Zašto frajeri toliko brže preboljevaju prekid? (Ili nas u to barem uvjeravaju)

29/01/2021

Ja: odlazim na post-prekidno putovanje u kojemu ću ponovno naučiti živjeti
On: instalira Tinder tu večer

Nepunih 24 sata nakon našeg dramatičnog i suzama ispunjenog prekida, moj je bivši osvanuo na Tinderu.

“Ček, nije li ovo onaj tvoj?”, pitala me frendica prstom upirući na njegovu fotku. Čekaj, nije mogao čekati da prođe jedan radni dan prije nego krene u lov na nove žrtve?! Bilo je to nešto što me u potpunosti dokrajčilo.

Naime, nakon našeg posljednjeg pozdrava, sve o čemu sam razmišljala bilo je vrijeme koje ću provesti brinući o sebi. Klasična priča - nakon dvije do tri pizze natjerat ću se na to da konačno upišem tečaj joge uz koju ću polako shvatiti koliko sam njegovih mana i loših trenutaka zapravo potisnula očarana vlastitom zaljubljenošću. Biti će tako tragično, tako emocionalno, tako prekrasno!

dd

Ali u mom me razmišljanju sada prekinuo hladan tuš spoznaje o tome kako će moj bivši u međuvremenu ispijati pića s nekom Majom, Leom, ili Vanjom. U trenutku sam se poistovjerila s Arianom Grande, Annom Faris, Mirandom Lambert i svim ženama koje su gledale kako njihovi bivši prelaze na novi plijen brže nego što su ih stigle ukloniti sa svojih Netflix računa. Mislim, kako???? Zašto???!! Zašto većini žena treba najmanje tri mjeseca da prebole prekid dok je frajerima dobro u trenutku kad izađemo iz stana?

“To je zato što muškarce od malena uče da budu jaki, a time i odmah prebole slomljeno srce”, objašnjava Jordan Madison, bračna savjetnica. Naravno da će mnogi od njih razgovarati o tome dok igraju košarku s frendovima ili se nekoliko dana neće micati s kauča, ali većina i dalje prati trend koji mu govori da ’bude muško’ i na taj se način nosi sa svim tragedijama koje im se nađu na putu. Kako bi održali svoj ego, u što kraćem roku nastoje pronaći nekog novog kako nitko ne bi primijetio koliko ih zapravo boli.

S druge strane, žene obično puste da ih u potpunosti preuzmu emocije - još jedna stvar koju nas uče od malih nogu te nešto što se kod žena smatra vrlinom. “Nama je dozvoljeno vrijeme tugovanja, plakanja kao i procesuiranja naših osjećaja”, kaže Madison.

Čekaj, znači li to da bi nam zapravo trebalo biti žao muškaraca u ovoj situaciji? “Bez sumnje, ovaj način “površnog popravka” definitivno ne uljepšava našu sliku o njima”, kaže Jeannie Assimos, glavna savjetnica na stranici eHarmony. “Muškarci će utjehu često tražiti u drugim ženama, ali to ne znači da vas nisu voljeli (i da vas ne vole još uvijek). Baš suprotno, to rade misleći kako će time ubrzati proces preboljevanja i krenuti dalje.” Istina je da u većini slučajeva to baš i ne bude tako. Jedno je istraživanje na Sveučilištu Birmingham 2015. godine pokazalo kako žene nakon prekida prolaze kroz višu razinu emocionalne i fizičke boli, ali se isto tako brže i lakše oporavljaju. “Muškarci, s druge strane, nikad neće iskusiti potpuni oporavak. Oni će jednostavno krenuti dalje”, napisali su autori istraživanja.


Pogađate tko će se morati nositi s tim teretom? Sljedeća cura s kojom bude spavao.
I dalje sam bijesna razmišljajući o tome koliko me brzo i lako zamijenio. Ipak, ako i znanost kaže da je bolje prihvatiti bol nego ju pokušati potisnuti, mislim da ćemo moja pizza i ja ipak biti OK.

Dečki, mislite li da prebrzo idete dalje?

Odmah nakon prekida želim biti ometen i očuvati svoj ego i upravo zbog toga idem na spojeve. Unatoč tome, moja prva prava djevojka i dalje mi prolazi kroz misli svakih nekoliko mjeseci, a govorim o nekome s kim sam prekinuo prije gotovo 10 godina.” - Igor, 29

“Definitivno mi je trebalo puno dulje nego mojoj bivšoj. Trebalo mi je nešto više od godinu dana da pređem preko tog prekida i krenem dalje. Iskreno, mislim da dio mene nikad u potpunosti neće preboljeti moje prekide.” - Tomislav, 28

“Veliki sam ekstrovert i brzo pronalazim utjehu u novim partnericama. Unatoč tome, trebalo mi je puno rada i terapije da bih se doista osjećao kao da sam ‘preboljeo’ svoje ozbiljne veze i dostigao onu razinu na kojoj sam nešto naučio i na kojoj sam potpuno spreman svoju ljubav pokloniti nekom novom.” - David, 33

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj