U vezi s igrač(ko)em

19/03/2020

A.k.a. onim frajerom čije poruke obožavate, ali ga u stvarnom svijetu uopće ne prepoznajete.

Darko* je jedva progovorio na našem prvom spoju. Štoviše, riječi su iz njegovih ustiju izlazile na kapaljku i činilo se kako mu je u tom trenutku pažnju u potpunosti okupirala pivska boca s koje je postepeno kidao komadiće naljepnice (da, bila sam ljubomorna na alkoholno piće). “Hmm”, pomislila sam, “Smrdim li ja ili što se događa?” Ustala sam ne bi li otišla do toaleta, a onda nehotice okrznula njegovu desnu ruku na što se smrznuo kao da sam ga upravo polila s milijardu kockica leda. Danima sam se veselila danu kada ću se s Darkom sresti licem u lice.

Upoznali smo se na jednoj dating aplikaciji nakon čega nismo mogli prestati razgovarati. Bila je to moja ideja savršenog dopisivanja: od smiješnih “memeova” pa sve do romantičnih poruka za dobro jutro. A onda kada smo konačno imali priliku za razgovor uživo, shvatila sam: “Uff, on je jedan od onih.” Sigurna sam da znate na što mislim. Zapravo, sigurna sam da 81 posto vas itekako dobro zna na što mislim, a frajer s kojim sam toga dana sjedila na večeri moja je verzija lažnog reklamiranja i to na razini Fyre festivala.

Naime, radi se o vrsti muškaraca koji će u porukama biti vaš Gospodin Savršeni, ali samo u porukama. U trenutku kada se s njim pronađete na spoju, shvatit ćete da ga zapravo uopće ne poznajete. S druge strane, iako želimo u to vjerovati, krivica možda i nije u potpunosti njihova. Ponekad ulogu igra i naša vlastita mašta.

“Riječ je o nečemu što se zove projektivna identifikacija”, objašnjava psihoterapeutkinja Jaime Gleicher. “Želite da ta osoba ispunjava vašu fantaziju pa samim time sve ono što želite projicirate na njih.” Čim kliknete u porukama, vi započinjete proces zamišljanja te osobe odnosno načina na koji se ponašaju, govore. I dok nema ništa loše u tome da se potajno nadate kako će se sve vaše fantazije naposljetku i ostvariti, upamtite kako iz dopisivanja dobivate samo djelić informacija o tome tko se zapravo nalazi na drugoj strani vaših bajkovitih poruka.

Ostatak? Možda ste u pravu, a možda je vaš Gospodin Savršeni samo produkt vaše bujne mašte. Gledajte na to kao na gledanje loše filmske adaptacije vaše omiljene knjige. Ostajete razočarani, razmišljajući o tome što bi bilo kad bi bilo i tužni zato što to definitivno više nije to. S druge strane, Gleicher tvrdi kako postoji način da se ova situacija izbjegne. “Smanjite doživljaj s dopisivanjem u trenutku kad potvrdite da je on upravo onaj kojim se predstavlja i razgovor nastavite uživo ili preko telefona. Po završetku spoja s Darkom, pomirila sam se sa situacijom: bilo je loše. Na putu prema kući, počele su pristizati njegove poruke ispunjene emojijima punim lažne ljubavi. Osjetila sam prazninu. Bilo je vrijeme da moj Gospodin Savršeni i službeno postane Gospodin Svršeni.

Šalje poruke poput porno zvijezde, ali na prvom spoju sjedi pet metara dalje.

Poslat će feministički tweet, ali sve svoje bivše predstaviti kao luđakinje.

Rado priča o svojim visokim prihodima, alI “zaboravlja” novčanik na svakoj večeri.

Gospodin na ekranu. Kreten na ulicama.

Šalje najsmiješnije videe s mačkama… ali on uopće ne voli mačke (i alergičan je)!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj