gledali kao priliku da nekoga upoznaju, sad su svedeni na svoja četiri zida i – internet.

Dejting aplikacije ovih su dana sigurno vrlo frekventna mjesta, ali s dvije vrlo važne razlike u odnosu na doba prije koronavirusa. Prvo, osobe koje na takvim mjestima traže paralelnu vezu jer su već zauzete znatno su se prorijedile pa samci mogu biti gotovo sigurni da s druge strane nije netko tko laže o svom ljubavnom statusu. Drugo, nakon faze dopisivanja i telefoniranja ne slijedi susret kao u dobra stara vremena kada se kemija mogla vrlo brzo i uživo provjeriti. Rizik je prevelik. Prijašnji uobičajeni strahovi i oprez koji prate takve susrete postali su benigni u odnosu na novo, ključno pitanje koje si potencijalni parovi nužno postavljaju: Što ako je zaražen ili zaražena?

Doista nije teško zamisliti moguću situaciju virtualne ljubavi u doba koronavisura. Kliknuli ste na mentalnoj, duhovnoj i intelektualnoj razini. Sviđate se jedno drugome i na fotkama. Svaka nova poruka koju dobijete još vas dublje uvjerava da je s druge strane osoba vrijedna truda i pažnje. Telefonski razgovori razvuku se na dobar dio dana, nema neugodnih tišina, čini vam se da se oduvijek poznajete. Sad još samo tu divnu virtualnu kompatibilnost treba provjeriti u praksi. Hm... Je li privlačnost toliko jaka da vrijedi riskirati? Nema otvorenog kafića ni restorana u kojem se možete naći, ostaju vam samo parkovi koji nisu ograđeni policijskom trakom, ulice i otvoreni prostori. Nema rukovanja, nema približavanja. Možete svatko sa svojom maskom i rukavicama stajati na dva, tri, pet metara udaljenosti i razgovarati malo glasnije da se čujete. Definitivno nije baš romantična situacija – iako je lako moguće da u ovoj procjeni griješim i da će mnogi baš takvu situaciju doživjeti kao bizarnu, ali ipak romantičnu anegdotu koju će poslije prepričavati kao najneobičniji početak veze u povijesti ljubavnih početaka.

Možda ćete ipak mudro zaključiti da je bolje odgoditi susret za neka bolja vremena. Ako se oboje u tome slažete, neće biti pritiska te ćete se moći prije susreta zbližiti mnogo više i kvalitetnije nego što biste imali priliku u normalno doba, kad biste se požurili naći. Čak i ako jednog dana ispadne da kompatibilnost nije baš onolika kolika vam se činila u virtualnom kontaktu, barem ćete moći reći da ste u doba pandemije imali nekoga bliskog s kim ste lakše prebrodili izolaciju i tko vam je uljepšavao dane provedene u četiri zida. Kad sve ovo završi, bilo bi dobro da netko napravi statistiku ljubavi u pandemijsko doba pa da vidimo koliko je veza u ovo izazovno doba opstalo, koliko puklo, a koliko započelo. Zdravi bili pa vidjeli!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj