Znakovi koji govore da bi mogao "puknuti" i postati nasilan

18/09/2018

Iako je teško predvidjeti nasilje u vezi, stručnjaci kažu da postoje određeni modeli ponašanja koji nam mogu ukazati na to da je naš partner na rubu psihičkog sloma i nasilnog ponašanja

POSESIVNOST Postao je jako ljubomoran i u svakom trenu želi znati gdje ste, s kim ste i što radite. Počeo vam je određivati s kim se smijete družiti, a s kim ne, čak vam spočitava i zbog odijevanja.

NAGLE PROMJENE RASPOLOŽENJA U trenu se iz nježnog doktora Jekylla pretvori u zastrašujućeg i bijesnog gospodina Hydea. I to uglavnom bez vidljivog razloga.

OKRIVLJAVANJE Optužuje vas za sve loše što se događa, smatra da je uvijek on u pravu te da ste krivi za sve probleme u njegovom životu.

ZAHTJEVI Ne prihvaća ne. Počeli ste primjećivati da su njegove molbe zapravo prikrivene naredbe. I u posljednje ih se vrijeme više ni ne trudi prikriti.

PRIJETNJE Koristi suze, bijes, grižnju savjesti ili prijetnje da bi ostvario cilj. Ne preže ni pred čim.

SUICIDALNI KOMENTARI Velika crvena zastava - za njima će posegnuti kad procijeni da ništa više ne pali. Ako je spreman i samo tako nešto izgovoriti, znači da se opasno približio rubu.

Ako želite prekinuti s takvom osobom a ne znate kako, evo par savjeta uz koje možda uspijete izbjeći neugodne situacije:

- Prije nego prekinete, zamolite prijateljicu da vas primi k sebi na par dana. Velike su šanse da će vam bivši dolaziti na vrata.

- Ako nikako ne želi čuti da je gotovo, prekinite telefonom ili mailom. Nije pristojno ali je sigurnije i manje stresno. Ne pišite romane, budite kratki i jasni, i naravno, navedite par lijepih stvari po kojima ćete ga pamtiti.

rerer

- Promjenite raspored obaveza. On zna da ponedjeljkom i srijedom imate pilates, pa bi vas mogao čekati ispred dvorane. Zamjenite termine.

- Promjenite šifre na društvenim mrežama i pokušajte biti neaktivni na njima barem mjesec dana.

- Ako i dalje ne bude prihvaćao da je gotovo, potražite pomoć policije.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj