Što je ljubavno bombardiranje?

01/04/2019

Ova taktika kojoj su skloni narcisti je popularnija u svijetu dejtanja nego što možda mislite

Čini se kako nema gore stvari nego biti jedina zaljubljena stranka u vezi, ili od toga da vas netko "ghosta", ili od toga da sudjelujete u nekoj od sve češćih Tinder horor priča, zbog kojih se često na kraju osjećate kao smeće. A samo ste htjeli pronaći ljubav svog života!

Upozoravamo vas, ima, a najveći je problem što će vam se činiti da je to najbolja stvar, koja vam se dogodila u zadnje vrijeme! Zamislite da usred tog mračnog i mučnog traženja "onog pravog" po klubovima, Tinderu i u dućanu u susjedstvu, odjednom upoznate nekog tko vas obasipa svom pažnjom koju ste oduvijek željeli, šalje vam bezbroj emojija sa srcima umjesto očiju i napokon vam se čini da ste našli nekog tko vas stvarno poštuje. Normalno je da smo izrazito entuzijastični kada se zaljubimo, no ako vam se učini da sve ide prebrzo ili da je to obasipanje pažnjom pomalo opsesivno, moglo bi se raditi o ljubavnoj bombi.

Ljubavna bomba možda zvuči kao nešto za što biste se odmah prijavili, ali zapravo to je narcisistički obrazac ponašanja kojemu je cilj manipulirati drugu osobu ljubavlju i pažnjom. Zvuči strašno i zbunjujuće? Zato što je.

profimedia-0376396157

Ljubavno je bombardiranje namjerno pretjerivanje s nježnošću i pažnjom kako biste stekli kontrolu nad nekom osobom ili utjecali na njihovo ponašanje. Osjećaj kad vas netko bombardira ljubavlju je dobar, ali cilj je zapravo da vas izmanipulira. Kako onda prepoznati ljubavno bombardiranje od klasične "faze medenog mjeseca", pitate se. Jednostavno! Kod ljubavnog bombardiranja uvijek slijedi nagla promjena ponašanja - u jednom trenutku partner vas totalno idealizira, a u drugom vas vrijeđa kako bi uspostavio kontrolu nad vama i vašim osjećajima. Svatko je sposoban ljubavno bombardirati nekoga, ali u pravilu to čine narcisti.

Što napraviti ako mislite da vam se događa ljubavno bombardiranje?

Ne smijete zanemariti činjenicu da je to ozbiljan pokušaj psihološke manipulacije. Iako je moguće da ste se već vezali za tu osobu, jedina je ispravna odluka potražiti siguran izlaz iz situacije (ljudi koji su skloni ovakvom ponašanju su često i agresivni, pogotovo ako dožive odbijanje) i potvrdu vaše vrijednosti izvan te nezdrave veze. Nemojte se ustručavati učiniti sve što je potrebno - prekinite s njima, otpratite ih na društvenim mrežama, blokirajte poziv, i potražite podršku u prijateljima. Ljubavni se bombarderi obično ne mijenjaju, ali ako mislite da je takav potez preradikalan probajte s rečenicom "Mislim da ovo sve ide prebrzo, možda bismo trebali malo manje vremena provoditi zajedno" pa vidite kako će reagirati.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj