Zašto su važni mali znakovi pažnje

08/03/2019

U ljubav se lako "ušuškati" i početi uzimati svog partnera zdravo za gotovo. Nemojte to raditi

Jednom kad se ušuškate u stabilnu vezu, vrlo je lako zaboraviti koliko je važno iznova podsjećati partnera da vam je (i dalje) stalo. Posebno kad za to, između vikanja zato što opet nije spustio dasku na WC školjci i što je opet iz bijelog rublja zaboravio izvaditi crvenu čarapu, jednostavno nema vremena. No oba su partnera puno sretnija kad pronađu vremena za male, spontane znakove pažnje. Možda zvuči kao da vam solimo pamet, no mnogo je istraživača promatralo sretne veze samo na temelju toga kako parovi rješavaju različite konflikte. “Rezultati dokazuju da svakodnevni mali znakovi pažnje u vašoj vezi doista mogu stvoriti golemu razliku u odnosu”, kaže dr. Michael Maniaci, autor istraživanja.

Ti spontani potezi mogu biti bilo što, od gledanja njegovih omiljenih filmova do poljupca na izlasku iz stana. Želite još jedan neodoljiv primjer? Ivana (28) iz Zagreba nedavno je na svom novom poslu u odvjetničkoj tvrtki ured ukrasila fotografijama sa svojim mužem. “Tako osjećam neprestanu ljubav i podršku”, kaže. “Sad me svaki pogled na moj radni prostor podsjeća na to da je život bolji u dvoje.” Najbolje od svega jest što, kako kaže dr. Maniaci, vaš partner uopće ne mora biti svjestan tih malih znakova pažnje da bi oni pozitivno utjecali na vašu vezu. Primjerice, kada ga pokrijete dekom nakon što se onesvijesti na kauču. Ostatak prepustite karmi... ili samo činjenici da se zbog takvih gesta osjećate dobro.

Dajte i dobit ćete

Kako biste od partnera izmamili smiješak, isprobajte tehniku kapitalizacije. Naime, neka vaše reakcije na pozitivno što mu se događa budu naglašenije kako biste produljili dobru vibru. Drugim riječima, osim što ćete mu samo čestitati na promaknuću, taj događaj proslavite večerom uz pjenušac, a nekoliko dana poslije iznenadite ga čestitkom ili darom kako biste mu pokazali koliko ste ponosni na njega. Tako ćete održati pozitivnu atmosferu koju ćete oboje osjećati danima. A kad primijetite da u obrnutoj situaciji ne dobivate jednak tretman, ne bojte se prigovoriti. Dobiti onoliko koliko dajete minimum je onoga što zaslužujete, a ako osjećate da to ne dobivate, budite iskreni. Recite mu kako znate da vas voli, ali da to ne znači kako tu i tamo ne biste voljeli dobiti neki podsjetnik u obliku čokolade, seksi poruke ili romantičnog komplimenta. To je tajna najsretnijih parova – ne uskraćuju si male stvari koje dovode do onog što najviše želimo, intimne i sretne veze.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj