Prosidba dostojna filmske priče

17/12/2013

Novi trendovi sa zapada samo što nisu pokucali i na naša vrata...

Kada netko spomene prosidbu, prva asocijacija nam je frajer koji nervozno, s dijamantnim prstenom u džepu, izvodi svoju odabranicu na fainu večeru, te u dramatičnom trenutku klekne na jedno koljeno i postavi pitanje. No čini se da prosidbe više nisu ni toliko jednostavne, a ni jeftine kao prije. Dame sa zapada ne samo da očekuju dijamntni prsten, već očekuju i puno više od klečanja u finom restoranu. A upravo zbog sve većeg pritiska koji frajeri osjećaju, planeri prosidbi imaju pune ruke posla!

Znamo što ste pomislili, i odgovor je - da! Postoje planeri prosidbi kojima je posao osmisliti senzacionalnu, romantičnu i jedinstvenu prosidbu i koji svoju uslugu naplaćuju basnoslovnih 1900-2900 dolara. U prosjeku! A ako mušterije žele nešto doista posebno i spektakularno, cijene se penju i do vrtoglavih 10000 dolara. Budući da su prosječni troškovi vjenčanja 40000 dolara, izdvajanje četvrtine tog iznosa za samu prosidbu čini nam se apsolutno ludo! I to ne s pozitivnim predznakom!

Bajkovite prosidbe, kao i one tematske (na primjer s temom Harry Potter) samo su neke od neobičnih zahtjeva. Malo pomalo trend planiranja prosidbi došao je i do Europe. Tako recimo Sam Sheppard svoju uslugu osmišljavanja prosidbe i uvježbavanja frajera kako da postave pitanje naplaćuje čak 15000 dolara. Doista, koliko teško je postaviti jedno obično pitanje? Koliko god pitanje bilo važno, nama se svejedno čini da je potpuno nepotrebno imati trenera koji će vas za njega pripremiti.

No možda je doista samo problem u nama. Možda je u ostatku svijeta, gdje je socio-ekonomska situacija barem malo bolja od one kod nas, doista normalno da se toliko novca potroši na nešto što se nama čini potpuno besmislenim. Možda super romantična priča za prijatelje i unuke doista vrijedi svake lipe. A možda je ovaj trend samo još jedan primjer potpuno iskrivljenih vrijednosti. Nama se čini da je bolja opcija donirati 10000 dolara u dobrotvorne svrhe ili ih investirati u nešto što će vam pomoći da novac oplodite. No opet, možda je problem u nama...

Foto credit: Thinkstock

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj