Hipsterske mise za milenijalce

04/10/2019

Pastori u poderanim trapericama, kožnim jaknama i trendy sunčanim naočalama, koji drže propovijedi koje izgledaju kao kombinacija rock koncerta i TED talka, a na društvenim mrežama prati ih oko pola milijuna sljedbenika. Aleluja! I bi novi trend...

Sudeći po broju followera na Instagramu i Twitteru, papa Franjo jedan je od vodećih svjetskih influencera. Milijunima njegovih pratitelja svakodnevno se pridružuju novi. No iako je papa Franjo, ili netko iz vatikanskog Tajništva za komunikacije, prije nekoliko godina shvatio koliko je prisutnost na društvenim mrežama važna za popularizaciju bilo kojeg sadržaja koji ovisi o krajnjim korisnicima – pa tako i religije, veliko je pitanje koliko vjerski koncepti koji se nisu mijenjali više od dvije tisuće godina mogu zadovoljiti pripadnike milenijske i novijih generacija. Očito ne baš potpuno jer ako se svijet pred očima ove generacije naočigled mijenjao u realnom vremenu, ako su odrastajući naučili da je samo stalna promjena preduvjet napretka i rasta, zastarjeli obrasci bilo koje vrste teško mogu proći kod njih, čak i ako im prišijemo simpatičnu vintage etiketu. 

Sjetimo li se polazišta da je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku, prirodno je da čovjek novog vremena za svog duhovnog pastira očekuje božjeg posrednika koji mu je nalik. Teške svećeničke halje, mehanički rituali i monotono ponavljanje biblijskih propovijedi u strogom crkvenom ambijentu teško mogu povezati instagramsku generaciju s Bogom. Zato ne čudi što su se mladi počeli priklanjati onome što može – pastorima koji u poderanim trapericama, kožnim jaknama i trendi sunčanim naočalama drže propovijedi više nalik na motivacijske govore, najčešće u koncertnim ili kazališnim dvoranama umjesto u crkvama. Na takva bogoslužja dolazi se s coffee to go, u tajicama ili u majici s rupama i dopušteno je koristiti pametne telefone za fotografije i storyje koji će već tijekom mise osvanuti na društvenim mrežama – jer ono što nije bilo na Facebooku ili Instagramu, nije se ni dogodilo, a pastori koje vrijeme nije pregazilo to vrlo dobro znaju.

Do slave preko slavnih

New age pastori zapeli su za oko medijima, pa onda i novim sljedbenicima kad se pokazalo da su počeli privlačiti celebrityje. Njujorška evangelistička vjerska zajednica Hillsong svoju popularnost može zahvaliti Justinu Bieberu, koji joj se priklonio kad je proživljavao mračno životno razdoblje, nakon prekinute turneje “Purpose”. Njihova pastora Carla Lentza danas smatraju čovjekom koji je Justina “izveo na pravi put”, što mu je samo na Instagramu donijelo oko pola milijuna pratitelja. Taj svećenik novog doba, kojega zovu hipsterom među pastorima, danas snima priloge o svom urbanom modnom stilu za Vogue, gostuje u emisijama poput “Good Morning, America” i otvara nove podružnice Hillsonga diljem svijeta. Priklonila mu se i Selena Gomez, koja je jednom izjavila da je život u Hollywoodu za nju bio bolno i zbunjujuće iskustvo sve dok u Hillsongu nije shvatila koliko je Gospod voli.

Kad je riječ o popularnosti zbog prijateljstva s Bieberom, dobro je prošao i Judah Smith, pokretač ogranka evangelističke crkve Churchome koja je Justina i dovela do Hillsonga i pastora Lentza. U sloganu te crkve, koji glasi “Church is home”, možda se krije tajna uspjeha new age kršćanstva. Pod okriljem svoje crkve vjernici bi se trebali osjećati kao kod kuće, a ne onako kako su se u monumentalnim katedralama osjećali njihovi roditelji, djedovi i bake – kao skrušena sićušna bića pod paskom vrhovnog autoriteta koji vreba svaku njihovu grešnu misao ili postupak. Novi vjerski pokreti prihvaćaju i zbunjenoga, grešnog čovjeka novog doba koji je pokleknuo i nakon raskalašene životne faze potražio utjehu u duhovnosti. Zajednica Churchome i njezin pastor Judah Smith prepoznatljivi su po duhovitim javnim nastupima koji demistificiraju Bibliju te čine kršćanstvo realnijim i bližim običnom čovjeku. Bogoslužja više djeluju kao poticajne TED konferencije u službi motivacije nego kao crkveni obred, a možda malo i kao predgrupa na rock koncertu jer redovito završavaju frenetičnim klicanjem i pjevanjem. 

Još jedna hipsterska evangelistička crkva stekla je veliku popularnost zahvaljujući Instagramu i naklonosti poznatih osoba, a za to je definitivno najzaslužniji glumac Chris Pratt. Riječ je o crkvi Zoe karizmatičnog pastora Chada Veacha, bivšeg propovjednika u Hillsongu i prijatelja brojnih holivudskih zvijezda, s kojima često okida selfieje koje objavljuje na svom profilu na Instagramu.

I Kardashianke redovito odlaze na propovijedi novodobnih pastora, a Kimina muža Kanyea Westa posjeti takvim bogoslužjima očito su inspirirali za pokretanje linije liturgijske odjeće, odnosno kreacija za nedjeljnu misu. Riječ je o vrećastoj odjeći koja se mogla kupiti online, i to za nimalo skromne iznose. Vjerojatno je upravo zbog toga Kanye bez obrazloženja povukao svoju kolekciju – jer mu je valjda netko objasnio da zarađivati na nečijim vjerskim osjećajima nije baš mali grijeh. No to, čini se, baš ne muči one koji su na vrijeme kupovali komade iz kolekcije Kanye West Sunday Service jer je cijena spornih majica i trenirki na eBayu danas nekoliko puta veća od originalne.

Neka vrsta mosta

Kad smo već kod novca, recimo i to da broj skeptika raste kako raste broj sljedbenika Hillsonga, Churchomea i sličnih vjerskih nauka koji popularnost duguju slavnim osobama. Možda zbog PTSP‑ja od scijentologije, koja je u međuvremenu stekla reputaciju jedne velike zavjere koja je, primjerice, Toma Cruisea stajala dva braka i ne znamo koliko milijuna dolara, a Johna Travoltu još i težega gubitka. A možda i zbog govorkanja u kuloarima da je samo Justin Bieber Hillsongu donirao deset milijuna dolara. Činjenica je da slavni pomažu svojim pastorima prikupiti milijune dolara godišnje, možda i zato što oni u propovijedima često ističu kako je važno biti velikodušan i kako je to ono čemu nas Biblija uči. 

Kako bilo… dok i ovdje možda ne ispliva prljavo rublje, ili dok vrijeme ne donese neku novu religijsku modu, podružnice hipsterskih crkvi niču diljem svijeta, a pastori zadovoljno trljaju ruke i redovito ažuriraju svoje profile na Instagramu, na kojima uz citate iz Biblije promoviraju i nove tetovaže te ležeran mladenački stil i življenja i odijevanja. Zadovoljni su i njihovi mladi sljedbenici koji su našli alternativu za kruto kršćanstvo u kojem su ih pokušali odgajati. Budući da se sve više mladih smatra spiritualnim, a ne religioznim osobama, new age religija možda je u ovom povijesnom trenutku neka vrsta mosta između kršćanstva i buduće neovisnosti o bilo kakvim duhovnim liderima i bilo kakvom osjećaju pripadnosti nekom molitvenom mnoštvu. 

Uostalom, i sam papa Franjo – pardon, @franciscus, rekao je kako nije nužno vjerovati u Boga da biste bili dobar čovjek i da je tradicionalno vjerovanje u Boga pomalo zastarjelo. A ipak je on jedan od najvećih influencera današnjice.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj