Zašto je siječanj opasan za ljubav?

27/01/2015

Prati ga reputacija najhladnijeg mjeseca u godini, ali nije je zaslužio samo niskim temperaturama. Osim nosova i prstića, u stanju je ohladiti i srca. Evo kako da se vama to ne dogodi

Odvjetnici ga nazivaju mjesecom razvoda, jer se tad raspadne najviše brakova. Znaju se čak i točni datumi kad sretno trljaju ručicama zbog količine posla: najviše zahtjeva za razvod  podnese se između 12. i 16. siječnja,  otkriva Cathy Meyer, osnivačica web stranice DivorcedWomenOnline.com. Ona se u istinitost te tvrdnje uvjerila i na vlastitoj koži: i njezin je bivši suprug zahtjev za razvod braka podnio u siječnju. Nisu samo brakovi tada u najvećoj krizi, i veze su sklonije raspadu nakon 1. siječnja. 

U čemu je fora? Znamo da je blagdansko razdoblje stresno, no zasigurno nećete ostaviti dečka zato što vam je kupio bezvezni božićni dar ili, još gore, zaboravio ga kupiti. Nećete mu reći zbogom ni zbog one loše, neukusne fore koju je ispalio na božićnom ručku kod vaših roditelja, a još manje zbog besmislene svađe oko toga gdje ćete na doček Nove godine. Sve su to, budimo realni, nevažne gluposti. 

Ili nisu? Ako je taj incident bio kap koja je prelila čašu vašeg ionako narušenog strpljenja i tolerancije, objašnjavaju psiholozi, onda je prekid nakon praznika sasvim moguć. 

Sezona prehlade, besparice  i rastanaka

Stvar je u – nakupljanju. Kad su ozbiljna veza ili brak u pitanju, odluka o raskidu ne donosi se preko noći nego se dugo “kuha”. Kao da svi traže neki poseban znak ili datum na koji će krenuti u novi život. Kad je dijeta u pitanju, čekamo “sljedeći ponedjeljak”, a kad je u pitanju raskid, sljedeću godinu. Nitko ne želi biti sam na Božić, no prvi siječnja zvuči prilično dobro za okretanje nove stranice, zar ne? Odvjetnici tvrde da za to postoje i praktični razlozi: razvod je skup “sport” pa božićnica ili godišnji bonus dobro dođu za pokrivanje odvjetničkih troškova (okej, nemojte umrijeti od smijeha, znamo da je u Hrvatskoj božićnica posljednjih godina postala samo blijedo sjećanje).

Osim s financijama, ima veze i s vremenskim uvjetima. Nakon uzbudljivog prosinca, prepunog društvenih događanja i blještavih partyja, slijedi turobni, dosadni siječanj koji zbog lošeg vremena i praznih novčanika većina ljudi provodi zatvorena u kuću.  Dolazi do stanja koje psiholozi nazivaju “cabin fever”, svojevrsne depresivne klaustrofobije. 

“Manjak sunca pridonosi letargiji i depresiji, a zbog mnogo manje fizičke aktivnosti i uljuljkanosti u toplinu grijanih domova nervozniji smo i lako zapaljivi. To u kombinaciji s financijskim problemima (jer smo se tijekom blagdana istrošili) te previše praznog hoda, tj. vremena neispunjenog kvalitetnim sadržajima, idealan su recept za svađu, a u konačnici i prekid veze, objašnjava psihologinja Donna Dawson. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da se parovi u siječnju svađaju više nego u ostalim mjesecima (u prosjeku svaki dan desetak minuta), a dvije trećine veza puca upravo tijekom tog mjeseca. To razdoblje godine zato u šali zovu “sezonom gripe, prehlade i rastanaka”. 

SOS ljubav

Siječanj je očito iznimno opasan mjesec za ljubav pa je sad pravi trenutak da se osigurate protiv mogućih ljubavnih brodoloma. Kako? Potrudite se u prvi mjesec nove godine unijeti malo uzbuđenja i romantike te puno tolerancije. To što ste se u prosincu istrošili, ne znači da siječanj morate provesti čameći s partnerom u kući – šetnja u prirodi i kućna druženja još su, koliko znamo, besplatni. Posudite nekoliko dobrih, veselih filmova koji će vam vratiti osmijeh na lice, slušajte dobru glazbu, čitajte dobre knjige... i uzmite malo vremena samo za sebe. 

Nakon svih zajedničkih obiteljskih obaveza u prosincu, siječanj je pravo vrijeme da se malo razdvojite i posvetite prijateljima i hobijima. Posjetite prijateljicu koja živi u drugom gradu, pojačajte sportske aktivnosti ili se posvetite nekom motivirajućem projektu na poslu te u njega uložite i prekovremene sate ako treba. Tako ćete ostaviti manje mogućnosti za potencijalne svađe i kući se vratiti bolje raspoloženi.

Jasmina Rodić

Novo

Komentiraj